House of varietats

Quart, 47

“La House of Varietats és un edifici de reunió, celebració i creació”. Així et dona la benvinguda la persiana d’aquest gran espai autogestionat del carrer Quart que, amb el seu encant decadent, rep amb els braços oberts a les persones dissidents i no binàries, i a tota la resta també, per descomptat. La planta baixa és un pub que de dijous a diumenges programa drag shows amb Pam Demia, la spooky Glamniss, Letizia Conceta —hipnòtica cantant amb el seu ukelele—, la cupletista Vampirashian o Ferrxn, la més còmica i reivindicativa amb el valencià. Cadascuna amb el seu estil marcat, pugen divines a l’escenari tots els caps de setmana disposades a interactuar amb el públic punxant un poquet per a fer-li passar una bona estona. València fou capital del transformisme als anys 60-70, un tret molt propi del seu moviment contracultural gràcies, entre d’altres, a figues com les de Rampova o La Margot, a qui el MuVIM li dedica ara mateix una exposició. Abans, els espectacles de varietés havien arrelat molt a la ciutat comandats pel seu temple, el Teatro Alkazar, per on passaren vedettes com la gran Rosita Amores, que torna a lluir esplendorosa sobre una paella en la gran fotografia-cartell del carrer Corretgeria. Així, amb el terreny ben adobat, i la guadassarenca Choriza May triomfant al Regne Unit (on ha participat al RuPaul’s Drag Race) reivindicant la seua condició de migrant, al setembre va plantar llavor a València l’espai especialitzat en cultura LGTBIQ+ i l’univers drag del qual us parlem a continuació.

A l’espai social trobareu una xicoteta prestatgeria de llibres donats per gent que creu en el projecte, la majoria de temàtica LGTBIQ+, però també d’altres àmbits i diferents idiomes, que els poden ser útils als participants en les sessions d’intercanvi d’idiomes que s’organitzen periòdicament. Al costat hi ha prints a la venda que immortalitzen algunes de les artistes principals de la casa, totes valencianes, i algunes grans defensores de la llengua com Pam Demia i Ferran, que fa poc tingueren una topada amb algú del públic que vociferava de males maneres allò de: “en castellano!”. “Fem xous de tot tipus, en valencià, en castellà… i no en fem en gallec perquè no tenim cap drag queen gallega, que sinó també en faríem”. Respon Joan Folguerà, un dels impulsors del projecte, que ens aclareix que aquests rifirafes no són gens habituals. Ell ens ensenya un photocall ple de glitter i espills de diva que es maquilla abans de la funció, i la sala on la gent pot vindre a beure (a preus populars), xerrar i triar la música que sona per l’altaveu. Pot acostar-se qui vulga, previo pago dels tres euros que val l’entrada a l’edifici, no s’ha de ser soci, ni trans, ni lesbiana, “l’únic que demanem és que sigues respectuós i no montes bulla”, diu Joan, “de fet, si coneixes una altra gent i com és el seu món, això que t’emportes!”.

Dalt, equipat amb còmodes butaques envellides, hi ha un cinema que abans projectava “pel·lícules una miqueta compromeses” i era lloc d’intercanvis sexuals. I és que, als anys setanta, aquest vell edifici, ara protegit, era un refugi per a persones LGTBI. Hui la sala està destinada a activitats culturals com xerrades, debats, taules rodones, presentacions de llibres i curtmetratges, i projeccions de pel·lícules. Per la pantalla ja han passat clàssics com Rocky Horror Picture Show, cicles dedicats al cinema d’Almodóvar o de terror, o el film Frankenputa comentat per la drag La Caneli. I queda un altre pis reservat per al showroom, una sala polivalent per a tot tipus d’esdeveniments, des de festes d’aniversari privades, classes de ball i clubs de lectura, a guatequestemàtics al voltant de l’horòscop, Halloween o els Nadals, Fuck Xmas! Els diumenges karaoke, els dijous Trivials amb convidats com Vicent Chover (director del podcast Hi ha drag més enllà de Rupaul), i els divendres, xerrades de tot tipus: sobre el valencià, les persones dissidents, l’experiència de les persones trans, l’obsessió pel pèl o, dins del cicle Ser mujer es una mierda, sobre dones que ocupen espais laborals tradicionalment copats pels homes. House of Varietats és un nou espai per a la cultura dissident i LGTBI+ que pensa que la cultura ha de ser interseccional, universal i assequible, i que us convida amb un “sigueu benvingudes i cuideu-vos molt”. S.M.

También te puede interesar…

12a Plaça del llibre

DEL DIMECRES 30/10 AL DIUMENGE 3/11
La Plaça del Llibre celebra la dotzena edició dedicant una especial atenció a Vicent Andrés Estellés.

VI Open House

DEL VIERNES 25 AL DOMINGO 27/10
Este año, los municipios invitados son Cocentaina, Banyeres de Mariola y Lliria, que abrirán las puertas de sus edificios más icónicos.

XI Benimaclet Confusion

DISSABTE 19 I DIUMENGE 20/10
La precarietat i l’especulació són preocupacions del barri recollides pel festival en el tema d’enguany: “coliving”.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.