29OCT24
Horno Montoro Raimundo, Vins i més, La Grúa Estudio i Somnis de paper són un forn, una vinoteca, un estudi de còmic i il·lustració i una llibreria de Benetússer que s’ofegaren la vespra-nit del 29 d’octubre sota l’aigua vessada amb bestiesa des del barranc del Poio. Quatre llocs que lluiten per llevar-se de damunt la crosta de fang que els ha deixat, a ells sense projecte, i sense suc a aquest poble de l’Horta Sud d’un quilòmetre quadrat que plora pels morts i la devastació junt a Alfafar, Sedaví, Massanassa, Catarroja, Paiporta, Picanya i tants altres municipis d’aquesta i altres comarques valencianes. Hui escric com a veïna de Benetússer que ha viscut de primera mà la destrossa de la DANA, i que no te cos per a parlar de xicotets comerços del Cap i Casal on fer les compres nadalenques, com fem de costum a l’AU de desembre. Enguany vos parlem d’uns pocs comerços locals i projectes culturals que necessiten ajuda per a ressorgir del fang.
Benetússer
Horno Montoro Raimundo era un forn familiar ple de coques malfetes, rollets de vi, coca en llanda i de carabassa, panquemaos de panses i anous, xicotets croissants farcits de dolços elixirs, pastissets de tomaqueta o espinacs i pans deliciosos de tot tipus, gallecs, de dàtils i anous, de cúrcuma o de carabassa. A l’agost feren reforma i el 29 d’octubre els sues forns i maquinàries pesades eixiren flotant carrer avall trencant les parets i el sostre pel camí. No ha quedat res, per això han obert una campanya de micromecenatge a <gofundme.com> buscant una espenta que els permeta tornar a posar-se mans en la farina. El mateix ha fet Pili del Vins i més, una vinoteca amb moltíssim encant que et servia els millors vins, tapes fredes i molta simpatia. A ella i a José els va enxampar l’aigua dins del local i van haver de baixar les persianes a mà quan ja no hi havia llum i refugiar-se a casa d’un veí. Miraculosament, moltes botelles de vi es van salvar i alguna nevera encara funciona (tot i que ara gela més del compte), però cal tirar una maneta en forma de donatiu per a ajudar-la a obrir la persiana.
Un mural apaïsat davant l’Ajuntament de Benetússer ens recorda que a la localitat tenen la seua seu creativa dos grans il·lustradors valencians: Cristina Durán i Miguel A. Giner Bou, és a dir, La Grúa Estudio. Van guanyar el Premi Nacional de Còmic 2019 per El dia 3 sobre la terrorífica gestió que va fer el govern valencià de l’accident de metro de 2006, i sembla que podrien repetir temàtica si algun dia dibuixen sobre la barrancada del Poio, aquesta, viscuda en primera persona. Per ajudar-los a recuperar-se podeu comprar els seus còmics a qualsevol llibreria i adquirir les seues làmines al web i els seus originals a Yo Jimbo Comics. Aquesta última és una pàgina dedicada al còmic que té a la venda originals d’autors espanyols de prestigi i que s’ha bolcat en l’ajuda als damnificats per la DANA. Coordinen una acció en que autors i autores del món comiquer com el valencià Paco Roca estan prestant il·lustracions que seran venudes per recaptar diners destinats als qui han patit la catàstrofe. Per exemple, la llibreria Somnis de paper de Laia i Jorge, que com tantes altres, ho ha perdut tot. Per ajudar, podeu fer-los una transferència bancària o una comanda de llibres a través del seu web.
