Aiguardents d’anís

Arran d’uns suggeriments de diversos lectors de Tasta’l d’ací, hem decidit començar un seguit d’articles que hem volgut anomenar #TastalAlSúper.

Engeguem, doncs, una batuda pels supermercats més concorreguts de València i analitzem el nombre de productes valencians que contenen els seus prestatges. En aquest cas, un dels aiguardents emblemàtics valencians.

rombes

Conscients que una gran majoria de gent es serveix d’aquests establiments per a comprar habitualment, trobem essencial que el producte valencià haja de ser ben present en aquestes superfícies i amb aquesta nova secció el volem reivindicar amb força. Voleu saber quins són són els supermercats que aposten més pel producte valencià?

Molts aiguardents i licors valencians recorren la nostra geografia i repunten en la nostra gastronomia. Del cantauesso del sud valencià, passant pel café gelat d’Alcoi, l’herberet de la Vall d’Albaida, etc. Però si alguna cosa uneix totes les comarques valencianes és l’aiguardent d’anís, o simplement ‘anís’. Només cal que pegueu una ullada a les increïbles etiquetes antigues d’alguns aiguardents d’anís valencians. Un destiŀlat d’alcohol macerat amb batafaluga, també dita matafaluga. Com comenta el lexicògraf Eugeni S. Reig, cal remarcar que la denominació ‘llavoretes’, encara que és tradicional, és confusa perquè no són les llavors de la planta sinó els seus fruits.

quadrats

Siga com siga, l’aiguardent d’anís es sol comercialitzar en dues versions: l’anís dolç i l’anís sec, aquest últim, sobretot quan té una alta graduació, és anomenat modernament ‘cassalla’ a causa que a Cazalla de la Sierra, una vila a la Sierra Norte sevillana d’Andalusia, hi havia una gran producció d’aquest aiguardent. De fet, la primera documentació registrada en valencià és del 1923 en un escrit d’Alfred Sendín Galiana, escriptor valencià nat a Xàtiva el 1903.

La diferència entre anís dolç i sec té a veure amb els grams de sucre per litre i també amb la graduació i els olis essencials de l’aiguardent. Vet ací un esquema:

 

TIPUS D’ANÍS
GRADUACIÓ
SUCRE
OLIS ESSENCIALS

EXTRASEC

45º – 55º

Menys de 50 g/l

1,75 – 3 g/l

SEC

35º – 45º

Menys de 50 g/l

1,5 – 2 g/l

SEMIDOLÇ

35º – 45º

50 – 260 g/l

0,75 – 1,5 g/l

DOLÇ

35º – 40º

Més de 260 g/l

1 – 1,5 g/l

CRISTAĿLITZAT O GEBRAT

35º – 45º

Sobresaturació de sucre

1 – 1,5 g/l

 

rectangle

I comencem el nostre recorregut pels supermercats amb més presència al Cap i Casal:

ALCAMPO 👌
Aquest hipermercat el trobem sovint situat als afores de les ciutats. Allí hi podreu trobar dues marques valencianes: Vidal (45º), un celler situat a la localitat d’Almassora (la Plana Alta), i Ferri, una destiŀleria situada a Bellreguard (la Safor) i que elabora tant anís sec (45º) com anís dolç (35º), a més de pastís (45º), un licor ’anís d’origen occità que es beu a França fred i dissolt en aigua (com el nostre nuvolet), majoritàriament durant l’aperitiu.

ALDI 👍
En aquest supermercat que ha augmentat la presència en els pobles valencians,ens crida l’atenció la marca Cadafal (sense cap presència a la xarxa), provinent d’Elx (el Baix Vinalopó) i que elabora diversos licors: el tradicional cantuesso, licor de taronja, café gelat i també anís sec (48º).

CARREFOUR 👌
Trepitgem aquest altre gegant francés dels hipermercats on trobem una àmplia varietat d’anissos valencians, com el ja mencionat anís Ferri, així com també el seu pastís. A més, hi destaca l’anís sec Cerveró (46º), destiŀlat com es feia antigament amb llenya de taronger a Cullera (la Ribera Baixa), i anís Kçalla (45º), produït per Licores Sinc, empresa de gran tradició licorera situada a la localitat d’Alcoi (l’Alcoià).

