TRAIEM EL SUC DE LES MELMELADES CÍTRIQUES DE KM 0!

Som una terra de cítrics, de nord a sud, dins les valls i per les planures el verd perenne i viu dels tarongers ressegueix els camins i les carreteres. Hem tingut sempre a mà una llimera o un taronger de sang.  Aquells records gravats de la manera en què la iaia pelava les taronges, en forma d’espiral i tota d’una vegada, o la cara del iaio menjant-se a mos redó la més dolça taronja degotant-li el suc galtes avall.

És per això que hem volgut començar l’any deixant-nos endur pel desig cítric, tot repassant els productors valencians que ens ofereixen melmelades (i també altres productes) amb taronja, llima, mandarina o d’altres cítrics, com a protagonistes. Ben en compte tenim també el concepte de KM 0, és a dir, de proximitat, així com el fet de l’agricultura biològica. Si sou uns apassionats dels cítrics, feu-hi una ullada i tasteu les nostres propostes!


Biotúria

BioTuria_melmelada mandarina-2

Biotúria és projecte engrescador de conserves artesanes de fruita i verdura de KM 0, regentat per Juanvi i Pau. Aquesta jove empresa valenciana produeix més de dotze varietats de melmelades, entre les quals destaquen la de taronja, la de mandarina i la de carlota, taronja i llima. En fan dues versions: la clàssica, amb sucre de canya integral ecològic (a partir d’un 60% de fruita), i la que anomenen macrobiòtica, feta amb xarop d’arròs (amb un 80% de fruita). Les seues melmelades, totalment ecològiques, s’elaboren a partir de la fruita fresca dels seus camps a Domenyo i és allà mateix on immediatament es processen.

☞ Varietat de melmelades: Amb sucre de canya: taronja; mandarina; carlota, taronja i llima; figa; cirera; nespre; pimentó verd; tomata verda; figa palera; llima; aranja i plàtan, i albercoc. Sense sucre (amb xarop d’arròs): taronja; mandarina; carlota, taronja i llima; cirera; maduixa; figa; tomata, i aranja.

☞ Ens fa goig! El punt fort de Biotúria és que la fruita i verdura de les seues conserves és produïda per ells mateixos, de manera ecològica i amb la qual volen oferir un producte totalment natural. La melmelada de mandarina sense sucre (250 g) són 3,5€ i la de sucre de canya integral (250 g), 3€.

☞ Info pràctica:  Carrer de Clara Campoamor, Picanya (l’Horta), telèfon: 633337883, web: bioturia.com (venda en línia), facebook: facebook.com/bioturia.

☞ On trobar-les a València: Als mercats municipals: La Masereta (Rojas Clemente), Fruit de Llavor (Jesús), Infraganti, con las manos en la masa (Mercat Central), Marte Terra (Benicalap). A les botigues Biokids (Patraix), Econatur i Zona de Catas (Benimaclet), Punt de sabor (Ciutat Vella), El teu hort (Russafa). Venta directa: Ecomaclet, Mercat de la UPV.


Sra. Mermelada
DOS DOLÇOS CITRICS Premio Mejor Producto Artesano Tradicional

A Sedaví té la seu Sra. Mermelada, que començà a formar part de Vegadénia al febrer de 2017. Ferran, Mònica i Carolina són els tres socis d’aquesta cooperativa que elabora dotze tipus de confitures, a banda de huit patés vegetals. Carolina ens destaca que els seus productes gourmets són aptes per a vegans i no tenen ni conservants ni colorants afegits. Tota la matèria primera que utilitzen és ecològica amb una prioritat de KM 0.

☞ Varietat de melmelades: taronja dolça, taronja dolça sense sucre afegit, taronja amb xocolate, llima, maduixa, cirera, pruna, poma amb un toc de canella, poma amb un toc de canella sense sucre afegit, ceba caramel·litzada, pimentó roig i tomata amb un toc de gingebre.

☞ Ens fa goig! Us recomanem que tasteu la melmelada de taronja dolça (feta a l’estil anglés) i la de llima, que van ser millor producte artesà tradicional 2017 per part del Centre d’Artesania Valencià. El preu del pot de 280 g costa 4,30€.

☞ Info pràctica: Telèfons: 963 504 045 i 616 428 518. Web: sramermelada.com (venda en línia), Facebook: facebook.com/sramermelada.

