Maria Mazzota, cantant italiana originària de Salento, és una de les veus més importants de l’escena musical de la regió italiana de la Pulla. Amb un estil carregat de versatilitat, l’artista combina, de manera respectuosa, les característiques vocals d’una zona en la qual es mesclen diverses cultures. Tracta amb naturalitat i sense fissures els sons del sud d’Itàlia i les inflexions de la música balcànica i de l’est d’Europa (Grècia, Albània, Bulgària, Romania, etc.). A la fi dels anys noranta del segle XX va tindre el primer contacte amb les cançons de la tradició de Salento,
on va escoltar les fonts originals i participar activament en la revisió i recuperació d’estes cançons. De 2000 a 2015 va formar part del grup Canzoniere Grecanico Salentino, cosa que va combinar amb les classes magistrals de cant amb prestigiosos artistes del gènere vocal, com Bobby McFerrin, que la va triar per a fer un duo en l’edició de 2008 del festival Bari in Jazz. Amb Onde, Maria Mazzota s’acosta a la mar, al canvi continu que produïxen les ones en un moviment que pot aconseguir la calma o pot transformar-se en un sisme sub- marí que destruïx i ho arrasa tot. Mentre l’aigua es mou, canviant de forma i força, cada cançó deixa passar sons dins d’una mar d’influències, que es convertix en font d’inspiració i, al mateix temps, en una oportunitat única per a compartir les seues vivències.
Amb mirada de dona
Al llarg de 20 anys, Etnomusic s’ha convertit en un projecte marca L’ETNO que ha gaudit d’una certa autonomia que li ha permés configurar la seua oferta amb criteris musicals, territorials i, per descomptat, artístics, sempre carregats de curiositat i noves perspectives. La creació de Perifèric dins del festival, concerts per a públic familiar i Etnomusic als Pobles, en són una prova. Després d’estos anys i de l’acceptació per part del públic, podem afirmar que la fórmula ha tingut bona acollida. Durant estos anys, un dels reptes de L’ETNO ha sigut mantindre una relació estreta entre allò que s’exhibix en el festival i les exposicions que cada any programa el museu. Un repte no sempre assolit, ja que sovint l’oferta musical del moment no sempre coincidix amb els terminis i els temes tractats en la seua línia expositiva. Enguany ens posem com a fita canviar esta situació per tal de relacionar, tant com es puga, l’oferta temàtica de les exposicions i l’oferta del festival. D’esta manera es pot entendre millor la proposta de 2024. «Amb mirada de dona», Etnomusic es presenta al públic valencià amb una programació bàsicament femenina per tal de vincular el festival amb l’exposició «Fadrines», una de les exposicions més importants que L’ETNO programarà en 2024. L’exposició ens parla de dones que no es van casar quan calia: fadrines que, per voluntat, subvertiren la norma de casar-se i tindre fills. Prenent este fil conductor, Etnomusic presenta un programa compost bàsicament per dones que, des de diverses perspectives, ens mostren la seua manera de relacionar-se, intimar, estimar, treballar i, per descomptat, crear.
Recollida d’entrades a partir del dimarts anterior a cada concert (màxim dos entrades per persona) en el vestíbul de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia (de 10.00 a 20.00 hores) o a través del web: www.letno.es.