FIDO

Joaquín Agrasot. Un pintor internacional

MUSEU BB.AA. Sant Pius V, 9

Només el nom, “pintura d’entresegles”, ja tira un poquet cap a rere. Tot l’art no impressionista fet a les acaballes del segle XIX i principis del XX —anys on sorgeixen les fascinants avantguardes (cubisme, futurisme, dadaisme…)— ha quedat prou deslluït dins de la historiografia, especialment en el cas valencià, amb Sorolla projectant la seua allargada ombra. Però va haver-hi altres grans pintors com José Belliure, Antonio Fillol, Antonio Muñoz Degrain i Joaquín Agrasot, protagonista d’aquesta mostra amb la qual el Consorci de Museus i el Museu de Belles Arts de València volen retornar-li l’esplendor que es mereix. Per seguir els corrents del seu temps, en consonància amb el gust burgés i l’estètica de l’època, el pintor oriolà va ser encasellat dins del gènere costumista i regionalista, però la mostra que podreu visitar vol enderrocar el reduccionisme ampliant el ventall, exhibint orientalismes, (auto)retrats, paisatges, jardins, nus i bodegons florals que ens el dibuixen polifacètic. Va ser costumista, sí, però moltes coses més. A més, el costumisme de Agrasot té una particularitat, i és que dignifica a la classe treballadora engalanant-la en actes festius (bodes i batejos) i labors domèstiques (brodant, cosint…). Era un excel·lent dibuixant, el que es pot apreciar en aquarel·les com la del Cardenal, que penja al costat d’una altra de Fortuny, present en la mostra junt a altres artistes de l’època per dialogar amb el treball d’Agrasot i ajudar a contextualitzar. Va viure molts anys i va pintar fins al final, de fet, el seu últim quadre, inacabat, penja de la sala amb un afegit del seu fill sobre el llençol: “Pintando este cuadro enfermó y murió mi padre, el pintor Agrasot, a los 82 años”. El Museu de Belles Arts ens parla de l’èxit de l’escola valenciana del segle XIX en l’escena internacional mitjançant la figura d’Agrasot, un clar exemple de com allò local pot transcendir a l’àmbit internacional i triomfar. AU

También te puede interesar…

Neo Rural. Utopía o barbarie

DEL SÁBADO 1/6 AL SÁBADO 27/7
Este dibujante referente de la creación independiente cierra la temporada de Lanevera Gallery con dibujos expresivos que no limpian la suciedad.

Pinazo: identidades

HASTA EL DOMINGO 16/2
A través del aspecto inacabado de sus formas Pinazo quiso decirnos que el tiempo altera el curso de las cosas.

Grupo El paso

HASTA EL DOMINGO 8/9
Congregado en Madrid, el grupo abrazó el informalismo que venía de París y el expresionismo abstracto estadounidense.

Laboluz ex machina

FINS EL DIUMENGE 7/7
Una dotzena d’obres interactives que combinen instal·lació, vídeo i peces sonores.

Dalí Cibernètic

FINS EL DILLUNS 27/5
Caixaforum destapa al Dalí que va estructurar un discurs innovador sobre la divinitat o la immortalitat estudiant a fons conceptes científics.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.