FINS EL DIUMENGE 4/10
CENTRE DEL CARME. Museu, 2
Catorze artistes dels cinc continents s’han reunit en aquelarre en el Centre del Carme per plantejar, a través de l’art, els dotze reptes mediambientals crucials als que s’enfronta la humanitat. Deia Vinz Feel Free, artista i co-comissari de la mostra, que la idea d’Emergency on planet earth és plantejar una realitat terrible de la forma més bella possible, conjuminant allò oníric, la imaginació i les dades científiques. Buscant l’impacte primer, i la conscienciació després. Amb sort, després vindria l’acció, que ja seria cosa nostra.
En el vestíbul ens rep el suís d’origen turc Onur Dinc amb una abella moribunda envoltada de runa polar que es fon per efecte del canvi climàtic i un incendi que ho devora tot al seu pas. El corredor central de la sala Ferreres Goerlich és retrofuturista, Deih visibilitza eixe fem espacial fet de satèl·lits obsolets i d’altres trastos aeronàutics que no percebem com a amenaça perquè no ho veem i encara no hem sofert les seues conseqüències. En la resta de sales trobaràs a Nayra López penjant del sostre una tonyina que esbudella els seus intestins de plàstic damunt d’una taula d’upa i plantant un hort radioactiu junt a Vinz Feel Free. Les aus antropomorfes del qual fotografiades per Spencer Tunick tenen caps tristos, ocres i envejosos quan beuen de les aigües tèrboles que corren sota el pont de Brooklyn, en oposició a les colorides i alegres de les que sobrevolen un paratge natural a 45 minuts de Manhattan.
La superpoblació que satura el planeta es representada amb ironia per Marina Capdevila i DOA OA ha pintat plantes i flors de boscs de tots els continents—un bosc global— sota un gran quadrat negre central que representa la desforestació en contraposició a la bellesa. Barbiturikills i Will Coles, amb estètica amable i infantil i molt d’humor, ha col·locat el tipus de pegatines que s’utilitzen en reunions on els assistents no es coneixen (Hello my name is…), conjugades en passat (was), sobre làpides d’animals en perill d’extinció. Molt d’humor hi ha també en el gran “mural publicitari” d’aires clàssics de Reskate que critica la utilització de combustibles fòssils i posa en valor a les energies renovables, concretament, la solar, “Recomanada per Akenatón des del segle XIV a.C.”. Tanca el recorregut el canadenc Aaron Li-Hill recreant un ecosistema que ens submergeix en el canvi climàtic a través de la desforestació. Un bosc completament destruït per l’acció del canvi climàtic en el qual els arbres que segueixen drets són blancs i se fonen amb el cel, només veiem els que han caigut, representats de manera més realista per suggerir que només som conscients de la natura quan no està en el seu lloc. En el centre de la sala, un gran arbre malalt és el centre neuràlgic d’uns pocs humans i animals perduts i desorientats (un subjecta una bandera) units per un fil que representa la interconnexió que impera en el planeta Terra. L’emergència climàtica feta art en el Centre del Carme. S.M.