FIDO

LABI 24: Estratègies des de la imatge contra el canvi climàtic

FINS EL DIMARTS 27/2
LAS NAVES. Joan Verdeguer, 16

Quan Fina Puchades va baixar la persiana de la seua parada d’olives i envinagrats al Mercat Sant Pere Nolasc de la Saïdia al 2019, València es quedà amb 16 mercats en funcionament. Va ser una tragèdia perquè mercats vigorosos com el de Russafa o El Cabanyal enforteixen el múscul social dels barris i contribueixen al consum responsable amb els seus productes locals i de temporada, deixar morir un mercat suposa llevar-li vida al barri que l’acull. Amb aquesta idea clara i amb l’ajuda d’una gran xarxa veïnal, el projecte Sant Pere Nolasc recuperà amb molt d’amor la història de l’únic mercat que hui roman tancat a la ciutat. Després d’entrevistar a les venedor(e)s i les client(e)s del mercat i de rescatar dels àlbums familiars velles fotografies de les parades en ple funcionament, el 16 de juny de 2023 se celebrà una jornada festiva al mercat on van ser exposades les imatges en grans llenços i s’organitzà un mercadet de bescanvi on la gent va poder intercanviar qualsevol objecte per productes de temporada. L’exposició LABI 24 feta en col·laboració amb el Màster de Fotografia de la Universitat Politècnica de València recupera aquell esdeveniment per a posar en valor la importància d’aquest mercat inaugurat al 1899 i de tota la xarxa de mercats que abasteixen la ciutat amb productes de qualitat. L’altre projecte exposat a Las Naves per a conscienciar de les desfetes del canvi climàtic és Acqua alta, es tracta d’una immobiliària inventada, mentidera i gamberra, que imagina quins immobles es posarien en venda en cas que la pujada de nivell del mar produïda pel canvi climàtic negara València: un camp de futbol del cau del Túria reacondicionat per a la pràctica del waterpolo, l’antic baix comercial del restaurant Malafama amb accés per a góndoles o les mateixes Naves, amb fonts d’aigua salada als patis interiors. Els efectes de la pujada del nivell del mar i la tragèdia de deixar morir un mercat de barri, dos projectes que clamen amb la imatge (i la paraula) contra el canvi climàtic. S.M.

También te puede interesar…

Neo Rural. Utopía o barbarie

DEL SÁBADO 1/6 AL SÁBADO 27/7
Este dibujante referente de la creación independiente cierra la temporada de Lanevera Gallery con dibujos expresivos que no limpian la suciedad.

Pinazo: identidades

HASTA EL DOMINGO 16/2
A través del aspecto inacabado de sus formas Pinazo quiso decirnos que el tiempo altera el curso de las cosas.

Grupo El paso

HASTA EL DOMINGO 8/9
Congregado en Madrid, el grupo abrazó el informalismo que venía de París y el expresionismo abstracto estadounidense.

Laboluz ex machina

FINS EL DIUMENGE 7/7
Una dotzena d’obres interactives que combinen instal·lació, vídeo i peces sonores.

Dalí Cibernètic

FINS EL DILLUNS 27/5
Caixaforum destapa al Dalí que va estructurar un discurs innovador sobre la divinitat o la immortalitat estudiant a fons conceptes científics.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.