Món editorial
Són moltes les llibreries de l’Horta Sud i la Ribera Alta afectades per la catàstrofe: Libro Ideas, al centre comercial Bonaire d’Aldaia; Samaruc o La Casa del Papel, a Algemesí; i L’Esplai, a L’Alcudia. A totes elles els vol fer costat el Gremi de Llibrers, qui ha obert un compte en que podeu ingressar diners sota el concepte “Donació Llibreries Dana”. A més, a Librolandia (Benetússer) li podeu encomanar llibres, jocs educatius, material escolar i d’oficina i regals, Bufanúvols (Catarroja) tramita comandes a través del Whatsapp (635 144 882) i ha obert una campanya de micromecenatge, igual que Passarella de Paiporta. Lazarillo d’Albal accepta donacions i comandes de tot l’estat i la Llibreria Moixeranga de Paiporta ha obert un compte pensant en reconstruir la clientela. Els benefactors podran anar gastant en llibres els diners de la seua donació. Camacuc no és una llibreria, però sí un baluard del món editorial valencià. La revista de còmic per a xiquets i xiquetes, amb seu en uns baixos de Paiporta on l’aigua va arribar als dos metres i mig, no demana diners, sinó noves subscripcions que li ajuden a eixir del pou i a mantenir la seua tasca de foment de la lectura en valencià entre els més menuts.
Les llibreries s’han vist directament afectades, però també les editorials i distribuïdores com Gea Llibres, que emmagatzemava exemplars d’editorials valencianes com Ediciones Contrabando, Andana o Bromera en la seua nau al polígon El Oliveral a Riba-roja del Túria. Litera Libros i Sembra Llibres també emmagatzemaven llibres en els voltants de la rambla del Poio o el riu Magre i han perdut una bona llesca del seu fons, aixina que, comprar llibres d’editorials valencianes aquest Nadal és la millor manera de contribuir a la recuperació del sector. A més a més, Bromera ha transformat el lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira en una iniciativa solidària amb Fila 0 per recaptar fons que aniran destinats íntegrament a la Creu Roja.
Arts escèniques
El sector escènic és un dels altres colpejats pel fang. El TAMA d’Aldaia, tot i trobar-se en la part més alta del poble, ha perdut les escenografies de l’Escola Municipal de Teatre, l’utillatge per als actes fallers i el mobiliari per als concerts. L’arrasat Auditori de Paiporta es va reconvertir en punt de repartiment de dinars i sopars, el pati de butaques del Teatre d’Algemesí va quedar convertit en una piscina d’aigua i greixum i el TAC ha quedat inservible, com totes les infraestructures culturals de Catarroja. Tots quatre són teatres públics i s’espera una resposta contundent de les administracions per a tornar a posar-los en marxa el més prompte possible. Però hi ha altres iniciatives comunitàries a la zona que necessiten una empenta per a poder alçar-se. Parlem, per exemple, del projecte Algrà, que es desenvolupava en una nau agrícola de l’Horta Sud. El fang ha arrasat l’espai i tots els projectes que l’habitaven: les companyies de teatre Atirohecho, Arritmados, La Canadiense i Tributeatre; el taller serigràfic La Miliciana; i les il·lustracions d’Elias Taño. Han perdut escenografies, vestuaris, material tècnic, obra gràfica, instruments musicals, mobiliari, electrodomèstics i un gran nombre de màquines i ferramentes diverses, per això demanen una aportació solidària mitjançant transferència bancària.
D’altra banda, companyies com Teatre Micalet, Pot de Plom o Albena Teatre emmagatzemaven el seu material a pobles de l’Horta Sud i de la Ribera Alta i ho han perdut tot. A la nau industrial de Pot de plom a Picanya va entrar l’aigua en tromba per a endur-se flotant escenografia, records i vestuari com la jaqueta i el bolso de Rita. Albena Teatre va omplir, a l’Alcudia, cinc camions amb escenografies, moquetes, panells, vestuaris, atrezzo, material tècnic, llibres, arxius i elements promocionals que anaren directament al fem. La bona notícia, però, ens la va donar des de Castellar Oliveral L’Horta Teatre, que tot i haver estat afectada per l’aigua, va aconseguir obrir les seues portes unes setmanes després de la catàstrofe. Però segueixen necessitant suport i la millor manera d’oferir-lo és portant els xiquets a veure teatre de qualitat avalat pel Premi Nacional de les Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2023.
Disparatario d’Algemesí és una altra de les impactades per la gota freda. És la companyia de titelles per a públic familiar que ha escenificat per als més menuts el llibre La Maria no té por, de Francesc Gisbert i Dani Miquel. El Butoni s’ha salvat del fang, però han caigut equips electrònics, la furgoneta, vestuaris, escenografies i atrezzo. També es dedica al món titellaire El Ball de San Vito, una companyia de la Ribera del Xúquer que girava amb Gori Gori, un espectacle que barreja música en directe amb la tècnica de les titelles de guant. Per a ajudar-les, l’associació de titellaires i amants de les titelles UNIMA País Valencià ha obert una caixa solidària.
