Vides minades. 25 anys

FINS EL DIUMENGE 16/2
L’ETNO. Corona, 36

El periodisme acostuma a posar el focus unes quantes setmanes sobre persones que són noticia o formen part d’ella, però s’obliden d’elles quan decreix l’interès i la notícia s’esvaeix en el torrent informatiu. El fotoperiodista Gervasio Sánchez es nega a acceptar esta màxima quan li para atenció a persones que han esdevingut víctimes directes de la guerra molt de temps després de que s’haja enterrat la destral. Les víctimes d’eixes maleïdes mines antipersones soterrades que amputen braços i cames de xiquets i xiquetes acabats els conflictes, retratades dins del projecte Vides minades que començà el 1995. Gervasio no les ha abandonat mai, les ha retratat al llarg de 25 anys per a conèixer la seua evolució. La de Manuel Orellana, al qui li va esclatar una mina mentre cultivava café a El Salvador; o la de Sofia Elface Fume de Moçambic, qui va trepitjar una mina quan arreplegava llenya. Set persones d’arreu el món que Gervasio va creuar en hospitals, centres ortopèdics o fundacions i que ara son retratades, no com a víctimes mutilades, sinó com a persones amb dignitat que, malgrat els entrebancs, han aconseguit eixir endavant. Com l’angolesa Joaquina Natchilombo, qui, amb una cama mutilada per l’explosió que va matar la seua filla i la seua germana, camina amb crosses cinc quilòmetres tots els dies portant la collita de dacsa sota el cap. Fa 25 anys, Gervasio ens mostrà els efectes criminals de les mines antipersones; hui ens parla en imatges de la capacitat de resiliència de l’ésser humà. Segons ell, “enmig de la desfeta, hi ha persones que es resisteixen a la guerra, a la violència, i es comporten amb dignitat, amb la dignitat que sol fallar a tot arreu”. S.M.

También te puede interesar…

Pàgines en construcció

FINS EL DIUMENGE 30/3
Més de setanta revistes experimentals espanyoles fetes des dels anys setanta fins al segle XX per artistes de tot tipus.

Arte y naturaleza

HASTA EL DOMINGO 30/3
Obras del siglo XX de todas las disciplinas artísticas que nos recuerdan la fascinación del arte por las formas de la naturaleza.

Cualladó: arxiu / obra

FINS EL DIUMENGE 27/4
El propòsit de la mostra és posar en valor l’arxiu documental de Cualladó que la família va donar a l’IVAM l’any 2022.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.