FALLES FOLLES FETES FAM

Aprofitant l’arribada de la primavera en forma de foc purificador, Tasta’l d’ací fa un recorregut per les falles alternatives de València –aquelles que busquen l’essència vertadera de la festa– i descobreix els llocs, al costat de cadascuna, on fer una aturada per a fer un mosset i recarregar-vos d’energia. Hi anem?

[Vegeu ací el mapa interactiu]

BENICALAP >
Comencem la ruta per Benicalap. Allà hi podem trobar dues falles: la d’Alfara del Patriarca-Periodista Gil Sumbiela, amb el seu monument cubicle anomenat Del 16 al 19 de març de 2018 d’Asensio Martínez i Miguel Alejos, i també la falla Canal de Navarrés-Vall d’Albaida (Els Somnis), a l’altra banda de l’avinguda Corts Valencianes, amb el projecte Àscot de l’artista Pedro Espadero.

Només vull menjussar una cosiua…
Les coquetes de cacau del forn José Miguel (Pintor Matarana, 18) poden ser el mosset perfecte per a visitar les dues falles de la barriada. Però també són molt famosos els ametlats de l’Horta Nord –com ens conta amablement Mariló–, els rotllets d’anís i els de mistela, aquests últims també els podeu trobar amb taronja confitada. Un raconet de forn (podeu veure el mateix obrador mentre compreu) ple de llepolies al costat d’un barri del cap i casal per descobrir.

Pa i dolç José Miguel

Pa i dolç José Miguel 2

 

CAMPANAR >
Al quarter de Campanar, hi trobem la falla feta pels sempre originals Nituniyo i Memosesmas a la Castellfabib-Marqués de Sant Joan amb el seu projecte interessant Fer i desfer. Enguany proposen una falla mutable, susceptible d’adoptar diverses formes, una sort de llenç tridimensional en blanc que puga modificar-se diàriament i ser suport del missatge que es desitge en cada moment.

Uf, em corren rates per la panxa!
Cada vegada més difícils de trobar, els tradicionals pepitos de tomata fregida farien reviure qualsevol. Al restaurant Come y Calla (Antonino Chocomeli, 1) en podeu trobar acabats de fregir, entre altres delícies com el xivito o els bunyols cremats d’abadejo.

 

CIUTAT VELLA >
La falla Ripalda-Beneficència-Sant Ramon forma part de la federació de Falles I+E que té com a màxim objectiu donar visibilitat a eixes falles que volen innovar en l’estètica, la proposta o els materials. Com l’any passat, compten amb l’artista faller Giovanni Nardin que, amb un rerefons mitològic, ha creat una falla anomenada Imago Typhonis.

Crec que són hores de menjar com toca!
Les croquetes, entre altres plats, de La Caragola són un reclam que no podeu deixar passar si sou per allí. A tan sols 3 minuts caminant, a la plaça de Mossén Sorell, 9, podreu tastar les seues croquetes de botifarra i poma, les de pollastre o les de bacallà. Totes fetes casolanes amb la millor matèria primera.

La Caragola

Aprofitem que ens trobem pel cèntric quarter del Carme per a veure també la falla Salvar el foc de Mossén Sorell-Corona. Amb Fermín Jiménez Landa i amb la coŀlaboració del veïnat planten una falla inspirada en unes declaracions del poeta Jean Cocteau després d’una visita a un museu («Què salvaríeu d’aquest museu? –Salvaria el foc»). Amb el mateix eix temàtic, la falla infantil dels artistes falles Cap de Suro té com a títol Barri ideal, que, per descomptat, no deixarà indiferent ningú.

M’ha entrat gana entre tanta falla…
Passeu pel forn L’Obrador del Carme (Corona, 32) i tasteu les galetes d’avellana i xocolate o una altra llepolia vegana. D’una generació de forners valencians, fa un any que han apostat per reinventar la rebosteria tradicional al cap i casal.

Obrador del Carme 2

Obrador del Carme

De secció especial, la falla de Na Jordana enguany dedica els seus monuments a parlar de la llibertat i de les dones, de la mà dels artistes Javier i Juan Jesús García Pérez , per a la falla infantil Nòmades. Donetes a tota màquina i Antonio Pérez Mena i José Gallego Gallego per a la falla Llibertat.