Gastronomia
El sector gastronòmic també s’està movent. El 13 de desembre, cuiners i cuineres de tota Espanya i diverses ciutats del món s’uniran en sopars benèfics organitzats de forma simultània per recaptar fons en suport als afectats per la DANA. Desde Valencia para Valencia és una iniciativa impulsada per Ricard Camarena, Begoña Rodrigo i Quique Dacosta que pretén ajudar en la reconstrucció del xicotet comerç en la zona, i a ella s’han sumat grans xefs com Joan Roca, Eneko Atxa, Pepe Solla o Ángel León, els quals assumiran les despeses de l’organització. A València, restaurants com el RiFF, Fierro, Lienzo, El Poblet, La Sucursal, Karak, La Finca (Elx) i Villa Indiano oferiran àpats solidaris per contribuir a la causa.
Museus, art i disseny
El Museu de la Rajoleria a Paiporta, el Museu del Palmito a Aldaia i el Museu de la Festa a Algemesí són tres dels museus arrasats pel fang que va escopir el barranc del Poio i el riu Magre el 29 d’octubre. Ací s’espera l’actuació directa de la Diputació de València, però el món de l’art gràfic està fent la guerra pel seu compte per a ajudar els que no tenen una administració pública darrere. Com els artistes Gemma Alpuente i David Sánchez, Felipe Pantone ha perdut el seu estudi, a Massanassa, i ha posat en marxa Auction for action on artistes com Okuda, Dulk, Jaime Hayon, Cachetejack, PichiAvo o Inma Femenía han tret a subhasta algunes de les seues peces per recaptar diners que aniran destinats a escoles i xicotets comerços. A més, les galeries valencianes realitzaran el 14 de desembre una visita guiada per les seues exposicions amb amb l’objectiu de contribuir a la reconstrucció dels artistes afectats per la DANA.
Designers per València és una iniciativa de la revista Gràffica que reuneix interpretacions gràfiques sobre els successos recents fetes per dissenyadors, il·lustradors i artistes visuals. Trobareu gent com Isidro Ferrer, Miguel Hache, Virginia Lorente, Julio Antonio Blasco López, Pep Carrió, Marta Colomer (Tutticonfetti) o Juan Nava. Les seues il·lustracions es posaran a la venda en edició limitada (25 unitats) a través de la botiga en línia de la revista i tot el recaptat es destinarà íntegrament a organitzacions veïnals i socials de les zones afectades. També tenim la iniciativa individual de l’il·lustrador madrileny establert a València Pedro Oyarbide, l’autor de la imatge gràfica d’una de les sagues literàries més venudes enguany: Blackwater. El primer volum de la saga es titula La riada i Oyarbide ha creat una versió alternativa de la seua portada en forma de serigrafia a dues tintes que podeu comprar, fins al cinc de desembre, a través del web <blackwaterambelpoble.org>. El 100% dels diners obtinguts serà donat a la Fundació Horta Sud, una organització sense ànim de lucre amb més de cinquanta anys enfortint el teixit cultural i social de la comarca. Ja han arribat als noranta mil euros!
La tercera edició del calendari fotogràfic de María Carbonell, Susana Godoy y Juan A. Pardo té enguany caràcter solidari. Conté, com és habitual, imatges de bandes capturades en el circuit musical valencià. Dotze potents fotografies entre les quals es troben bandes com The Divine Comedy, Gazella, The Hellacopters o Wau y los Arrrghs! !, acompanyades dels textos de dotze experts i periodistes musicals valencians: Monty Peiró, Carlos Pérez de Ziriza, Rafa Rodríguez Gimeno, Marcos Rubio, Isa Gresos, Javier Pérez, Juanjo Davantera, Rafa Cervera, Amadeu Sanchís, Juanjo Mestre, Fernando Soriano i Marta Moreira, amb pròleg de Susana Godoy. El calendari es posarà a la venda a través de movingtickets i es podrà arreplegar en Tulsa, Loco Club, King Creole, Discos Amsterdam, Discos Oldies i Distribuciones Pardo. Tota la recaudació anirà destinada a la Fundació Horta Sud.
