FEM UN VERMUTET?

7870680084_0b5b84e788_o

 

Diumenge de matí, eixim a fer un volt per Ciutat Vella. Tot i que quasi és migdia, els carrers estan encara endormiscats. Resseguim, però, la llum de València, fulgurant. Tant que fa encendre el verd dels jardins de la biblioteca de l’Hospital, enllumena les torretes amagades del llòbrec carrer del Peu de la Creu i fa que ens hi aixopluguem davall per a fer-nos un religiós vermut en una terrasseta del cap i casal.

La primavera té aquestes coses a València que et fan enamorar i, aquest mes, per a completar el cercle i festejar l’època vernal, Tasta’l d’ací us porta un recull de més d’una dotzena de vermuts valencians perquè els pugueu demanar al vostre bar habitual o els compreu per a fer-vos-el a casa.

Els tenim distribuïts de sud a nord, començant pel Grano de Oro d’Elx, amb raïm palomí macerat en els tonells on s’ha fet el cantueso anteriorment; el vermut Saüc de Muro d’Alcoi, amb vi blanc malvasia, una quarantena d’herbes de la Mariola i baies de saüc del mateix celler; els vermuts Lobo Pardo, amb boval, i Lobo Albino, de moscatell i malvasia, de l’Alqueria de la Comtessa; el Valsangiacomo, de macabeu, elaborat a Xiva amb una recepta de 1904, o el vermut Domingo de Castelló de la Plana, fet amb raïm airén, el qual permet que les herbes i els altres aromes del vermut s’hi fixen bé.

Descobriu tota la llista ací davall. Si en coneixeu cap més, feu-nos-ho saber a la nostra adreça de correu electrònic o al nostre perfil de Facebook.

XAVIER BENAVENT / MARTINA MONLLAU

 

 

GRANO DE ORO
Destiŀleries SYS, Elx (Baix Vinalopó)

Vermut elaborat amb la varietat de raïm palomí macerat en els tonells de 400 l on s’ha fet el cantueso anteriorment durant sis mesos amb diverses elements botànics com ara el donzell, la gençana i la corfa de taronja, entre altres (15º alcohol). Aquesta destiŀleria fabrica també altres licors valencians com ara l’herberet, el cantueso, l’anís, el licor de dàtil o de torró.

 

 

 

VERMUT PRIMITIVO QUILES
Celler Primitivo Quiles, Monòver (Vinolopó Mitjà)

Aquest vermut negre s’elabora seguint el mètode tradicional. Conserva el disseny de l’etiqueta primigènia (1927). El New York Times el va ressenyar el 2015 en aquest article. Altra beguda ressenyable d’aquest celler és la producció del vi fondellol. En aquest article hi podeu trobar més informació si no sabeu de quin vi parlem.

 

 

 

VERMELL
Artisan Drinks, la Vila Joiosa (Marina Baixa)

El barman Felipe Fuster ha creat aquest vermut artesanal amb què vol reivindicar la senzillesa d’aquesta beguda. Just per això només hi ha inclòs quinze elements botànics. La producció de Vermell és molt limitada amb una tirada de 2.401 botelles numerades. Si voleu tastar-lo, no badeu!

 

PUIG CAMPANA VERMUT
Puig Campana, la Nucia (Marina Baixa)

Apassionats pel vermut, els creadors del vermut Puig Campana decidírem llançar-se a produir-ne el 2015. Amb dues versions, artesà i reserva, el vermut Puig Campana està produït amb un 90% de raïm blanc moscatell d’Alexandria, 10% de raïm negre giró i una maceració de 55 dies de botànics com ara cua de gat, camamiŀla, canyella, gingebre, etc. El reserva està en una bóta de roure francés entre 120 i 150 dies.

 

 

 

VERMOUTH ARTESANO DE TEULADA
Cooperativa Sant Vicent Ferrer, Teulada (Marina Alta)

De la cooperativa de Sant Vicent de Teulada hi ha aquest vermut clàssic a base de raïm moscatell i una mescla d’herbes de les muntanyes de la Marina. Amb to caoba, té un toc de cítric que s’allarga en boca. Vegeu dins els seu web la resta de productes de la cooperativa.

 

 

 

VALL DE GORGOS / XALONERET
Bodegas Xaló, Xaló (Marina Alta)

El celler Bodegas Xaló té en la seua cartera de productes, dos vermuts de vi negre i amb raïm moscatell. El Vall de Gorgos, més seriós, i el Xaloneret, que és com se’ls sol anomenar als qui viuen o són de Xaló, que s’ha elaborat seguint el mètode tradicional encara que està pensat per a trencar els tòpics del vermut, per gaudir de l’abans i del després de les menjades. Trobeu-lo ací al seu celler en línia.

 

 

 


VERMOUTH DANIEL BELDA
Daniel Belda, Fontanars dels Alforins (Vall d’Albaida)

Amb raïm ull de llebre, el que també es coneix com castellà de tempranillo, Daniel Belda elabora aquest vermut negre seguint la recepta que usava son pare, el Vermout Antigua Fórmula. Descaquen les notes de moraduix, sàlvia i artemísia.

