FIDO

Colors del món

FINS EL DIUMENGE 31/3
CAIXAFORUM. Eduardo Primo Yúfera, 1A

Caixaforum ens convida a un viatge a través dels colors del món de la mà de National Geographic. Colors del món la conformen 55 imatges del fons fotogràfic de la mítica revista agrupades pels seus colors predominants, set en total, per a la setena mostra del centre cultural a València. Els humans som animals visuals, el 80% del que percebem ho fem a través de la vista i som capaços de distingir-ne milions de colors gràcies al nostre cervell privilegiat, els ulls són únicament els dispositius que capten la llum. Per això cadascun veu el món d’una manera diferent, per això, i perquè el nostre context influeix en la percepció (els amazònics són capaços de distingir molts matisos de verd), i perquè els colors amaguen un component cultural. El negre, per exemple, s’utilitza per a expressar dol a Occident, però en altres països d’orient s’utilitza el blanc. Comencem el recorregut per ell, que no és un color, sinó la mescla de tots ells. En aquest apartat destaquem el blanc del llac salat de Bonneville (Utah) on es realitzen carreres de cotxes a màxima velocitat des de 1914 sobre una crosta de sal, en la zona groga tenim l’argila amb què els guerrers de Papua Nova Guinea es pinten les cares per a representar la seua ferocitat (hui, únicament, per a delit dels turistes) i en la violeta —que, tècnicament, tampoc és un color— una fotografia feta en estudi d’un colorit colibrí en suspensió amb les ales ben obertes. Algunes de les obres estan signades per reputats fotògrafs com Frans Lanting, tot un referent en fotografia de natura que mostra una peça tècnicament extraordinària tintada de taronja que sembla una pintura a l’oli; o Lynn Johnson, qui apareix reflectida en l’ull d’una xiqueta mig coberta per la túnica roja de la seua germana major en una fotografia que torna a ser tècnicament excel·lent, per la distribució de les masses, per la diagonal que la creua i per acomplir la llei dels 2/3. Blava és la túnica que protegeix del calor el tuareg que forma part d’una caravana de sal que creua el desert i blaus són els pingüins que torpedinen la mar retratats pel mestre de la fotografia subaquàtica Paul Nicklen. Tanquem el recorregut amb un tòtem de National Geographic, Steve McCurry, l’autor de la mítica xiqueta afgana d’ulls verds que revolucionà el món en la portada de juny de 1985. En Colors del món, McCurry mostra la instantània d’un grup de dones del Iemen arreplegant verd alfals per a donar de menjar al ramat, cobertes de roba de dalt a baix i amb uns barrets alts i bombats que permeten identificar-les i controlar-les des de ben lluny. S.M.

También te puede interesar…

Neo Rural. Utopía o barbarie

DEL SÁBADO 1/6 AL SÁBADO 27/7
Este dibujante referente de la creación independiente cierra la temporada de Lanevera Gallery con dibujos expresivos que no limpian la suciedad.

Pinazo: identidades

HASTA EL DOMINGO 16/2
A través del aspecto inacabado de sus formas Pinazo quiso decirnos que el tiempo altera el curso de las cosas.

Grupo El paso

HASTA EL DOMINGO 8/9
Congregado en Madrid, el grupo abrazó el informalismo que venía de París y el expresionismo abstracto estadounidense.

Laboluz ex machina

FINS EL DIUMENGE 7/7
Una dotzena d’obres interactives que combinen instal·lació, vídeo i peces sonores.

Dalí Cibernètic

FINS EL DILLUNS 27/5
Caixaforum destapa al Dalí que va estructurar un discurs innovador sobre la divinitat o la immortalitat estudiant a fons conceptes científics.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.