La llum de València

PEPITA LUMIER. Sogorb, 7

De la relació amor-odi que Javier Mariscal afirma tenir amb València, només ha deixat veure l’amor en aquesta segona exposició que protagonitza en Pepita Lumier. Una preciosa llum groga vesteix esglésies valencianes de rajoles blaves vitrificades en la cúpula, barraques dels voltants de l’Albufera i cases burgeses dels anys 30, ideals però no idealitzades. Ací no hi ha perfecció d’Instagram perquè es colen als enquadres bombolles de butà als balcons, cadires de plàstic blanc als porxos i el fregall junt als plats bruts de la pica. Com la vida mateixa. Gens plastificada però plaent i palpitant. La llum de València banya –i arriba a cremar– arquitectures optimistes que miren cap a fora, els arbres mil·lenaris del Parterre (on s’alça ara El Corte Inglés va nàixer Mariscal) i la seua gasolinera, una masia de Morella, la carretera del Palmar, platges amb aroma sorollesc o el paisatge de contrasts de La Punta. Hi ha obres gestades al natural, però moltes naixen del Google Earth. És la primera volta, reconeix Mariscal, que ha calcat fotos directament per a després distorsionar-les i retocar-les cromàticament. Unes altres voltes a dibuixat la línia al natural –l’esperit del còmic impregna totes les composicions– i li ha agregat després el color capturat per la fotografia. Trobareu impressió digital amb pigments alemanys que duren 200 sobre paper d’altíssima qualitat o en Dibond (panells de metacrilat i alumini) i esbossos originals d’aquarel·la i cera que reflexionen sobre el paisatge valencià tenint sempre present que “la identitat més potent que té València és la llum”. Enquadres que et reconcilien amb la ciutat filtrats per una llum meravellosa. S.M.

También te puede interesar…

Cualladó: arxiu / obra

FINS EL DIUMENGE 27/4
El propòsit de la mostra és posar en valor l’arxiu documental de Cualladó que la família va donar a l’IVAM l’any 2022.

Arqueología familiar

HASTA EL VIERNES 28/2
Con dibujo, tejido y cerámica, Nuria Riaza teje composiciones en las que muestra su interés por los procesos, la arqueología y la geología.

Naturaleza erótica

DEL VIERNES 10 AL VIERNES 31/1
Quince fotografías articulan una exposición en la que naturaleza y cuerpo humano se fusionan para crear imágenes híbridas.

Les quatre estacions

FINS EL DIJOUS 27/3
Vinz Feel Free teixeix una faula en la qual la natura, amb la seua flora i fauna, avança en una simbiosi amb l’ésser humà.

Unir la grieta

HASTA EL VIERNES 7/2
Claudia Pastomás hace interactuar las texturas, la elasticidad y la resistencia de los materiales en sus esculturas.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.