Tinc una fam que m’alça!
Aprofiteu que la zona està concorreguda aquests dies i agafeu-vos un burrito ràpid per continuar amb el recorregut al Wena Poh (c. de Roters, 20) on elaboren una combinació de menjar xilé i mexicà.

I travessem Ciutat Vella fins a la falla Patriarca-Universitat Vella. Invisibles, de Víctor Navarro Granero, ens ensenya que l’ull no mostra tot allò que es pot mirar. En el món hi ha amagat un altre món que també és real. Una realitat que no volem conéixer i de la qual formen part les persones invisibles.

Fem un bocí!
De camí a la Nau, no deixeu de banda la plaça de la Mare de Déu perquè ben a tocar (c. del Pes de la Farina, 1) aneu a tastar els bunyols de carabassa i figues albardades de la parada de Bàrbara, amb més de 23 anys d’experiència. Probablement els bunyols de carabassa més bons de València. Les figues albardades, preparades a mà una a una llevant-ne el peçonet, i els bunyols de pessiguet (amb forat) –com diu Bàrbara– , estan preparats al moment i girats amb una canyeta, com antigament, en l’oli roent. Si no sou matiners, feu la cua, si n’hi ha. L’espera val molt la pena.

Bunyols Bàrbara 2

Bunyols Bàrbara

Bunyols Bàrbara 3

 

EXTRAMURS >
La falla Borrull-Socors, situada al bell mig del barri del Botànic, té una particularitat i és que és la comissió l’encarregada de preparar des del minut zero la falla. Enguany han apostat per un llibret de falla inspirat en el catàleg de la famosa multinacional sueca de mobles i per una falla (A100tir, a100art, a pensar!) que parla de cadires, una peça essencial del nostre dia a dia que passa desapercebuda.

La falla Lepant-Guillem de Castro, al Botànic mateix, de fa uns anys ençà, compta amb l’artista fallera Anna Ruiz Sospedra per a inventar unes falles on la tradició i la innovació s’uneixen. Enguany, sota el lema Somriu i actua, ens presenten un espectacle que ens deixarà bocabadats, al més pur estil dels acròbates del circ.

Què, esmorzem?
Després de dues falles, us recomanem fer una breu parada al mercat del barri, el de Rojas Clemente. Allí trobareu el bar restaurant homònim on podreu gaudir d’un esmorzar al més pur estil valencià. Carreguem forces!

Un poc més al sud, trobem la falla d’Arrancapins, a la barriada del mateix nom. El projecte, com sempre, és fet per la mateixa comissió ja que està falla no entra dins de concurs. En la falla grossa, podrem veure el projecte Low Cost on es satiritza sobre els cada vegada més aigualits drets socials. En la infantil, una gran muixeranga serà l’orgull de la falla.

Fem un refresquet?
Al recòndit carrer de Pérez Escrich, 19, trobem l’emblemàtic Magazine. Si ja heu fet bona part de la ruta, un magaziner, el seu típic granissat d’absenta, us donarà prou energia per a continuar endavant.

 

ALGIRÓS >
Ens acostem fins a l’avinguda de Tarongers, concretament a l’edifici 3N on la falla Politècnic-Tarongers planta. Volem fer especial esment a la falla infantil, feta a partir d’un projecte de cinc dones amb cinc visions diferents amb el taller al planetari de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Disseny de la Universitat Politècnica de València. Sota el nom Cartoons, ha comptat amb la participació de fallers i falleres per pintar aquest monument fet de cartró.

Només vull matar el cuquet…
Aquesta volta, al costat de la plaça del Xúquer, hi trobareu un restaurant mezcalería anomenat La serpiente emplumada (carrer del Vinalopó, 3). Una volta entres al local deixeu-vos endur pels sabors, la música i la decoració mexicana i acabeu la passejada amb un taco Cochinita Pibil i un colpet de mezcal o de tequila.

 

JESÚS – PATRAIX >
Arribem fins al mercat de Jesús-Patraix per a veure la falla Plaça de Jesús, anomenada Synapsis, que recerca dins la nostra ànima i essència què som i altres misteris com l’origen de l’univers d’on formem part. El projecte de Ramon Solaz Gil que vol fer-nos reflexionar sobre qui som.

