Vicente Gómez García. La passió artística per València

FINS EL DIUMENGE 21/4
MuVIM. Quevedo, 10

“L’obsessió artística per València” podria haver-se titulat aquesta exposició segons el director del MuVIM Rafa Company. Vicente Gómez García va pintar el Cap i Casal una vegada, i un altra, i una més, d’una i mil formes, deixant-se impregnar per tots els “ismes” que pul·lulaven per l’Europa de la època: (hiper)realisme, fauvisme, impressionisme, expressionisme, constructivisme o abstracció geomètrica, aquest últim, propiciador d’artefactes híbrids anomenats “pictoesculturas” amb els quals aquest pintor vocacional va explorar l’espai tridimensional de la pintura. Un grapat d’aquests moviments artístics que conformaren la història de l’art occidental del segle vint estan desenvolupats en les diferents versions d’un bodegó que no representa aliments o flors, sinó el material de treball d’un pintor. Als anys cinquanta i seixanta, Gómez produïa llenços tòpics i estereotipats sobre la festa del Corpus, El Palmar, el port de València o la Malvarrosa, però als anys setanta es deixà engolir per l’avantguarda, tot i que continuà retratant obsessivament la seua ciutat natal. Ja havia fundat el grup renovador Los Siete junt a Vicente Castellano, Vicente Fillol, Juan Genovés, Ángeles Ballester, Joaquín Michavila i Eusebio Sempere. Va desenvolupar pràcticament tots els gèneres pictòrics, però l’eix vertebrador de la seua producció va ser pintar i dibuixar València, ciutat que començà a veure amb altres ulls després de llegir La ciutat de València de Manuel Sanchis Guarner. El valencià va pintar una panoràmica de la que molt poques ciutats poden presumir, dos vistes des del Micalet de 360º que recullen tota l’urbs. Al MuVIM trobareu també la Generalitat i el seu entorn tocada pel cubisme, un estudi geomètric del Micalet, el cimborri de la Catedral de València vaporós dibuixat al carbonet, una visió de la València nord des d’un interior on despunta una Seu fauvista i rosàcia i un altra calidoscòpica amb modulacions ovals que plasmen diferents moments del dia, com fera Monet amb la catedral de Rouen. El MuVIM trau a la llum l’obra un pintor desconegut per als valencians que, paradoxalment, és probablement l’artista que més obra ha realitzat sobre la ciutat de València i durant més temps, al voltant de seixanta anys de la seua vida. S.M.

También te puede interesar…

Esther Ferrer

HASTA EL DOMINGO 29/9
La Premio Nacional de Artes Plásticas 2009 nos invita a conocer parte de la obra que ha desarrollado desde principios de los años sesenta.

Els 15 anys d’Equipo Límite

FINS EL DIUMENGE 1/9
Cuqui Guillén i Cari Roig begueren del pop art estatunidenc i l’incorporaren una òptica local, còmica i feminista.

Visiones expandidas

HASTA EL DOMINGO 1/9
La historia no convencional de la fotografía desde principios del siglo XX hasta la actualidad siguiendo un eje temático, no cronológico.

Neo Rural. Utopía o barbarie

DEL SÁBADO 1/6 AL SÁBADO 27/7
Este dibujante referente de la creación independiente cierra la temporada de Lanevera Gallery con dibujos expresivos que no limpian la suciedad.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.