COCTELERIA VALENCIANA: EL MISTERIÓS ROCAFULL

Primeria del segle XX. Recorrem un local entelat de fum, ple de gom a gom, amb uns vetladors de marbre lletós, uns taulellets blancs i negres, i uns ventiladors que pengen del trespol i malden per refrescar, debades, els qui prenen un gelat o fan un café. Parafrasegem les paraules de Max Aub, uns dels clients de l’Ideal Room, una antiga i bella cafeteria al número 19 del carrer de la Pau, dins l’eclèctic edifici projectat el 1901 per Joaquim Maria Arnau. Un café per on passaren també Josep Renau, Manuela Ballester, Miguel Hernández o Sanchis Guarner en aquells anys en què València era la capital de la República.

I segurament va ser ací on el doctor Rocafull anava a prendre el seu café gelat amb conyac i clara d’ou –la clara feia una bona capa de bromera blanca molt abellidora en sacsar-ho dins la coctelera. Diuen altres veus que, potser, com que feia calor, el bàrman li oferí un café gelat per a fer-li baixar l’acalorada i així podria haver nascut la recepta. Fins i tot, n’hi ha qui diuen que la nova recepta de café gelat hauria nascut perquè així el Sr. Rocafull amagava a sa muller que prenia un café rebentat amb conyac…

Són moltes les llegendes i les referències al senyor, doctor, advocat o marqués de Rocafull que donà nom a aquest combinat valencià, hui en hores baixes. I també van ser molts cafés valencians (com el bell café Fornos o la cafeteria Madrid) on es va popularitzar el rocafull. Per això el Tasta’l d’ací de febrer ha volgut portar-lo a tribuna i fer-lo conéixer.

Com deveu ja haver intuït, el rocafull, d’ingredients bàsics però de combinació complexa, és una mescla de café –generalment gelat– amb conyac (ara en diuen brandi), sucre i clara d’ou. No hi pot faltar una coctelera i una bona sacsada. Lluny de la vostra primera impressió, el fet de tindre el café ben fred i el toc just de conyac, sucre i clara d’ou dóna a la recepta un equilibri just i el resultat és un combinat refrescant, enèrgic i revifador de l’esperit.

1 2 3 4

Però volem saber més i toquem a la porta de Pau Castillo, bàrman de la teteria Al Gar d’Alfafar (c. de Blasco Ibáñez, 25), i un dels exponents més importants de la cocteleria valenciana. Dins l’espai acollidor del seu local, Pau ens parla de més llegendes de l’origen del rocafull i ens conta com aquests pick me up (estimulants o reconstituents), en gots de vidre tipus collins, eren molt famosos en l’èpoques dels anys trenta als cinquanta. Parlem de l’època en què la cocteleria valenciana lluïa amb esplendor. Quan el café Berlín (que passaria a dir-se cafeteria Madrid per la legislació anti-estrangera de la dictadura franquista), servia l’aigua de València (creada per Constante Gil), el rocafull, la llet de pantera (una mescla de llet, ginebra i canella) o el vicent (un combinat de rocafull i llet de pantera a parts iguals). Per què és que la gent veu ara cervesa tothora i no pensa a diversificar les begudes que pren? Pau apunta a les grans cerveseres i a l’enorme pressupost que tenen per a publicitat. Però, com a contrapartida, Pau ens ofereix (mireu més avall), la seua tria personal de begudes segons l’hora del dia i una versió de rocafull actualitzada que hem enregistrat en aquest vídeo. Què? Deixem de banda la cervesa i, per un moment, demanem un beure diferent?

Concorda amb aquest tema Ivan Talens, president de l’Associació de Bàrmans Valencians i bartender professional a Mésquebarmans.com. Ivan ens parla amb passió de l’actual renaixença coctelera valenciana i ens dóna noms i cognoms reconeguts: Toni Cortés (El Candil, a Benicarló) o Yeray Monforte (Castelló, actualment al Dr. Stravinski de Barcelona). Engrescat amb la reobertura imminent de l’esmentat Café Madrid (carrer de l’Abadia de Sant Martí, 10), Ivan s’encarregarà de la gastronomia líquida del local i recuperarà el prestigi, dins el seu mateix lloc de culte i invenció, de l’aigua de València. Confiem que el rocafull tindrà també un lloc destacat en la carta de Talens!

IMG_5400

És amb Ivan Talens que visitem l’Aquarium (GV del Marqués del Túria, 57), un dels pocs llocs on fan actualment el rocafull (ara, però, sense clara d’ou). José Luis, cambrer de l’Aquarium, ens conta que usen un conyac sec per a elaborar el rocafull i que eliminaren la clara d’ou perquè amb la coctelera feien pujar prou l’escuma del combinat.

aquarium

És curiós que José Luis ens diu que un familiar (potser un rebesnét?) del Sr. Rocafull va de tant en tant a l’Aquarium a tastar el beuratge que el seu ancestre inventà. Tindrem la sort de trobar-lo? Però mentre ens iŀlusionem, José Luis raona amb Talens de quins són els còctels més demanats per la clientela: bloody Mary, dry Martini, jaramillo, daiquiri… Ens cau la bava. És l’hora de l’aperitiu!

