Pot semblar que FAM (@fam_vlc) és només un perfil d’Instagram, però és la porta de benvinguda a la idea que conjumina les arrels a la terra, la seua transformació culinària i el concepte d’un producte.
Poca gent sap que en valencià el substantiu talent no només té el significat conegut de ‘gran capacitat per a fer reeixir certes coses’, sinó que també, en femení, la talent, és sinònim de ‘fam’ i ‘ganes de menjar’ –sant Vicent Ferrer deia en els seus sermons que si vérem una ànima pura la miraríem tan fixament que no tindríem talent ne set ne son. I és que Ana Climent, l’esperit del projecte FAM, reuneix i combina les dues accepcions de talent a la perfecció.
Concebut per a aquells amb gana de crear i compartir taula, Ana es proposà fa un any trencar la monotonia que tenia amb son pare i sa mare per a comboiar-los a fer-nos conéixer els productes hortícoles de cada temporada i les receptes que s’hi associen en un embolcall neorural per a fer-nos-ho atractiu als urbanites.
A primera vista potser no us n’adoneu, però si guaiteu les tres columnes canòniques del seu Instagram trobareu que a cada línia es parla d’un producte de tres maneres diferents. En la columna de la dreta trobem el producte nu, envoltat del seu paisatge original: Sabeu com són les fulles d’un caquier? En quants ramells pengen les olives? I les colors de la flor de l’alberginera?
En la columna central trobem el mateix producte d’una manera conceptual en un impàs entre el camp i la cuina. Un trencadís d’imatges evocadores i provocadores que ens descobreixen la bellesa i la complexitat de molts productes que ens portem a la boca cada dia.
I, en darrer lloc, a la columna de l’esquerra trobem les creacions culinàries amb el mateix producte. Un recull de receptes que ben sovint acaben el cicle proposat d’una manera ben original.
A través dels stories han arribat a convocar un primer #DinarFAM amb un grapat de convidats de diverses generacions i nivells tecnològics que compartien taula amb un punt en comú: aprendre els uns dels altres (tallers d’adobar caquis, collir cacaus o moniatos i fer gintònics amb aranges collides per ells mateixos).
Les Cases de Quilis (la Costera) és l’indret on tingué lloc el primer #DinarFAM, a recer d’una casa de camp ben suggestiva. Estigueu al cas a les publicacions de FAM perquè ben prompte ens sorprendrà amb alguna altra convocatòria mengívola.
MARTINA MONLLAU / XAVIER BENAVENT