☞ On trobar-les a València: Als mercats municipals: UNO i La Alacena (Mercat Central); Terra i Xufa (Russafa); Panolea (Mossén Sorell); Eco Cabanyal (El Cabanyal). A les botigues: Les Herbetes, Sensat (El Cabanyal); Tu despensa ecológica, La Comanda, Frutos Secos Oliguer, Eco Nature (Benimaclet); Biosofia (Russafa); A Granel (Arrancapins); Natursami (Camins al Grau); Gaia Vegana (La Saïdia); Gastroteka, Original CV i La Tienduca (Ciutat Vella).

 

 Ó del Pla

 M. NARANJA-2

Ó del Pla és una empresa de venda directa de taronges, cultivades a la Pobla Llarga (Ribera Alta). De les seues primeres elaboracions destaca la melmelada de taronja, amb tires de corfa caramel·litzada cruixents que contrasten amb la melositat de la confitura. A més, han començat a elaborar una melmelada amarga de taronja, amb un contrapunt de gust. Els altres productes que comercialitzen amb taronja són un oli aromatitzat amb taronja, trufes i joies de xocolate, xocolate aromatitzat amb taronja i les seues tires, i sal Maldon aromatitzada amb taronja.

☞ Varietat de melmelades: taronja dolça amb tires de corfa caramel·litzada i taronja amarga.

☞ Ens fa goig! És ben interessant la textura mixta de cruixent i melós de la melmelada de taronja dolça amb tires de corfa caramel·litzada (6€, 270 g).

☞ Info pràctica: Telèfons: 685 336 098 (Miguel) i 627 323 314 (Joan) –  [email protected]www.odelpla.com (venda en línia), Facebook.

☞ On trobar-les a València: Original CV i Turrones Ramos (Ciutat Vella).

 

Tarongina Dolceria

13319929_1122952554392221_4177287969654568903_n

Claudia i Ximo, des de la botiga obrador situada a la platja de Piles (la Safor), elaboren delicadeses cítriques de KM 0. Les taronges provenen en gran part dels horts familiars ubicats a la comarca de la Safor. Utilitzen sempre taronges de comerç just i algunes varietats provenen d’horts ecològics. Les seues melmelades són elaborades artesanalment i tenen una gran varietat amb el cítric com a base. A banda d’això, Tarongina Dolceria també produeix un gran ventall de productes derivats dels cítrics, com ara chutney de taronja, ceba i gingebre; amaniment de taronja, mostassa i mel; cumquats confitats i rodanxes de taronja confitada, entre d’altres.

☞ Varietat de melmelades: taronja (estil rústic, extra, amarga, taronja amb panses i canella, taronja i gingebre), mandarina (extra), llima (tot sola o amb mel), confitura de xocolate i taronja, i de taronja, xocolate i rom.

☞ Ens fa goig! Si sou uns apassionats del cítric, tasteu el taronjat, una pasta de taronja anàloga al codonyat però amb taronja. La seua melmelada de taronja amarga, comercialitzada amb un pot de 250 g, val 5€.

☞ Info pràctica: Carrer del Mondúber, 37, Piles (la Safor). Telèfons: 962956215 – [email protected]Web oficial (venda en línia) – Facebook.

☞ On trobar-les a València: Original CV (Ciutat Vella).

 

Brancal
3brancal

Brancal és una empresa de la Plana de Castelló, que produeix dos tipus de melmelades a partir de taronges de la comarca. La melmelada Brancal s’elabora amb una varietat de clementina (clemenules) ecològica certificada pel CAECV. Conté un 60% de taronja i un 40% de sucre. L’altra, anomenada Bondia!, prové dels propis horts de l’empresa, feta a base de la varietat de clemenules i nàvel. A banda, trobem altres productes amb la base cítrica: licor de mandarina i galetes de taronja i xocolate blanc.

☞ Varietat de melmelades: de taronja Bondia! (varietat clemenules i nàvels) amb un preu de 3€ (200 g), i taronja Brancal (clemenules), per 5€ (265 g).

☞ Ens fa goig! Brancal et permet adoptar un dels seus tarongers (o mandariners) durant tot un any per 59 € i amb la possibilitat de rebre vora una cinquantena de quilos de cítrics a ta casa còmodament. Tot i semblar estrambòtic, cada vegada són més els tarongerars valencians que s’abandonen a causa de les pressions en el preu de les grans distribuïdores. Ens sembla una idea original per tindre un producte valencià de km 0 i de qualitat directament a taula.

