Joaquín Agrasot. Un pintor internacional

MUSEU BB.AA. Sant Pius V, 9

Només el nom, “pintura d’entresegles”, ja tira un poquet cap a rere. Tot l’art no impressionista fet a les acaballes del segle XIX i principis del XX —anys on sorgeixen les fascinants avantguardes (cubisme, futurisme, dadaisme…)— ha quedat prou deslluït dins de la historiografia, especialment en el cas valencià, amb Sorolla projectant la seua allargada ombra. Però va haver-hi altres grans pintors com José Belliure, Antonio Fillol, Antonio Muñoz Degrain i Joaquín Agrasot, protagonista d’aquesta mostra amb la qual el Consorci de Museus i el Museu de Belles Arts de València volen retornar-li l’esplendor que es mereix. Per seguir els corrents del seu temps, en consonància amb el gust burgés i l’estètica de l’època, el pintor oriolà va ser encasellat dins del gènere costumista i regionalista, però la mostra que podreu visitar vol enderrocar el reduccionisme ampliant el ventall, exhibint orientalismes, (auto)retrats, paisatges, jardins, nus i bodegons florals que ens el dibuixen polifacètic. Va ser costumista, sí, però moltes coses més. A més, el costumisme de Agrasot té una particularitat, i és que dignifica a la classe treballadora engalanant-la en actes festius (bodes i batejos) i labors domèstiques (brodant, cosint…). Era un excel·lent dibuixant, el que es pot apreciar en aquarel·les com la del Cardenal, que penja al costat d’una altra de Fortuny, present en la mostra junt a altres artistes de l’època per dialogar amb el treball d’Agrasot i ajudar a contextualitzar. Va viure molts anys i va pintar fins al final, de fet, el seu últim quadre, inacabat, penja de la sala amb un afegit del seu fill sobre el llençol: “Pintando este cuadro enfermó y murió mi padre, el pintor Agrasot, a los 82 años”. El Museu de Belles Arts ens parla de l’èxit de l’escola valenciana del segle XIX en l’escena internacional mitjançant la figura d’Agrasot, un clar exemple de com allò local pot transcendir a l’àmbit internacional i triomfar. AU

También te puede interesar…

Seguir siendo

HASTA EL LUNES 14/7
Por primera vez, el tape art de Álvaro Navarro abandona el espacio urbano para instalarse en el cubo blanco.

Senga Nengudi y Maren Hassinger

HASTA EL DOMINGO 2/11
Nengudi creó esculturas con medias de nailon rellenas de arena, ancladas a objetos encontrados, y Hassinger bailaba con ellas.

Veneradas y temidas

HASTA EL DOMINGO 31/8
Caixaforum repasa cinco mil años de creencias espirituales alrededor de la mujer y la feminidad a través de casi doscientas piezas.

Tráfico de modas

FINS EL DIUMENGE 12/10
Uns joves valencians amb ganes de divertir-se i vestir-se amb una moda que aleshores no existia van posar en marxa Tráfico de Modas.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.