FIDO

Guia per a esmorzar bé al teu barri

Bar-Cristóbal-3

Arriba el bon temps i decideixes trobar els amics ben enjorn en una terrasseta d’un barri concret de València. Voldríeu esmorzar en un lloc lluïdor, ja que no us veieu cada dia, i aprofitar l’ocasió. Cerques a la xarxa i tot són rànquings i classificacions dels millors esmorzars del Cap i Casal, però no en trobes cap al barri on us reuniu.
Però… mantín la calma! Tasta’l d’ací ha contactat amb uns autèntics esmorzadors que ens han brindat la informació necessària que ens adreçarà als esmorzars estrella de cada quarter de la nostra ciutat. [Consulteu al final del nostre article les adreces recomanades en cada districte de la ciutat de València.]

Per a completar la llista de recomanacions, hem recorregut a la saviesa dels responsables de quatre dels perfils d’Instagram més seguits pel que fa a la cultura de l’esmorzar valencià: @Esmorzaret, @Almuerzo_Valencia, @EsmorzarPopular i @El_Sangonereta. Però quins cors bateguen darrere d’aquestes xarxes socials?

Processed with VSCO with ka1 preset

@Esmorzaret

Joan Ruiz és l’ànima del projecte @Esmorzaret que podeu trobar en format Instagram i, en major extensió i atenció, al seu abellidor blog. Enamorat de la cuina «de la iaia» i de la nostra tradició gastronòmica, Joan recorda les visites amb sos pares al mercat de Santa Caterina a la seua Mallorca natal, les olors i colors del mercat on sovint acabaven fent un llonguet (el germà mallorquí d’una pataqueta valenciana) i un variat (una mena de plat on es mesclen diverses racions de picadeta). Amb més de 1.600 seguidors, Joan ens descobreix ben sovint, amb unes fotos ben llépoles, nous llocs on aprofitar d’aquesta tradició valenciana. Pot semblar improvisat, però Joan és un apassionat de la cultura de l’esmorzar i, abans de visitar un bar, es documenta i cerca quin és el millor moment d’anar-hi i què cal demanar-hi. Ens conta el moment en què ell, cul inquiet per natura, decidí obrir el compte d’Instagram en saber que el nom @Esmorzaret estava disponible l’agost de 2018 i implícitament sabia que una aventura començava. Joan combina aquesta part més llépola i creativa en combinació a la seua professió dedicada més al món financer. Les seues fotografies, exquisides, són la porta d’entrada a les seues publicacions on consten una barreja de dades subjectives importants per a la cultura de l’esmorzar (quin ambient hi ha, com és el servei, etc.) i objectives (de quins productes disposen els locals, quin preu té l’emorzar, etc.). Encara es sorprén cada dia del munt de reaccions positives dels seus seguidors qui sovint visiten els llocs que ell va documentant com una ruta de peregrinatge.

Traca final d’@Esmorzaret
· Local preferit: Bar Mercat de Russafa (em transporta a la infància per les sensacions del mercat viu!).
· Entrepà preferit: El «blanquito» del bar Mercar de Russafa (llonganissa, formatge, ceba carameŀlitzada i ou deixar caure (Tinc fixació pels ous deixats caure!).
· Imprescindibles a l’hora d’esmorzar: Unes olives amb verdura en salmorreta i un bon café.

 

DxqrC--XcAAGzC9

@EsmorzarPopular

@EsmorzarPopular començà ja al 2012 començà a publicar a Twitter referències de l’esmorzar valencià i el 2014 creà el perfil focalitzant la informació sobre aquest tema, ja que hi havia una manca de comptes fent referència a l’esmorzar (i també fets en valencià) per a una cosa tan nostra. El 2016 entraren a Instagram i actualment tenen vora 7.000 seguidors. Les recomanacions d’algun conegut o seguidor i la casualitat de trobar-se davant un bar abellidor han anat format l’enxarxat de locals visitats per @EsmorzarPopular. Tot i així disposa d’un fitxer minuciós amb vora un centenar de llocs pendents. N’estarem atents! Ens comenta també que a la Ribera Baixa hi ha un grapat de locals que despunten de tots els altres, però que el seu lloc preferit d’esmorzar és a alguna caseta de camp amb els amics o la família, envoltants de comboi, rialles, xafarderies…

Traca final d’@EsmorzarPopular
· Local preferit: Una caseta amb els amics o la família.
· Imprescindibles a l’hora d’esmorzar: Sent alguns dir que si no hi ha una bona ensalada això no és un bon esmorzar, d’altres que si el cacau no és en corfa no és un bon esmorzar, d’altres que si no et fas un bon cremadet en acabar no és un esmorzar… Com més sucre més dolç, però per a mi el que no pot faltar és la companyia.

