1998-2015 Cabanyal Portes Obertes. Cultura i Ciutadania

CENTRE DEL CARME. Museu, 2

Cabanyal Portes Obertes va nàixer el 1998, l’any en que l’Ajuntament de València del Partit Popular encapçalat per Rita Barberà anuncià la seua intenció d’ampliar l’avinguda Blasco Ibáñez fins a la platja arrasant al seu pas més de 1.600 habitatges i partint en dos el barri mariner de la ciutat. En resposta, el projecte impulsat per la Plataforma Salvem El Cabanyal, amb una clara vessant combativa, va consistir en convidar a artistes d’ací i d’allà a desenvolupar diferents manifestacions d’art contemporani en les cases dels veïns i els carrers del barri per sensibilitzar a la població sobre la problemàtica. La iniciativa va anar creixent i aconseguí fites tan importants com l’exposició de 106 obres originals de Josep Renau l’any 2000, la mostra de les més de cent fotografies de Centelles que van formar part de l’exposició de 2004 i l’ocupació d’un edifici de tres plantes transformat en museu efímer amb material cedit pels veïns i una selecció de les instal·lacions artístiques més interessants d’edicions anteriors. L’exposició 1998-2015 Cabanyal Portes Obertes. Cultura i Ciutadania del Centre del Carme mira enrere per repassar la implicació de l’art i la cultura en aquest important moviment ciutadà valencià que li va plantar cara al poder i va vèncer. Compromís artístic i cultural amb el Cabanyal a través de més de setanta projectes amb les obres més destacades de les setze edicions de Cabanyal Portes Obertes. Com el cobertor de Paco «Cent Onze» de més de cinc metres d’alçària en el que van participat veïns de tota la ciutat brodant sobre tela la seua pròpia direcció. D’altra banda, les artistes Patricia Gómez i María Jesús González presenten en aquesta exposició un treball inèdit que van iniciar en 2005, A la memòria del lloc, en què van intervindre en diferents cases del barri que es trobaven amenaçades, mostrant-se ara tot aquell arxiu de cases estampades. També s’exhibeix una selecció de les il·lustracions originals del projecte editorial de Media Vaca Benvinguts al Cabanyal, en què més de quaranta artistes gràfics van il·lustrar 99 relats sobre el Cabanyal, i originals del projecte Un Cabanyal de vinyetes en el qual van participar més de quaranta il·lustradors i uns quants fotoreporters. AU

También te puede interesar…

Neo Rural. Utopía o barbarie

DEL SÁBADO 1/6 AL SÁBADO 27/7
Este dibujante referente de la creación independiente cierra la temporada de Lanevera Gallery con dibujos expresivos que no limpian la suciedad.

Pinazo: identidades

HASTA EL DOMINGO 16/2
A través del aspecto inacabado de sus formas Pinazo quiso decirnos que el tiempo altera el curso de las cosas.

Grupo El paso

HASTA EL DOMINGO 8/9
Congregado en Madrid, el grupo abrazó el informalismo que venía de París y el expresionismo abstracto estadounidense.

Laboluz ex machina

FINS EL DIUMENGE 7/7
Una dotzena d’obres interactives que combinen instal·lació, vídeo i peces sonores.

Dalí Cibernètic

FINS EL DILLUNS 27/5
Caixaforum destapa al Dalí que va estructurar un discurs innovador sobre la divinitat o la immortalitat estudiant a fons conceptes científics.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.