Enderrocat el darrer símbol de la lluita per l’horta: el Forn de Barraca

Al mateix temps que la Generalitat declarava aquest setembre l’emergència climàtica al territori valencià, la voracitat de l’asfalt i la rajola ha començat a passar factura per enèsima vegada a l’horta valenciana. El nucli del (nou) conflicte: l’ampliació de la carretera V21, entre els nuclis de València i Alboraia. Aquesta obra, ideada pel govern valencià de 2008 (PP) i duta a terme pel govern espanyol actual (PSOE), ja va executar les expropoacions al juny d’enguany i enderrocà la setmana passada l’alqueria de Baiarri (prop de la UPV) al temps que ha arrasat 80.000 m² d’horta (l’equivalent a 18 camps de futbol). El Forn de Barraca, un forn de principi del segle passat i l’únic morú de la comarca, havia d’estar enderrocat a final de setembre, però més d’una setmana que havia estat pres per ciutadans qui l’han custodiat dia i nit davant la demolició que ha arribat hui de matinada. A les fosques i negant el dret de prendre imatges a la premsa que es trobava allà, la Guàrdia Civil ha desallotjat l’edifici mentre detenia una de les persones que es resistien pacíficament. Dos xics han pujat a la teulada i s’han enganxat amb cadenes i arnesos fins que els dispositius aplegats a la zona (més de 100 agents i un helicòpter de la Guàrdia Civil, un camió de bombers, les grues demolidores i altres efectius) han aconseguit fer-los baixar just abans de detindre’ls també a ells. Com ha denunciat repetidament l’associació Per l’Horta (seguiu el seu Twitter per a estar al corrent de tot), aquest projecte només és la punta de l’iceberg que pretén fer desaparéixer més de 264.000 m² d’horta en plena producció a través d’aquesta ampliació i del Pla General d’Alboraia. La mateixa associació ecologista anima els ciutadans a presentar-hi aŀlegacions (el termini s’acaba el dia 30 de setembre). A hores d’ara, el Forn de Barraca restarà dins la memòria com un símbol més de la defensa de l’horta valenciana i ha rebut el suport  de molts sectors socials valencians. A l’altra cara de la moneda, PSOE, PP, Ciutadans i Vox s’han negat a paralitzar un projecte que va contra els interessos de les grans empreses portuàries en contra de les recomanacions mundials en matèria ambiental per a frenar el que serà la major crisi del nostre segle. XAVIER BENAVENT

También te puede interesar…

III Mundos por venir

DEL VIERNES 27/9 AL MARTES 12/11
Judith Butler, Alfonso Amador, Laurent de Sutter y Benjamin Labatut participan en este ciclo de conferencias para entender nuestro presente.

Abierto Valencia 2024

DEL VIERNES 27/9 AL VIERNES 4/10
Exposiciones, charlas, encuentros y actividades en la fiesta de las galerías valencianas!

XIII Jornadas del Cómic

DEL VIERNES 20 AL DOMINGO 22/9
Tres jornadas en La Nau dedicadas al cómic con autores como Ana Penyas y Laura Pérez.

València Photo 2024

DEL MIÉRCOLES 11 AL DOMINGO 22/9
Sesenta artistas, 24 exposiciones, y 16 sedes configuran esta edición del festival de fotografía València Photo.

València Design Fest

DEL DIMARTS 10/9 AL DIJOUS 10/10
Baix el paraigües del València Design Fest s’amalgamen un conglomerat d’esdeveniments relacionats amb el disseny mediterrani.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.