IMG_5411

Per a anar fent boca, però, us deixem més avall la llista de locals on trobar els millors còctels de València. Recomanacions directes dels mestres Castillo i Talens.

Encara, però, havíem de quadrar una peça del trencaclosques. Com és que el rocafull, en una inexplicable decadència al cap i casal, encara gaudeix d’una fama i coneixement general a Algemesí (Ribera Alta)? Movem bons contactes i, de la mà d’Immaculada Cerdà, arribem a Salvador Pastor qui fou regent del bar més trendy d’Algemesí: l’Scotch. Salvador té una història particular. Amb vora una huitantena d’anys, és un home que ha corregut mig món, i mai millor dit, ja que de jovenet fins va anar a Nova York a córrer una marató i fou dels primers corredors de maratons a València. Hi hem de sumar una experiència de més de 10 anys en diversos restaurants de Lausana (Suïssa), on anava la crème de la crème de la societat europea, i 18 anys d’experiència a l’Scotch (1968-1986), una sala de banquets i café molt popular al carrer de la Muntanya, 18, de l’Algemesí de les dècades dels setanta i huitanta.

7-8

Salvador ens contà com un dels seus clients, el Sr. Penadés d’Algemesí, l’encoratjà a fer el rocafull, molt de moda a València, i fou així com Salvador aprengué a fer-lo segurament a l’Aquarium i a algun café de la plaça dels patos (actual Rodrigo Botet) del cap i casal. L’èxit va ser tan gran que, a partir d’aquell moment, molts cafés i bars d’Algemesí començaren a fer-ne fins a hui dia, sobretot en la Setmana de Bous. Entre anècdotes, com la d’una xica que va beure onze rocafulls d’una tirada per una travessa, Salvador ens conta quines begudes feia a l’Scotch i ens parla emocionat dels colpets (les banderilles, l’espasà…) i d’alguns còctels (San Francisco, gin fizz, Martini dry, mimosa…). Podríem dir que Salvador va trasplantar el rocafull a Algemesí, la ciutat on actualment aquesta beguda té major reconeixement i vitalitat.

Ens ajudeu a trasplantar novament el rocafull als cafés i bars valencians? Ara que el coneixem, podem fer-lo reviure demanant-lo a tot arreu. O, poster, si teniu un local, podeu oferir-lo a la vostra carta. Si és així, feu-nos-ho saber ací!

XAVIER BENAVENT / MARTINA MONLLAU

☞ On prendre un rocafull?

La teteria Al Gar: Av. de Blasco Ibáñez, 25 (Alfafar) – Tel. 667 24 70 25 – Facebook. 

Aquarium: GV Marqués del Túria, 57 (València). – Tel. 963 51 00 40. Versió clàssica del rocafull (sense clara d’ou).

Carajillo: Pl. del Xúquer, 11 (València). Tel. 691 72 61 56 – Facebook. Rocafull versionat amb advocaat.

Casino Lliberal: C. de la Muntanya, 24 (Algemesí). Tel. 962016002. Només durant la Setmana de Bous.

Café Chester: C. de la Muntanya, 12 (Algemesí). Facebook.

✎ Coneixes cap lloc més on en facen? Escriu-nos ací.

☞ Què prendre segons l’hora del dia? Selecció de Pau Castillo

10 h
Per a l’esmorzar, begudes refrescants i amb poc contingut alcohòlic: bloody Marymimosa, screwdriver (destornnillador/tornavís).

11-12 h
Còctels ben refrescants per a migdia: mojitosex on the beachmargarita

13 h
Un aperitiu per a fer fam abans de dinar: vermut dels clàssics (com el Martini) o locals (com el vermut 4 Xavos del celler Alonso Sanz d’Aielo de Malferit (Vall d’Albaida), spritz Aperolnegronigintònicdry Martini.

14 h
Per a dinar, còctels refrescants sense massa alcohol: collinsfizzmargarita

15 h
Per a després de dinar: rocafull, portofinocubalibrebrandi amb ginger alegodfather

16-19 h
Perfecte per a passar la vesprada amb amics: aviationaigua de Valènciaold fashionedspritz Aperol

20 h
Retornem als aperitius per a fer agafar fam: vermut dels clàssics (com el Martini) o locals (com el vermut 4 Xavos del celler Alonso Sanz d’Aielo de Malferit (Vall d’Albaida), spritz Aperolnegronigintònicdry Martini

21 h
Per a sopar tornem als còctels refrescants sense massa alcohol: collinsfizzmargarita

22 h
Després de sopar, ja ens deixem emportar: godfatherjulepe de mentasazerac

☞ On trobar els millors còctels a València?