M’ha entrat un poc de rusca!
Al costat mateix de la plaça de Jesús, al carrer del Beat Nicolau Factor, 11 (ja en la barriada de Patraix), trobareu el Manicomi. Però, tranquils!, només hi trobareu bojos pel menjar. Adrià Inglés és el jove cuiner d’aquest local, amb una experiència intensa al costat de Quique Dacosta, que us farà enfollir amb les combinacions delicioses de la seua cuina de mercat amb tocs interculturals d’arreu del món. Tasteu un sorprenent i inoblidable entrepà de calamars, botifarra i allioli picant i acabeu amb un herberet o qualsevol dels altres licors de la licoreria d’Aielo de Malferit que tenen a les seues prestatgeries. El tracte proper i l’exquisidesa en el menjar són el forn d’aquest manicomi del menjar.

Manicomi

Manicomi 2

Manicomi 3

 

QUATRE CARRERES >
Acabem el recorregut a la falla Jesús Morante Borràs-El Caminot de la Punta amb el Buit i Plenitud i la infantil Espurna, totes dues de la promesa artística fallera Ricard Balanzà. Les obres, en què conceptualment coŀlabora Alberto Ferres, parlen dels entorns on es planten les falles i els canvis que s’hi produeixen. Experimental i innovadors, aquests dos projectes versaran entre el sagrat i el terrenal de les falles.

Estic blau de fam!
A la Punta trobem el bar Cristóbal. un indret que fins ha servit d’escenari cinematogràfic (per al curmetratge El rebaño, de Luis Ortí, i per a escenes del film La madre, d’Alberto Morais). Juani i Rosa ens parlen de la cuina del bar, amb un tracte familiar ben acollidor, on podeu tastar l’allipebre (cada dijous) o els calamars amb ceba. També és ben famós l’arròs amb fesols i naps que cuinen ací, com els plats de cuina casolana valenciana com la coliflor amb faves i alls tendres, el conill amb allets i les coques de llanda, carabassa o poma (la coca de llanda de cabell d’àngel és mel de romer!). Agafeu la bici i veniu entre camins envoltats d’horta i alqueries centenàries a fer-vos un bon esmorzar o dinar amb milanta productes a triar. El camí val bé la pena; per a nosaltres, el millor punt final d’aquesta ruta fallera.

Bar Cristóbal 2

Bar Cristóbal 3

Bar Cristóbal

 

BONUS EXTRA>
No oblideu visitar les Falles Populars i Combatives al seu solar faller de Ciutat Vella, o seguir les activitats de les Falles Populars de Benimaclet o del Cabanyal. Com a recomanació final, aneu a veure la falla Menorca-Lluís Bolinches (Els Jovenets). Enguany han apostat per treballar amb un material alternatiu al clàssic suro blanc: la palla d’arròs de l’Albufera. Gràcies a l’equip d’investigadors de la Universitat Politècnica i altres coŀlaboracions, han investigat com aprofitar aquests residus orgànics per tal de fer unes falles més sostenibles. Esperem que Contem contes?, d’Iván Martínez Velló, amb el primer ninot infantil fet d’un material ecològic, obrirà les portes a una altra manera de construir falles.

XAVIER BENAVENT / MARTINA MONLLAU

También te puede interesar…

15 Dimarts Negres

DEL DIMARTS 21/1 AL DIJOUS 26/6, 19H.
La 15 edició de les tertúlies literàries que organitzen Amnistia Internacional, Sporting Club Russafa i la llibreria Cosecha Roja.

Pena y Pánico

SÁBADO 18/1, 20H. 17€
La Prados y Raquel Hervás son naturales, ingeniosas y descaradas, y disparan rápido. ¡Una risa!

Oda vol.2: La carabassa

DEL DIVENDRES 17 AL DIUMENGE 19/1
Oda és una instal·lació creativa que marida disseny i gastronomia al voltant d’un aliment de temporada.

XXII Tenderete

SÁBADO 4 Y DOMINGO 5/1
Un centenar de artistas y colectivos provenientes de todo el mundo se unen para celebrar el papel, la tinta y el ruido.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.