La música
Segons la Federació Valenciana de la Indústria Musical, més de trenta empreses del sector musical han reportat pèrdues. Entre d’altres, Sedajazz (Sedaví), centre jazzístic de referència, escola de música, segell discogràfic i promotora de concerts, un projecte de gran prestigi conformat per cent músics professionals i un munt de xiquets i xiquetes encisats per la música. Ha patit la devastació total de les seues instal·lacions, instruments musicals, equips de so i material informàtic, enfonsat baix mig metre de llot. Aconseguiren rapidíssimament els vint mil euros que posaren com a objectiu en la seua campanya de crowdfunding, així que tot el que reben a partir d’ara serà donat al centre ocupacional de La Torre.
Per la seua banda, el Col·lectiu Ovidi Montllor ha encetat una campanya de recaptació de fons per a restituir els instruments i els equips de so d’artistes, bandes o productores musicals afectades per la riuada i la iniciativa. SOM València organitza concerts solidaris a nombroses ciutats de l’estat que donaran tota la recaptació a la Fundació Horta Sud. Cal no oblidar-se de les nostres apreciades bandes de música, bandes com la de Paiporta, Massanassa, Alfafar o Algemesí. Trenta-dues d’elles s’han vist afectades per la DANA i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha obert el compte per a ajudar en la seua reconstrucció. A més, ha instat les agrupacions musicals de la Comunitat Valenciana a obrir una fila zero als concerts de Santa Cecília per a recaptar diners. Això mateix farà el grup La Fúmiga en el seu concert benèfic del trenta de novembre a benefici de les escoles de música afectades per la DANA. L’onze de desembre, el Teatro Olympia oferirà un concert benèfic en acústic amb grups valencians com La Habitación Roja, Seguridad Social, Sole Giménez, Santero y Los Muchachos, Revolver i Los Zigarros. O Bob Lazy, qui oferirà un concert benèfic a la Sala Russafa el dia 1 de desembre per a presentar el seu tercer àlbum d’estudi, Bob Lazy 3. I uns dies després, el quinze de desembre, es prepara una jornada solidària en la Rambleta que començarà amb un programa especial del podcast Xusma Deluxe, on s’entrevistarà al llaurador Nando Durà, qui va coordinar una colla de tractors per ajudar els pobles afectats, i al síndic de Les Corts Juan Bordera. Després hi haurà concert de Las víctimas civiles i Palmer.
Guitarras solidarias por la DANA és una iniciativa de Toni Aguilar junt a l’ONG Músicos por la Salud que vol recaptar diners subhastant guitarres signades per grups i artistes com Alejandro Sanz, Estopa, Rozalén o Arde Bogotá. Els diners aniran a parar els serveis socials dels municipis afectats. Song for València és una altra iniciativa solidària, pensada per l’empresa NEOmúsica amb el suport de la Fundació Social Musik. Ells també estan recaptant fons que es destinaran, íntegrament, a la reconstrucció de les escoles de música i conservatoris afectats. Una via de solidaritat és la donació, però una altra és l’art. Han posat a disposició de tothom la partitura per a banda “Song for València”, una melodia de Santi Miguel que vol representar el viscut a València estes últimes setmanes. Totes les bandes poden descarregar-la i interpretar-la en el seu pròxim concert.
Cinema
El drama de ficció Valenciana, escrit i dirigit per Jordi Nuñez, torna als cinemes els dies 27 i 28 de novembre amb fins solidaris. La pel·lícula es projectarà en set sales (Babel, ABC Park, Axion Gandia, Axion Xàtiva i Lys de València, el cinema Sucre Vila-real de Castelló i els Cinemes Florida d’Àlaba) i els diners recaptats en taquilla en eixes sessions es destinarà al Gremi de Llibrers de València i al municipi de Picanya.