CARREFOUR EXPRESS 👎
Tanmateix, en la versió urbana dels Carrefour que han aparegut com a bolets a la capital valenciana, creiem necessari destacar que no hem trobem cap tipus d’aiguardent d’anís valencià en les seues prestatgeries.

CONSUM 👍
Continuem la passejada i ens endinsem en l’empresa cooperativa valenciana que es dedica a la venda de productes per al dia a dia. Hi trobem l’anís Ferri, tant el dolç com el sec, i també la marca Tenis i el seu anís sec (48º), de Montfort (el Vinalopó Mitjà).

DIA 👎
Aquesta distribuïdora de productes d’alimentació no destaca per la presència general de productes valencians i, en aquest cas, no trobem cap aiguardent d’anís de procedència valenciana.

DIALPRIX 👎
Aquesta companyia de supermercats que ha desembarcat fa relativament fa relativament poc a València, no disposa entre els seus productes de cap aiguardent d’anís valencià.

LIDL 👎
Aquesta altra cadena, d’origen alemany, és una gran distribuïdora de productes d’alimentació en més de 28 països d’Europa. Malauradament no aposta pels productes kilòmetre zero i, en aquest cas, no trobem cap aiguardent d’anís d’origen valencià.

MASYMAS 👍
Aquesta superfície, més habitual a les comarques centrals valencianes, tot i que és procedent d’Astúries, ha obert recentment supermercats a la capital valenciana. En aquest cas, només trobem un aiguardent d’anís valencià: l’anís sec Ferri.

MERCADONA 👍
Una sola marca d’aiguardent valencià trobem als prestatges d’aquesta empresa valenciana estrella dels supermercats i una de les empreses familiars més importants del món. Es tracta de l’anís Tenis.

SUPERMERCATS EL CORTE INGLÉS 👎
Sovint els magatzems d’El Corte Inglés destaquen per la seua qualitat i varietat de producte. En aquest cas, tot i disposar de moltes marques d’aiguardents, no hem trobat cap ni una de valenciana, fet que lamentablement no trobem gens just de cara als consumidors valencians i a la promoció del producte de kilòmetre zero.

SUPERCOR 👎
Aquests supermercats urbans i amb horaris més amplis dels habituals de l’empresa El Corte Inglés tampoc no disposa de cap aiguardent d’anís d’origent valencià. En prenem nota.

VIDAL / KUUPS 👌
Sota aquests dos noms trobem uns supermercats amb seu a Ontinyent, presents també al Cap i Casal. Allà trobem dos tipus d’aiguardents valencians: l’anís Kçalla d’Alcoi, així com també l’anís sec de Tenis.

XAVIER BENAVENT / MARTINA MONLLAU

También te puede interesar…

III Mundos por venir

DEL VIERNES 27/9 AL MARTES 12/11
Judith Butler, Alfonso Amador, Laurent de Sutter y Benjamin Labatut participan en este ciclo de conferencias para entender nuestro presente.

Abierto Valencia 2024

DEL VIERNES 27/9 AL VIERNES 4/10
Exposiciones, charlas, encuentros y actividades en la fiesta de las galerías valencianas!

XIII Jornadas del Cómic

DEL VIERNES 20 AL DOMINGO 22/9
Tres jornadas en La Nau dedicadas al cómic con autores como Ana Penyas y Laura Pérez.

València Photo 2024

DEL MIÉRCOLES 11 AL DOMINGO 22/9
Sesenta artistas, 24 exposiciones, y 16 sedes configuran esta edición del festival de fotografía València Photo.

València Design Fest

DEL DIMARTS 10/9 AL DIJOUS 10/10
Baix el paraigües del València Design Fest s’amalgamen un conglomerat d’esdeveniments relacionats amb el disseny mediterrani.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.