 

SAÜC
Celler la Muntanya, Muro (Alcoià)

Elaborat amb vi banc de la varietat malvasia, posseeix 40 herbes de la serra de Mariola i 20 vegetals exòtics. El nom li ve de les baies de saüc que conté, del mateix arbre que tenen al celler. Una color de fusta vella i una aroma potent, està macerat durant 50 dies segons una recepta original de 1890.  Graduació 15º.

 

PETIT VERMUT
La Bodegueta, Ontinyent (Vall d’Albaida)

Amb la base d’un vi fresc i viu, hi ha afegit herbes autòctones de la serra de Mariola, com ara la sàlvia o el timó. Els seus creadors el descriuen amb l’esquema de tres paraules: fruita, frescor i equilibri.

 

 

VERMOUTH 4 XAVOS
Celler Alonso Sanz, Aielo de Malferit (Vall d’Albaida)

Fet amb raïm de la varietat garnatxa i 21 herbes silvestres secretes (d’una recepta que es conserva del besavi del propietari), aquest vermut familiar és el més conegut del celler d’Aielo de Malferit. A més, però, en tenen de blanc i de frizzante (tant blanc com negre).

 


ROSETTA / LOBO ALBINO / LOBO PARDO

Carmeleta, l’Alqueria de la Comtessa (la Safor)

Carmeleta, lloc d’origen d’una de les millors licors de taronja, Spirit&Cocktail, ha creat tres vermuts novedosos. Rosetta, un vermut transgressor amb maduixa, canyella de Saigon i gingebre que trenca tots els esquemes d’un vermut clàssic. Rosetta té una base de malvasia i moscatell, s’aprecia la taronja i un toc de regalíssia. Lobo Albino, és un vermut blanc i sec amb un toc final de gingebre. Lobo Pardo, amb caramel, i amb raïm boval, un gust més clàssic per als amants del vermut de sempre.

 

CORINTO
Celler Mamerto de la Vara, Xest (Foia de Bunyol)

En aquesta empresa de Xest especialitzada en moscatell i malvasia es treballa després de més de 75 anys amb la mateixa fórmula. Un vermut autèntic amb tots de batafaluga, orenga, regalíssia, canyella i vainilla.

VITTORE / VERMUT VALSANGIACOMO
Celler Cherubino Valsangiacomo, Xiva (Foia de Bunyol)

Amb raïm macabeu, s’elabora aquest vermut amb una recepta de 1904 que va idear el celler suís Benedetto Valsangiacomo. Disposa de tres vermuts, el reserva i el Vittore blanc i el negre. Amb 25 referències botàniques, el nom li és donat pel fundador de la celler a Suïssa.

DESCARO
Celler Nodus, Caudete de las Fuentes (la Plana d’Utiel)

Amb un 100% de raïm boval, aquest vermut té un color roig cirera molt cridaner. El clau d’olor, el cardamom i el coriandre aporten una frescor amable de gran intensitat.

 

 

 

CIENTO VOLANDO
Celler Fernández Pons, Godella (Horta)

Del celler Fernández Pons ens arribem dos vermuts amb molt bona collida. El vermuts blanc i negre Ciento Volando, amb raïm macabeu, i amb un alcohol obtingut de la destil·lació de malt de cereals, tenen una mescla d’espècies i diverses plantes aromàtiques. A tindre molt en compte que tots dos s’elaboren amb un raïm de producció ecològica.

DOMINGO
Vermut Domingo, Castelló de la Plana (Plana Alta)

Al principi, atret per eixe torcaboques capgirat et demanes quina beguda és exactament. Aquest vermut artesà, amb prou de succés en els darrers temps, està elaborat amb raïm de la varietat airén, un raïm neutre que permet que les herbes i les aromes del vermut (donzell, gingebre, taronja, gençana, entre d’altres) s’expressen bé dins el beuratge. Com diuen ells mateixos: tranquils, és diumenge, és l’hora del vermut.

 

 

 

CARMELITANO
Celler Carmelitano, Benicàssim (Plana Alta)
Els frares carmelitans en el seu antic monestir del desert de les palmes començaren a elaborar una licor per a ajudar en la formació dels novicis. A partir d’ací, el Carmelitano és una beguda molt popular de Benicàssim, lloc on hagué de desplaçar-se el celler, per a tindre més fàcils comunicacions. I ací és on també es produeix el vermut Carmelitano amb la maceració d’herbes, flors, arrels, fruites i espècies.

 

 

 

También te puede interesar…

III Mundos por venir

DEL VIERNES 27/9 AL MARTES 12/11
Judith Butler, Alfonso Amador, Laurent de Sutter y Benjamin Labatut participan en este ciclo de conferencias para entender nuestro presente.

Abierto Valencia 2024

DEL VIERNES 27/9 AL VIERNES 4/10
Exposiciones, charlas, encuentros y actividades en la fiesta de las galerías valencianas!

XIII Jornadas del Cómic

DEL VIERNES 20 AL DOMINGO 22/9
Tres jornadas en La Nau dedicadas al cómic con autores como Ana Penyas y Laura Pérez.

València Photo 2024

DEL MIÉRCOLES 11 AL DOMINGO 22/9
Sesenta artistas, 24 exposiciones, y 16 sedes configuran esta edición del festival de fotografía València Photo.

València Design Fest

DEL DIMARTS 10/9 AL DIJOUS 10/10
Baix el paraigües del València Design Fest s’amalgamen un conglomerat d’esdeveniments relacionats amb el disseny mediterrani.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.