Farina eco de varietats tradicionals

trigo2_720x

Sílvia López és una enginyera agrònoma ben emprenedora d’Altura (l’Alt Palància). Arran de diversos projectes basats en l’agricultura ecològica amb oliveres, amb hortícoles i amb plantes aromàtiques, fa vora un any que s’ha llançat a produir cereals de varietats antigues i tradicionals de la nostra zona amb una empresa amb un nom ben suggeridor: Era.

Abans de començar a conrear aquests cereals, Sílvia va fer un treball ingent de reproducció en prou quantitat de les poques llavors que rebé del Centre Nacional de Recursos Fitogenètics (CRF) a Alcalá de Henares. També va aprofitar d’aprofundir coneixements a Mallorca dins el Departament de Qualitat Agroalimentària de la Conselleria d’Agricultura  del Govern de les Illes Balears i, arran d’això, conegué Guillem, del Molí de Sant Antoni a Manacor, on es molen moltes varietats antigues que va descobrir (com ara la varietat blat roig valencià). També ha tingut contactes amb el banc de llavors de Sogorb (l’Alt Palància).

IMG-20190329-WA0001

IMG-20190329-WA0004

Després de tres anys d’aquest treball previ, ha sembrat camps entre l’Alt Palància i l’Aragó aprofitant uns terrenys de procedència familiar. L’objectiu ha estat començar a recuperar cinc tipus de farina de cinc varietats antigues. Pel que fa al blat, produeix espelta (o blat vestit), Florence Aurore, Aragó 03 i Khorasan (anomenada popularment kamut o blat d’Egipte). També, però, conrea un ségol de varietat antiga.

Un altre punt interessant és que utilitza un molí a la pedra, cosa que garanteix una molta artesanal i a petita escala que no degrada els beneficis del cereal, perquè és a més baixa temperatura com en un molí metàŀlic.

DSC01590_1024x1024@2x

A més a més, podem trobar pans fets amb aquesta farina a forns de la ciutat de València, com ara al forn Terra de Pa, a Patraix, on són uns seguidors absoluts d’Era (de fet tenen projectes en comú que prompte coneixerem). En aquest forn els pans bàsic, d’olives, multicereals i de ségol 100% són fets amb les farines de Sílvia. També les recomanables galetes de cacau i llima, fetes amb la varietat de blat Aragó 03.

On podeu trobar la farina d’Era?

XAVIER BENAVENT / MARTINA MONLLAU

También te puede interesar…

AbrakadabraCake

@abrakdabracake
Carolina Betancur es va submergir en el món del sucre i la farina i va nàixer aquest projecte de rebosteria.

HIFI

Jesús, 91
El que realment diferència a aquest club de la resta és el sistema de so d’alta fidelitat, únic en el seu gènere a València.

4ª Paradís

SÁBADO 15/6, 11H. 46€
Paradís es un encuentro de diseño que tiene el humor como hilo conductor.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.