palau web

Les fosses del franquisme

DEL DIMECRES 5/7 AL DIMARTS 30/4
MUSEU DE PREHISTÒRIA & L’ETNO. Corona, 36

Ronda pels escenaris valencians una obra anomenada L’enterrador que està basada en la història de Leoncio Badía, un republicà que va ser enviat pels franquistes al cementeri municipal de Paterna a enterrar “al seus”. Perdedor d’aquella batalla fratricida que sigué la guerra civil espanyola, es cobrà una xicoteta victòria col·locant els afusellats en una posició digna i retallant-los botons i trossos que els identificaven per a després poder dir-li als familiars on estaven soterrats. És una de les històries que ens deixen les vergonyoses fosses del franquisme sobre les quals la Diputació de València ha preparat un programa de conferències, taules rodones, actuacions musicals, arts escèniques i cinema amb el qual es pretén impulsar la memòria històrica. Dos dels museus de la institució provincial, el Museu de Prehistòria i L’Etno, jugaran la seua part amb dues exposicions. Arqueologia de la memòria recupera objectes exhumats en les fosses (espardenyes, pipes, camises…), d’altres conservats pels familiars dels represaliats, que ens parlen de les històries vitals de les persones afusellades i dels mecanismes de repressió de la dictadura. 2238. Paterna, lloc de perpetració i memòria ens porta per les cases del represaliats, per les fosses comunes i pel cementeri de Paterna —on hi ha 150 fosses documentades, d’ací el nom “paredón d’Espanya”— i ens ofereix testimonis dels familiars que ajuden a entendre els mecanismes d’elaboració, transmissió i custòdia de les memòries de la repressió franquista. AU

También te puede interesar…

Esther Ferrer

HASTA EL DOMINGO 29/9
La Premio Nacional de Artes Plásticas 2009 nos invita a conocer parte de la obra que ha desarrollado desde principios de los años sesenta.

Els 15 anys d’Equipo Límite

FINS EL DIUMENGE 1/9
Cuqui Guillén i Cari Roig begueren del pop art estatunidenc i l’incorporaren una òptica local, còmica i feminista.

Visiones expandidas

HASTA EL DOMINGO 1/9
La historia no convencional de la fotografía desde principios del siglo XX hasta la actualidad siguiendo un eje temático, no cronológico.

Neo Rural. Utopía o barbarie

DEL SÁBADO 1/6 AL SÁBADO 27/7
Este dibujante referente de la creación independiente cierra la temporada de Lanevera Gallery con dibujos expresivos que no limpian la suciedad.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.