Maria Bertomeu té una formació musical ancorada a l’Escola de Música d’Oliva des dels sis anys. Està especialitzada en cant valencià pel Conservatori Professional de Catarroja José Manuel Izquierdo, amb Xavier de Bétera com a mestre. Jove i inclassificable, La Maria trenca els motles artístics que sovint atribuïm al cant d’estil valencià. La cantant s’inscriu en una nova fornada d’artistes que al nostre territori assumixen la tradició com a la millor eina per a la innovació i que, de nou, està convertint la música tradicional en la més popular de les nostres músiques.
Una prova de la força i l’encant de l’artista és el fet que La Maria va ser la gran guanyadora dels Premis Ovidi 2023 de la música valenciana en tres categories, entre les quals es troben millor artista revelació i millor cançó, i també una de les més guardonades en els Premis Carles Santos 2023 de la Generalitat Valenciana. L’assumpció (2023), el seu esperat primer treball d’es- tudi produït per Tono Hurtado i publicat per la discogràfica Propaganda pel Fet!, inclou cançons inspirades en estructures del cant valencià i en motius de la música tradicional que la cantant, fent-los evolucionar, convertix en una inconfusible i irresistible proposta regada amb una veu hipnòtica.
Amb mirada de dona
Al llarg de 20 anys, Etnomusic s’ha convertit en un projecte marca L’ETNO que ha gaudit d’una certa autonomia que li ha permés configurar la seua oferta amb criteris musicals, territorials i, per descomptat, artístics, sempre carregats de curiositat i noves perspectives. La creació de Perifèric dins del festival, concerts per a públic familiar i Etnomusic als Pobles, en són una prova. Després d’estos anys i de l’acceptació per part del públic, podem afirmar que la fórmula ha tingut bona acollida. Durant estos anys, un dels reptes de L’ETNO ha sigut mantindre una relació estreta entre allò que s’exhibix en el festival i les exposicions que cada any programa el museu. Un repte no sempre assolit, ja que sovint l’oferta musical del moment no sempre coincidix amb els terminis i els temes tractats en la seua línia expositiva. Enguany ens posem com a fita canviar esta situació per tal de relacionar, tant com es puga, l’oferta temàtica de les exposicions i l’oferta del festival. D’esta manera es pot entendre millor la proposta de 2024. «Amb mirada de dona», Etnomusic es presenta al públic valencià amb una programació bàsicament femenina per tal de vincular el festival amb l’exposició «Fadrines», una de les exposicions més importants que L’ETNO programarà en 2024. L’exposició ens parla de dones que no es van casar quan calia: fadrines que, per voluntat, subvertiren la norma de casar-se i tindre fills. Prenent este fil conductor, Etnomusic presenta un programa compost bàsicament per dones que, des de diverses perspectives, ens mostren la seua manera de relacionar-se, intimar, estimar, treballar i, per descomptat, crear.
Recollida d’entrades a partir del dimarts anterior a cada concert (màxim dos entrades per persona) en el vestíbul de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia (de 10.00 a 20.00 hores) o a través del web: www.letno.es.