FIDO

Tres mujeres Magnum

FINS EL DISSABTE 30/4
MuVIM. Quevedo, 10

Eve Arnold, Inge Morath i Cristina García Rodero són tres de les set fotógrafes que, per dret propi, han format part de la sacrosanta agència Magnum. Rosa Olivares és la comissària de l’exposició del MuVIM que exalça l’obra en blanc i negre d’estes tres artistes que trepitjaren, sense demanar permís, un terreny masculinitzat en un món d’homes. Arnold va ser la primera a convertir-se en membre de l’agència, el 1955, amb una vena més  fotoperiodística i política que Morath. Però compartí amb la seua coetània la dedicació a la fotografia de moda i de cine, de fet, les dues treballaren en la documentació del rodatge de The Misfits, d’on surt la foto de Marilyn Monroe que forma part de la mostra, sensual com era ella, però cómoda, relaxada, sense forçar la pose per delectació del personal (masculí). El guió de la pel·lícula en qüestió el va escriure un altre dels retratats, Arthur Miller, marit de la Monroe que se casaria més tard amb Inge Morath, dona de món que parlava set idiomes i entrà en l’agència com a assistent de Cartier-Bresson. S’especialitzà en fotografia de cine, moda i societat, a més de capturar grans reportatges de viatges per països de tot el món, entre ells, Xina i Espanya.

L’última en lliça és la primera fotógrafa espanyola que entrà en Magnum, el 2005, cinquanta anys després d’Arnold (no hi ha homes espanyols en la prestigiosa llista). Parlem de García Rodero, que amb el seu metre cinquanta de senyora comú s’ha endinsat com ningú en un festival eròtic de Nevada o en la Love Parade de Berlín, en rituals pagans i religiosos, en festes i costums dels pobles d’Espanya. En Tres mujeres Magnum exposa fotografies de vessant documental de gran format, pensades per al museu, com  eixa que congela a un grup de planyívoles italianes de lute amb mitgets que els tapen completament la cara (¡de l’any 2000!) o la de l’haitià portant al coll un cabrit rumb al sacrifici. Totes les imatges posen el focus en el retrat, ja siga de celebrities, artistes, polítics, intel·lectuals, xiquets, dones anònimes o persones desconegudes. Ací tenim a Malcolm X tocat amb un suro i les seues ulleres immortals, el bust de Churchill mirant inquisidor a Margaret Thatcher, les concursants de Mrs. America sobre fons negre posant en una diagonal que se perd en el cantó, un Paul Newman arrabassador assistint a classe en el Actors Studio o una xica decaiguda sobre la barra d’un burdel del Barri Roig de Cuba. El MuVIM ens porta l’obra de tres dones que, càmera en mà, han sigut testimoni del món i ho han congelat amb mestria per a la posteritat. S.M.

También te puede interesar…

Neo Rural. Utopía o barbarie

DEL SÁBADO 1/6 AL SÁBADO 27/7
Este dibujante referente de la creación independiente cierra la temporada de Lanevera Gallery con dibujos expresivos que no limpian la suciedad.

Pinazo: identidades

HASTA EL DOMINGO 16/2
A través del aspecto inacabado de sus formas Pinazo quiso decirnos que el tiempo altera el curso de las cosas.

Grupo El paso

HASTA EL DOMINGO 8/9
Congregado en Madrid, el grupo abrazó el informalismo que venía de París y el expresionismo abstracto estadounidense.

Laboluz ex machina

FINS EL DIUMENGE 7/7
Una dotzena d’obres interactives que combinen instal·lació, vídeo i peces sonores.

Dalí Cibernètic

FINS EL DILLUNS 27/5
Caixaforum destapa al Dalí que va estructurar un discurs innovador sobre la divinitat o la immortalitat estudiant a fons conceptes científics.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.