Som Alimentació és un projecte innovador a la ciutat València. Es tracta del primer supermercat de base coŀlaborativa i cooperativa, amb l’objectiu de despertar consciència i visibilitzar l’opció de fer una compra sostenible, sana i responsable amb allò que ens envolta. «L’alimentació en mans de la gent», com diu el seu eslògan. A hores d’ara ja són més de 290 socis, a més del suport de diverses organitzacions valencianes com ara Per l’horta, Llavors d’ací, etc. Amb tot, el seu grup promotor, nascut el setembre del 2017, el conformaven sis persones que, per coneixences diverses (associatives, de grups d’alimentació, de cooperatives energètiques), van trobar-se en la cruïlla de continuar com estaven o de portar endavant aquest interessant projecte que seguia ja les passes d’altres cooperatives semblants arreu del món (Bees, Bioalai, Biotrèmol, Ecogermen, Foodcoop, La Louve, Landare, L’éléfàn, The People’s Supermarket, etc.). Cabussats en el projecte, esperen crear una xarxa de clients que valoren saber el que mengen i volen crear escola. Però, qui són aquests valents i valentes que hi ha darrere d’aquest projecte? Hem ficat el cap en el procés de construcció del supermercat per a poder conéixer-ne les cares!
FERNANDO
Vicepresident de la cooperativa, fou amb ell amb qui ens trobàrem primerament a l’associació El Ventanal, a la Saïdia. Ell s’encarregà d’informar-nos-en i de mostrar-nos com duen a terme aquest projecte, que obrirà les portes aquest dissabte 19 de maig al districte de la Saïdia, concretament al carrer de Maximilià Tous, 26 de València. Ens explica que l’espai tindrà vora 200 m² i podrem trobar-hi tot el que necessitem per al dia a dia, però apostant per un consum ecològic i responsable, sense ànim de lucre i amb productes locals sense intermediaris.
Ens comenta també els beneficis de ser socis. Es pot triar entre dues modalitats: el soci consumidor (6 € el mes) o el soci voluntari (no hi ha cap cost econòmic barata una coŀlaboració de 4 hores el mes). Tant d’una manera com de l’altra podreu aprofitar els descomptes, les activitats, les conferències o degustacions que s’hi faran.
Tot amb tot, Som Alimentació és un supermercat obert als no-socis, els quals podran comprar-hi sense cap més lligam que el fet de voler saber el que mengen.
En proposar-li l’inconvenient de viure lluny de la Saïdia, ens respon que està pensat que en cada barriada de la ciutat hi haja punts de distribució. No es tractarà de les famoses cistelles tancades de verdura, sinó de rebre la llista de la compra que podreu fer còmodament en línia.
JUAN, TOMÀS I NICOLÁS
L’equip de disseny d’instaŀlacions del nou supermercat el formen Juan, Tomàs, Nicolás i també Fernando. Ens conviden a una reunió de treball en la qual valoren els materials de les prestatgeries i de la resta de mobiliari que ha de conformar aquest tot coherent de l’espai del supermercat. Juan i Nicolás, raonen i, de vegades, es rebaten alguna idea, però coincideixen a apostar per una disposició dels productes acompanyats d’informació nutricional i de procedència del producte perquè es puga saber què s’adquireix. Tomàs, que és del Puig, és dissenyador i s’embarcà en el projecte perquè creia que una bona alimentació per al seu fill i per a ell era necessària. Actualment porta les xarxes (Twitter i Facebook), la pàgina web, i és el pilar on és recolza el disseny del nou supermercat. Tenen una tasca complexa a fer, no només cal dissenyar un lloc on comprar, sinó un espai on fer conferències, cursos, tasts i fins i tot una zona infantil.
MONTSE I SÒNIA
«Vaig decidir llançar-me a la piscina i ha estat molt positiu perquè he rebut el reconeixement de molta gent» ens diu Montse. Sònia, la seua companya de l’equip de tria de proveïdors, assenteix amb el cap. Totes dues ens parlen de tots els entrebancs que han hagut de superar (i que hauran de superar) per a poder aconseguir un elenc de productors que els servisquen els productes sense intermediari. Repassar la procedència de cada producte per a controlar l’empremta de carboni (la poŀlució que crea portar un producte no local) no és una tasca gens fàcil (i just per això estan ben contentes d’haver trobat un productor de quinoa a Andalusia, el productor de quinoa més prop del País Valencià). Aquesta recerca s’endureix especialment en els productes elaborats, els quals, sovint tenen diverses procedències del mateix o de diversos aliments per a tindre una producció continuada tot l’any. «El consumidor s’ha d’ensenyar que no hi ha de tot al llarg de tot l’any» —ens diuen. No només perquè els proveïdors locals valencians sovint tenen produccions més modestes, sinó perquè «no hi ha melons tot l’any produïts de manera eficient, ecològica i justa amb l’agricultor». A tall d’això, ens comenten que esperen que les xicotetes empreses vegen en el seu supermercat una manera de poder traure cap a les seues produccions.
Montse i Sònia també ens expliquen amb cura que la seua recerca va més enllà dels productors, ja que volen que els productes tinguen un preu raonable per a les dues parts (per al client i per al proveïdor), és per això que una de les feines que pensen desenvolupar és la conscienciació al client de la cadena de producció i la possibilitat d’explicar amb transparència perquè un producte que puguen disposar a Som Alimentació té un preu diferent d’un producte «similar» que puguen trobar en altres superfícies comercials. «Tot no és el preu, sobretot quan coneixes de què estan fetes les coses». Som Alimentació té marcat que el marge de preu entre el proveïdor i el preu final només ha de tindre la finalitat de poder mantindre l’estructura i les instaŀlacions de la cooperativa i en cap cas no serà especulatiu.
MANUEL
Agafem Manuel escatant fusta i netejant els materials per al nou supermercat —ací penca tot el món!—, però, en realitat, ell s’encarrega de l’assessorament legal i tot el tema burocràtic. Ell mateix va portar tota la paperassa per a constituir-se en cooperativa. «No va ser gens fàcil —ens diu— perquè la normativa valenciana no està ben desplegada. Ens van exigir que tots els socis (ja més d’una quarantena) ens personàrem alhora a signar els papers d’iniciació de la cooperativa» —afirma sorprés. Manuel s’ha encarregat també del reglament intern de les normes del voluntariat i de la relació de Som Alimentació amb altres organitzacions, la gestió de les subvencions públiques i altres quefers en el qual sembla moure’s com un peix dins l’aigua. Li demanem com va entrar a Som Alimentació i és ací on ens explica la seua màxima reveladora: «La sola manera de derrotar les grans empreses que exploten la gent i la natura són les cooperatives. Si t’ho produeixes tu, ja no cal que vages a cercar-los a ells. I això serveix tant a l’electricitat, a la banca… o a l’alimentació».
Benvinguts, valents i valentes, pel vostre projecte fet realitat.
Tasta’l d’ací us dóna el suport completament en aquesta àrdua tasca de saber el que mengem i de poder tindre la sobirania de la nostra alimentació.
Endavant!
XAVIER BENAVENT / MARTINA MONLLAU