Natura, Albufera, horts i marjal
A banda de les pèrdues humanes i materials, la DANA també ha suposat una catàstrofe mediambiental de primer ordre. Tot el que va arrossegar el barranc del Poio ha anat a parar a l’Albufera: envasos, medicines, bidons de diversos productes químics i combustibles, mobles i electrodomèstics… Per això els companys de la Fundació Assut s’han posat mans a l’obra. Al de novembre organitzaren jornades de neteja de residus a l’horta i a la marjal de Massanassa i van a continuar amb la tasca.
Asociación Paisaje Mediterráneo impulsa la iniciativa Patrocina un Huerto Escolar o Jardín Terapéutico per a reconstruir els horts i els jardins escolars afectats per la DANA, 92 en total, segons la Conselleria d’Educació. El col·legi San Carlos de Borromeo d’Albal serà el primer beneficiari d’esta campanya solidària. Abans de la riuà, el centre tenia un jardí botànic amb diferents espècies concebut per a que els estudiants aprengueren de primera mà nocions sobre botànica mediterrània. El CEIP Platero y yo d’Aldaia; el CEIP Vila Romana i l’Escoleta Bubo de Catarroja i el CEIP Blasco Ibáñez de Beniparrell són altres centres que pròximament podran recuperar els seus horts i renaturalitzar els seus patis gràcies a aquesta iniciativa. D’algunes escoles públiques com el CEP Lluís Vives de Massanassa no s’ha salvat ni l’estructura i hauran de ser enderrocades mentre els xiquets i les xiquetes acaben el curs a l’antiga Facultat de Magisteri de València. Han fet públic un compte bancari on poder ingressar diners que serviran perquè els xiquets i les xiquetes de l’escola reben la millor educació possible dins d’unes circumstàncies adverses. L’emblemàtica Escola Gavina de Picanya és una altra de les afectades per la gota freda i ha llançat la campanya Alcem el vol. Recuperem l’escola amb la qual volen refer-se, ajudar a les famílies dels seus alumnes i estendre la solidaritat a altres escoles de l’Horta Sud.
La fàbrica de mobles Lebrel Furniture a Albal, la botiga de productes mediterranis Ca Nàssio o Abanicos Burriel a Aldaia, el restaurant La mesedora i la fàbrica de banquetes de piano Hidrau d’Algemesí, la drogueria Rosita (Payro’s) de Benetùsser, la clínica de fisioteràpia Novasalut de Catarroja, l’hamburgueseria Soul de Paiporta, la botiga de bicis Biklav de Guadassuar, la fàbrica de xocolate Higón de Xiva, el forn Rioma d’Utiel… Són milers i milers els xicotets comerços als quals la DANA només els ha deixat una catifa de fang, que no ha arribat a eixugar-se per la resistència obstinada dels seus impulsors i d’una marea de voluntaris disposats a treballar de sol a sol. Els hem ajudat a traure el fang a poalades, però ara necessiten una injecció econòmica que els permeta recuperar locals i maquinària, i la majoria la estan demanant a través de la plataforma <gofundme.com>. Ajudem-los a eixir del fang!
Ací teniu uns quants comptes bancaris als que podeu fer donacions:
Gremi de Llibrers: ES76 3159 0015 8823 2590 9725 [Bizum: 10592]
Somnis de Paper: ES61 1491 0001 2330 0010 0851
Lazarillo (Albal): ES11 3150 0001 4420 1625 7814
Moixeranga: ES86 3159 0029 3129 0252 8526
Artistes Visuals C.V. (AVVAC): ES33 3159 0063 5630 5364 3825
Projecte Algrà: ES90 3159 0015 8429 9018 6427
UNIMA País Valencià: ES75 3159 0083 1430 0653 7629
Col·lectiu Ovidi Montllor de Músiques del País Valencià: ES78 3159 0066 9930 5025 9823 [Bizum: 10705]
Societats Musicals de la Comunitat Valenciana: ES45 3159 0078 5630 4840 6023 [Bizum: 10542]
SOM València: ES43 3159 0013 9630 4769 6921
Unió Musical Paiporta: ES87 3159 0029 3220 3083 2527
Centre Instructiu i Musical de Massanassa: ES40 3159 0020 2723 2037 4412
Societat Musical Algemesí: ES72 3117 0001 9211 4389 9423
Fundació Horta Sud: ES43 3159 0013 9630 4769 6921