Habitació. L’arxiu F.X., les txekes psicotècniques de Laurencic i la funció de l’art

LA NAU. Universitat, 2

La Nau obri temporada qüestionant les bondats de l’art. L’exposició Habitació recull una sèrie de treballs realitzats per l’Arxiu F.X., un projecte de l’artista Pedro G. Romero que relaciona l’estètica moderna amb l’iconoclastia, la profanació i la blasfèmia. Les grans protagonistes són tres txekes reconstruïdes a escala natural que va dissenyar Alfonso Laurencic en el convent de Santa Úrsula de València i en dos esglésies de Barcelona entre 1937 i 1939. I què eren les txeques? Doncs centres de detenció il·legal que els dos bàndols de la guerra civil espanyola utilitzaren per torturar. La particularitat d’aquestes txekes (amb “k”) dissenyades per Laurencic per als republicans és que tenien les parets pintades amb elements de l’art modern, especialment dels anys Bauhaus de Wassily Kandinski, per aplicar tortures psicotècniques sobre els empresonats dins les seues xicotetes habitacions. Suposadament, les línies, cercles, damers i espirals provoquen al·lucinacions quan es miren molt de temps, i junt amb altres elements com rajoles de cant en terra perquè el presoner no puguera caminar, banquetes inclinades que impedien asseure’s a descansar i rellotges que canvien d’hora conformaven un sofisticat (però poc efectiu) mecanisme de tortura. La fi de l’art, efectivament, pot ser molt perversa. S.M.

También te puede interesar…

Invención y proyecto

HASTA EL DOMINGO 23/3
El Museo de Bellas Artes despide el año con piezas que nos cuentan la evolución del boceto y reivindican su estatus como obra artística.

Super·sonic

FINS EL DIJOUS 30/1
Formats d’àudio físics, publicacions i material audiovisual que permeten explorar la riquesa i diversitat de l’àudio experimental.

Desde la calle

FINS EL DISSABTE 18/1
La València popular i mundana. La nostra València de hui, il·lustrada com mai per Víctor Visa.

Juana Francés

HASTA EL DOMINGO 9/3
El IVAM que profundiza en las diferentes etapas de la trayectoria artística de Juana Francés y sirve de colofón al centenario de su nacimiento.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.