La teteria Al Gar: Av. de Blasco Ibáñez, 25 (Alfafar) – Tel. 667 24 70 25 – FacebookAcollidora teteria situada a Alfafar on prendre un berenar ben dolç acompanyat de te o suc natural. No us podeu perdre la carta de còctels que canvia cada mes.

Aquarium: GV Marqués del Túria, 57 (València). – Tel. 963 51 00 40 – Obert el 1957, quant deixà de ser el bar del cinema Gran Via. Tasteu, indubtablement, el seu rocafull.

La Manera Coffee & Cocktails: C. de Moratín, 13 (València) – Tel. 960 21 91 78 – FacebookRestaurant cosmopolita al centre de València que ofereix una carta ben variada de menjar i de còctels.

Mr. Monkey VLC: C. de Dalt, 11 (València) – Tel. 674 41 04 74 – FacebookPub al barri del Carme on passar una bona estona amb amics i amb un bon còctel preparat pels seus propietaris italians.

Restaurant Ameyal: C. del Comte de Salvatierra 39 (València) – Tel. 963 20 58 37 – Lloc web – FacebookRestaurant on es fusionen els gusts de la cuina tradicional mexicana amb el Mèxic més actual. Evidentment a la carta no hi pot faltar una bona selecció de mescals, tequiles i altres destiŀlats mexicans.

Canalla Bistrot de Ricard Camarena: C. del Mestre Josep Serrano, 5 (València) – Tel. 963 74 05 09 – Lloc web – FacebookEl restaurant més eclèctic de Ricard Camarena ens ofereix un viatge gastronòmic per tot el món en un ambient urbà i cosmopolita.

Apotheke: C. de Ciscar, 18 (València) – Tel. 960 04 52 79 – Lloc web – FacebookBar/restaurant inspirat en la llei seca i la prohibició de venda d’alcohol als Estats Units dels anys 20, ens proposa una gastronomia de cuina creativa acompanyada d’alta cocteleria.

Barcode: C. de l’Almirall Cadarso, 11 (València) – Tel. 963 44 42 28 – FacebookBar situat a l’Eixample del cap i casal amb una gran varietat de còctels. A més, estan especialitzats en combinats italians.

Taberna Paraiso Travel: C. de la Carda, 6 (València) – Tel. 691 54 92 09 – FacebookXicoteta taverna colombiana on el menjar del nou continent i la cocteleria van de la mà.

Clandestino Bar: C. del Marqués de Dosaigües, 6 (València) –  Tel. 963 51 64 26 – TripadvisorVal la pena tastar un dels seus còctels a una de les millors terrasses de València, amb una vista única.

La Casa Blanca: Pg. de Russafa, 10 (València) – Tel. 963 51 12 50 – TripadvisorCuriosa decoració la d’aquest local al centre de València que dedica la seua carta a tota classe de còctels.

Federal Café: C. de l’Ambaixador Vich, 15 (València) – Tel. 960 61 75 96 – Lloc web – FacebookRestaurant situat a l’edifici de la famosa papereria Vila i l’anterior Café Fornos (i que encara conserva la seua fesonomia) on podem gaudir d’una carta de menjar internacional o d’un bon brunch.

Doce: Carrer de l’Almirall Cadarso, 12 (València) – Tel. 963 81 52 12 – Lloc web – Facebook. Javier Borja i el seu equip estan darrere de la barra del Doce on podreu trobar més de 412 marques de ginebra, 150 de rom, a 120 de vodka, 150 de whisky i 100 de vi. 

Christopher Lee: C. dels Pinzón, 17 (València) Facebook. Oberta el 1971, aquesta cocteleria guarda en l’ambient i en el tracte el savoir faire dels anys setanta i huitanta.

También te puede interesar…

15 Dimarts Negres

DEL DIMARTS 21/1 AL DIJOUS 26/6, 19H.
La 15 edició de les tertúlies literàries que organitzen Amnistia Internacional, Sporting Club Russafa i la llibreria Cosecha Roja.

Pena y Pánico

SÁBADO 18/1, 20H. 17€
La Prados y Raquel Hervás son naturales, ingeniosas y descaradas, y disparan rápido. ¡Una risa!

Oda vol.2: La carabassa

DEL DIVENDRES 17 AL DIUMENGE 19/1
Oda és una instal·lació creativa que marida disseny i gastronomia al voltant d’un aliment de temporada.

XXII Tenderete

SÁBADO 4 Y DOMINGO 5/1
Un centenar de artistas y colectivos provenientes de todo el mundo se unen para celebrar el papel, la tinta y el ruido.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.