 

almuerzo_valencia

@Almuerzo_Valencia

@Almuerzo_Valencia és l’alter ego de David en format de perfil d’Instagram. Amb les seues fotos recorre locals del Cap i Casal que segueixen més de 750 persones. David començà aquest projecte induït per la seua passió cap a la cultura de l’esmorzar valencià. Feia bona cosa de temps que compilava adreces de llocs on anar a esmorzar i va pensar que amb l’ajut de les xarxes socials podria fer-les conéixer a molta més gent. Un aŀlicient d’@Almuerzo_Valencia és que es mou molt per la ciutat i per les comarques a causa del seu treball i això li fa descobrir molts llocs que altrament no hauria pogut trobar. Recomanacions d’amics i la retroalimentació de la informació en les xarxes socials completen la seua eina de cerca de nous llocs on esmorzar. Amb les publicacions, David ens fa arribar la seua experiència personal en cada local que visita i explica que es pot trobar als locals que ens ressenya: tipus d’entrepans, varietats i preus.

Traca final d’@Almuerzo_Valencia
· Local preferit: És difícil de triar-ne un de sol, però no puc oblidar-me de la Casa Cent Duros de Borbotó on comencí a estimar aquest hobbie.
· Entrepà preferit: Tinc una debilitat per la carn de cavall amb allets tendres o carxofes.
· Imprescindibles a l’hora d’esmorzar: A banda de l’entrepà, trobe importantíssim el pa que s’utililtza. Igual d’important i més és l’acompanyament, anomenat comunament el «gasto», i és, a voltes, el que marca la diferència d’un lloc a un altre: cacau, olives, tramussos, ensalada, etc. També m’agrada un bon café o un bon cremadet, una beguda ben nostra que mereixeria un capítol a banda.

 

el_sangonereta

@El_Sangonereta

Podríem dir que @El_Sangonereta és quasi el malnom de Luis Ortolà, un dels esmorzadorets més coneguts de la Ribera Baixa del Xúquer. Dins el seu perfil d’Instagram reflecteixen la nostra tradició del paronet a mitjan matí –com ens diu Luis– que li despertà el cuquet de fer aquest seguiment gastronòmic. El que més valora de l’esmorzaret és, com ja han comentat altres companys, és la companyia en un cap de setmana quan t’ajuntes amb els teus. @El_Sangonereta coneix bé els llocs de Cullera i la rodalia, aprofita recomanacions, però ens confirma que la Ribera pot fer gala d’uns locals ben bons per a fer un esmorzar valencià. No s’està tampoc de posar tot tipus d’informació dins cada entrada: tipus d’esmorzars especials, entrepans, ensalades, cacaus, café, preus, ambient i vistes, etc. tot acompanyat de valoracions amb un màxim de 5 estrelles perquè els seguidors sàpien la qualitat del local.

Traca final d’@El_Sangoneta
· Local preferit: No puc triar-ne només un. De Cullera, en triaria el bar Donet, l’hotel El Chalet, el Club de Tennis. De Sueca, el bar Reyton. De València, el Gastrotrinquet de Pelayo.
· Entrepà preferit: Tampoc no me’n podria decantar sols per un: 1) una «milanesa» (carn empanada, encisam, tomata, maionesa, chimichurri); 2) una «brascada» (vedella, pernil, ceba i formatge), i 3) un de carn de cavall, alls tendres i ou.
· Imprescindibles a l’hora d’esmorzar: En un bon esmorzar és imprescindible l’amanida amb els seus vitets, cacau amb corfa i per a rematar un bon cremadet (un rebentat de rom cremat). Això seria un esmorzar de categoria!

XAVIER BENAVENT / MARTINA MONLLAU


🗺 GUIA PER A ESMORZAR BÉ

(llista de districtes)

Ciutat Vella
El trocito del medio (c. de Blanes, 1). Recomanació: entrepà de llom al forn i cremadet.
Puerta del Mar (c. dels Transits, 4). Molta varietat i bon preu.
Bar del Mercat Rojas Clemente (pl. de Rojas Clemente). Gran varietat de gènere.

L’Eixample
Bar Mercado Russafa [dins el mercat (pl. del Baró de Cortés, 44)]. Recomanació: El «blanquito».
La Piulà (c. de Borriana, 45). Local de bones dimensions i gran varietat de gènere.

Extramurs
Bar Nuevo Oslo (c. de Sanchis Sivera, 7). Qualitat i entrepans grossos.
Pelayo Gastrotrinquet (c. de Pelai, 6).
Bar Guimerà (c. d’Àngel Guimerà, 20). Tradicional i ambient molt acollidor.
Montes (pl. del Bisbe Amigó, 5). Bar tradicional amb molt bona qualitat.

