Manolo Gil. Àlbum

FINS EL DIUMENGE 25/5
IVAM. Guillem de Castro, 118

Els 65 dibuixos inèdits de Manolo Gil que ixen de l’àlbum confeccionat per la seua viuda —també artista—,Jacinta Gil, són l’excusa per a muntar aquesta exposició que reivindica la figura del valencià en el centenari del seu naixement. La mort prematura als trenta-dos anys va truncar la carrera d’un talent que era vist com a futur renovador de l’art espanyol, un home defensor del risc que va impulsar la creació d’un dels primers col·lectius d’art d’avantguarda de l’Espanya de la postguerra, el Grupo Z. I del reconegut Grup Parpalló, ojo. Les làmines i els retalls de premsa de l’àlbum esmentat s’alternen amb una selecció de pintures, objectes i gravats representatius de la carrera de Gil que pertanyen a la col·lecció de l’IVAM. El recorregut proposat és absolutament lineal: els primers passos de Gil oposant-se amb clarobscurs i pintura empastada al luminisme de Sorolla que triomfava en aquells moments (anys 45-50), els murals fets per a l’Ateneu Mercantil i la tasca Casa Pedro, la depuració de les formes, la creació d’imatges melancòliques, la invenció de “monstres plàstics” deformats i de colors àcids, i el gir cap a l’abstracció arran de la seua relació amb Jorge Oteiza. S.M.

También te puede interesar…

Leonardo da Vinci. 500 anys de geni

FINS EL DILLUNS 13/4/2026, 7€
«Leonardo da Vinci. 500 anys de geni» fusiona art, ciència i tecnologia en un viatge que travessa les idees visionàries del geni renaixentista.

El bosque

HASTA EL DOMINGO 18/5
Cada persona pueda comprar un píxel del bosque, lo recibirá en su casa, y por cada pieza comprada, se plantará un árbol.

Japonismos

HASTA EL DOMINGO 17/8
La hipnótica influencia del arte japonés en el imaginario occidental va a examen en el MuVIM.

Habitar el Vives

FINS EL DIJOUS 10/7
Reconegut com a Bé d’Interés Local, el Col·legi Major Lluís Vives és una icona de l’arquitectura racionalista valenciana, signada per Javier Goerlich.

València en l’ànima dels artistes

FINS EL DIUMENGE 29/6
Pintors valencians que al llarg dels segles XIX i XX captaren la llum i les gents d’aquesta Mediterrània lluminosa que banya ambdues capitals.