☞ Info pràctica: Telèfon 689 38 89 80 – info@brancalmelmelada – brancalmelmelada.com (venta en línia) – facebook.com/brancalmelmelada.

☞ On trobar-les a València: Cucala, el plaer del gust (Mercat Central).

 

Fundació Todolí Citrus

Todolí Citrus

Coneixeu el poncir, el limequat o el shikuwasa? Es tracta d’unes varietats de cítric entre les més de 400 varietats (amb una mitjana de 5 arbres de cada) que té plantades la fundació Todolí Citrus a l’hort de Bartolí, al terme saforenc de Palmera en un terreny d’una extensió de 33.000 m².

El projecte de Vicent Todolí lliga, per tant, amb la tradició valenciana del conreu i aprofitament del cítric i s’expandeix científicament i gastronòmicament per a estudiar i fer conéixer les varietats de cítrics i els seus usos i vol divulgar les varietats antigues de cítrics, com també altres varietats noves.

Per a fer públic el seu interessant projecte s’han llançat a elaborar unes melmelades amb cítrics menys convencionals: limequat (un creuament de llima i cumquat), cumquat, lipo (híbrid entre la llima i l’aranja), yuzu, taronja i mandarina borda, poncir i shikuwasa són els cítrics triats per a aquestes confitures.

Cal remarcar que algunes d’aquestes varietats eren comunes, almenys antany, per als valencians com, per exemple, el poncir (també anomenat poncil o poncem) amb el qual es feia el citronat (confitura de poncir). Aquesta llepolia ja ix esmentada en el Tirant lo Blanc  «[…] un gran plat d’or, en lo qual havia citronat e pinyonada, e ametles.»  i també va ser el plat preferit del Papa Luna on es va injectar el verí per a provar de matar-lo.

Eugeni S. Reig també explica, dins l’obra Valencià en perill d’extinció, que el poncir és comú de veure’l als mercats d’Alcoi i que la seua família tenia per costum posar trossets xicotets de la part blanca del poncir damunt l’arròs eixut i, en acabant, s’ho menjaven tot junt.

Todolí Citrus 2

Tornant a la fundació Todolí Citrus, està previst que el 2019 òbriga les portes i puga rebre visites de tota mena de públic, tant aficionats, experts, escoles, etcètera. La fundació, que col·labora amb l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), té en construcció un laboratori-cuina, el qual es dissenya amb l’ajuda de grans coneixedors del món gastronòmic com ara Ferran Adrià.  En aquesta cuina es desenvoluparan tota classe de projectes culinaris amb els cítrics propis, per tal de donar a la gent una utilitat a totes i cadascuna de les varietats. De fet, cuiners de renom, com el valencià Ricard Camarena, preparen plats amb els cítrics de l’hort de la fundació Todolí Citrus.

Si voleu comprar alguna de les melmelades de cítrics de la fundació Todolí Citrus, poseu-vos en contacte amb la fundació a l’adreça electrònica de més avall.

Varietat de melmelades: limequat, cumquat, lipo, yuzu, taronja i mandarina borda, poncir i shikuwasa

Ens fa goig! Que un projecte d’aquesta magnitud ben prompte siga accessible als valencians. Una manera de conéixer la nostra tradició cítrica i expandir-la amb el coneixement específic de cada cítric i de les seues propietats.

Info pràctica: Carrer de l’Església, 28, 46714 Palmera (la Safor) – Adreça electrònica: [email protected] – Web: https://todolicitrus.org

XAVIER BENAVENT / MARTINA MONLLAU

También te puede interesar…

Gastrificació a València

tastaldaci.com
De la mà de la gentrificació arriba la gastrificació: locals que serveixen menjar amb una aparença que és tant temptadora a la vista com buida al tast.

Art Toy Con 2024

SÁBADO 20 Y DOMINGO 21/7
Exposiciones colectivas, conferencias, workshops y un mercadillo donde se podrán comprar todo tipo de art toys.

Caperucita Paseos y Vinos

Reservas: 624 632 440
Un paseo por la preciosa Albufera de València degustando quesos, embutidos, tapas y conservas.

Universitat d’estiu UV 2024

DEL DIMARTS 9 AL DIVENDRES 19/7
La música a la nit la posaran grups com Limbotheque i Pep de la Tona, el nou grup de l’ex frontman de La Gossa Sorda Josep Nadal.

CuaRte

Quart, 72
Albergínies a la romana amb tocs de baba ganoush i mel de canya, karaage o bunyols akara de bacallà.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.