La Saïdia
Bar El Pintxo (c. d’Almassora, 16). Molta varietat i bona mida d’entrepà.

Campanar
Sabores Durban (c. de Luis Buñuel, 1). Molt de gènere per a triar, bons preus.
Casino de Campanar (c. de Benidorm, 8). En destaca l’embotit.

El Pla del Real
La Pérgola (pg. de l’Albereda, 1). Tasteu el «superbombó», l’espai i el tracte és molt bo.
Bar Gonzalo (c. del Misser Mascó, 11). Bona mida d’entrepà.
Bar Mestalla (c. de Misser Marcó, 25). Molta varietat d’entrepans.

L’Olivereta
Bar Megamos (pl. d’Artur Piera, 1). Bona qualitat.
Rausell (c. d’Àngel Guimera, 61). Producte immillorable.
Neus (c. de Santa Maria Micaela, 13). Tenen brases.

Patraix
Bar José (c. de Josep Maria Mortes Lerma, 11). Bon tracte i qualitat.
Bar Patraix (pl. del Baró de Patraix, 12). Bar tradicional amb barra molt completa.

Jesús
Bar Carteros (c. dels Carters, 3). Menjar casolà, bar menudet amb molt bona atenció.
Bar Villacastín (c. de Sant Vicent Màrtir, 151). Bar familiar, bon gènere i tracte.

Quatre Carreres
Bar El Trovador (c. dels Sapadors, 63).
Bar Cristóbal (c. de Jesús Morante Borràs, 144). Tracte exquisit, ambient molt agradable en un marc incomparable de la ciutat. Dijous hi ha allipebre (millor reservar).

Poblats Marítims
Bar La Aldeana (c. de Josep Benlliure, 258). Pa espectacular, bon producte, bona cuina i «gasto» de qualitat.
Martinot (carrera del Riu, 11). Entrepans amb molta personalitat. Clàssic de Natzaret.

Camins al Grau
Bar Ana III (c. de Lebon, 3). Entrepans XXL i bon preu.
Moncayo (c. de Rodrigo de Pertegàs, 24). Lloc concorregut i bon gènere.

Algirós
Bar Marvi (c. dels sants Just i Pastor, 14).
El Famós (c. de l’Església de Vera, 14). El nom ho diu tot.

Benimaclet
Bar Berlanga (c. de Dolors Marqués, 25). Gran varietat i molt bon preu.

Rascanya
Bar Casa Aparicio (c. de Motilla del Palancar, 25). Molt bons preus. Tenen bons menús del dia per a dinar.
Bar Avenida (c. de Santiago Rusiñol, 26). Coneguts per les truites i el conill a l’all.

Benicalap
Bar Saint Moritz (av. de Burjassot, 229). Bar familiar, bon tracte i tot acabat de fer.

Pobles del Nord
Casa Cent Duros (camí de Massarrojos, 10, Borbotó). Gran varietat, enmig de l’horta, dijous fan carn rostida.
Hort i Mar (c. de Garcés, 19, Carpesa). Gran varietat d’entrepans i ambient molt familiar.

Pobles de l’Oest
Bar Alcaide (c. del Campament, 32, Benimàmet). Sempre ple de gent i amb bon ambient.
Casa Quitín (c. d’Espartero, 65, Benimàmet). Molt bona qualitat.

Pobles del Sud
Bar El Xerra (camí de Muntanyars, 17). Famós perquè fan llesques dolces.
Casa Teresa (av. dels Pinars, 2, el Saler). Molta varietat. Esmorzars de forqueta.

También te puede interesar…

V Ruge Rosario

DEL DIVENDRES 31/5 AL DIUMENGE 2/6
El mestissatge cultural de Las Karamba, el jazz de Sara Dowling, el flamenc d’Eternas flamencas…

II OceanFest

DEL LUNES 13 AL DOMINGO 19/5
Juan Gómez-Jurado, Arturo González-Campos y Rodrigo Cortés comentarán la relación del ser humano con el océano sacándole jugo a la película Master and commander.

Mort a l’ametla valenciana

tastaldaci.com
L’octubre de 2023 la IGP Xixona i Torró d’Alacant modificà el plec de condicions per a poder utilitzar ametles de qualsevol part del món.

Ultreia Bio Peluquería

Joaquín Costa, 24
El més preuat que ofereix aquesta perruqueria amb filosofia pròpia són els fangs, una coloració orgànica ancestral que revitalitza el cabell.

III Ciclosferia

DEL VIERNES 17 AL DOMINGO 19/5
Una feria en la que se pueden probar gratis más de 130 modelos diferentes de bici.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.