Creure a través dels ulls

FINS EL DIUMENGE 6/2
MUSEU DE BB.AA. Sant Pius V, 9

El Museu de Bellas Arts de València trau el seu arsenal dels magatzems per donar-li lluentor a les joies amagades —i per què és més barat, no ens enganyem, i el seu pressupost no és per tirar coets—. El fil narratiu de Creure a través dels ulls és explicar-nos als descreguts visitants del segle XXI, educats en la cultura de la imatge, com es creia en el segle XVII, quan les imatges eren proves fidedignes, testimonis de què això que plasmaven havia ocorregut en realitat. Especialment si estes eren realistes com les que pul·lulaven pel nostre territori. Veure a Crist clavat a la creu era prova inequívoca del martiri que va patir El Salvador i suport imprescindible per fer tragar la doctrina catòlica. La pintura que es feia a la Península Ibèrica estava influenciada per corrents italianes —cal no oblidar que Nàpols aleshores formava part de la monarquia hispànica— tenebroses, dures, realistes i aficionades als clarobscurs que amb tanta destresa van dominar Caravaggio. Ací teniu la crucifixió de Sant Pere en un escorç impressionant i la decapitació de Sant Pau un poc gore de l’italià Mario Minniti com a exemple de tenebrisme; tres crucifixions que exemplifiquen com la imatge adquiria l’aura de relíquia, i l’Entrega de la icona de la Verge de Gràcia als agustins de València, un quadre que, com tants altres, validava una llegenda inventada per revestir-la de legitimitat. S.M.

También te puede interesar…

Top Secret. Cine y espionaje

HASTA EL DOMINGO 8/6
Un recorrido cronológico-temático en el que descubrimos las relaciones entre cine y espionaje durante más de cien años.

Manolo Gil. Àlbum

FINS EL DIUMENGE 25/5
Un artista defensor del risc que va impulsar la creació d’un dels primers col·lectius d’art d’avantguarda de l’Espanya de la postguerra.

Desmemòria subterrània

FINS EL DIUMENGE 4/5
Objectes, cartells, revistes, fanzines i entrades de concerts formen part d’aquest exercici nostàlgic que reivindica l’escena underground valenciana dels noranta.

Gastronomia medieval

FINS EL DIUMENGE 4/5
Una exposició al voltant de Sent Soví, un receptari del segle XV escrit en valencià de gran rellevància històrica.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.