DEL DIJOUS 19 AL DIUMENGE 22/6
contorsions.es
Quan la calor comença a estrènyer, encaixen com un guant a València espectacles d’acrobàcies i malabars a l’aire lliure. El Tinglat 2 del Port i la Plaça de la Verge seran dos dels indrets —juntament amb TEM i La Mutant— que acullen el programa gratuït i per a tots els públics de Contorsions, amb presència enguany de companyies i artistes de Portugal, França, Catalunya i Comunitat Valenciana. Podrem gaudir de l’acròbata barceloní Manuel Rosés Moretó, qui presenta Ákri, Premi FETEN al Millor Espectacle 2025 gràcies a una combinació acurada d’acrobàcia, teatre, clown i text. I tindrem un altre Premi FETEN 2025 dins la programació, en aquesta ocasió a Millor Espectacle de Carrer. En Home, Cris Clown posa el drama al servei de la comèdia. Una parella ens obri les portes a la intimitat de la seua casa perquè veiem com viu la seua penosa rutina i puguem riure’ns ben a gust de les nostres pròpies misèries.
Olvido Flores d’Estefanía de Paz Asín és una història plena de bellesa amarga, circ i guerra comptada amb el llenguatge dels objectes, i que homenatja la troupe d’artistes del Circo Anastasini que va desaparéixer sense deixar rastre al juliol de 1936 a Navarra, just al començament de la Guerra Civil Espanyola. Pó de pedra de Daniel Seabra, de Portugal, és un duo de circ salvatge i vols arriscats que parla sobre llibertat, resiliència i risc, i que viu a cavall entre el circ i la música electrònica. La companyia catalana UTACirc, per la seua banda, presenta un espectacle de circ tètric i misteriós apte per a tota la família: No matalàs. Inspirada en la fantasia de Tim Burton, l’humor del novel·lista anglès Richard Adams, i la llegenda japonesa del fil roig (eixa que diu que cada persona té un fil roig nugat al seu dit menovell que la uneix a la seua ànima bessona), Pol Casademunt i Sara Fanlo Bayo interpreten dos personatges excèntrics del segle XIX. Des de Catalunya arriben més propostes, com l’espectacle Hidrática, una peça interdisciplinària de teatre físic, circ mínim, manipulació d’objectes i videoprojeccions, que parla de la relació entre l’humà i l’aigua. L’itinerant de Circ Pistolet és un espectacle en moviment que emociona per l’honestedat, la puresa i la proximitat entre acròbates i espectadors. Flou Papagayo de Mumusic Circus (Catalunya / França) és una peça de carrer amb dansa i música en què tres personatges sensibles i caòtics peregrinen circularment en una pista de circ eterna i universal.
La Comunitat Valenciana aporta cinc espectacles, com el que obrirà el festival el dijous 19/6 en la Plaça de la Verge: Fins al cel, de Spinish Circ, una proposta de circ contemporani amb set artistes en escena i música en viu, que explora tècniques com la barra russa, les banquines i els ports col·lectius des de la creativitat i la innovació. Federico Menini presentarà Llar, una trobada d’arquitectura i arts circenses amb la fusta com a protagonista; i Jacinto Sifó Fontana arriba amb Lampisteria, circ i poesia 2.0, un recital còmic-circense en el qual música, el clown, els malabars, la poesia i els equilibris impossibles deixaran més d’una boca oberta. Per la seua banda, el Colectiv Notknown mostrarà L’espectacle que no existix, una peça de circ i dansa, de comèdia i misteri, on el públic es convertix en testimoni del “naufragi” d’una família aparentment perfecta. S.M.