41 Sagunt a Escena

DEL DIJOUS 1 AL DIUMENGE 25/8
saguntaescena.ivc.gva.es

Victoria Abril i Joaquín Reyes són dos dels noms que ressonen en la 41 edició del festival estiuenc d’arts escèniques de València Sagunt a Escena. La primera interpreta a Medusa [17-18], el temut monstre de l’antiguitat amb cabells de serp i mirada petrificadora que en aquesta proposta ens narra la història mitològica des del seu punt de vista perquè ens preguntem si, en compte de monstre, potser, va ser víctima. Joaquín Reyes forma part de l’elenc de La paz (Celebración grotesca sobre Aristófanes) [22], una faula còmica d’Aristòfanes on ha clavat la mà irreverent Francisco Nieva. Una invocació a la deessa Pau on Trigeu, un vinyater de l’Àtica, emprén l’acte heroic de portar la pau a una Atenes en guerra. Totes dues peces venen directes del Festival de Mérida, del que beu el programa saguntí junt al d’altres festivals de teatre clàssic de l’estat com el Grec de Barcelona. Amb el seu segell arriba al teatre romà Tirant lo Blanch [24], un pilar de la literatura cavalleresca escrit fa més de cinc-cents anys revisat en un muntatge que vincula les aventures del mític personatge de Joanot Martorell amb els conflictes contemporanis.

Així, tindrem teatre patrimonial del Segle d’Or valencià i teatre grecollatí, el gran baluard de Sagunt a Escena, però també circ al carrer, música en directe, dansa i flamenc dins d’un programa heterogeni que inclou diversos estils i disciplines i busca públics de diferents edats, rendes i inquietuds. Les coreografies flamenques d’Eduardo Guerrero embelleixen cinc quadres de dansa per a cinc personatges de la literatura de Lorca afonats en el desamor en Jondo. Del primer llanto, del primer beso [14], amb Carmen Linares; Nacho Duato [1] recupera algunes de les seues coreografies més icòniques amb la seua nova jove companyia, Christine Cloux [7] presenta Corps seul nomenada en la propera edició dels premis Max com a Millor espectacle de dansa i Millor intèrpret femenina de dansa, i Rafael Álvarez “El Brujo” reflexiona sobre el destí de la tragèdia grega en el monòleg Iconos o la exploración del destino [3]. La música ens la serveixen tres dones, Esther i Colomet [23] en un concert conjunt, i la jove cantautora canària Valeria Castro nomenada als Latin Grammy 2023 per la cançó “La raíz” [10], qui presentarà el seu primer àlbum Con cariño y con cuidadoen l’únic concert que oferirà en 2024 al País Valencià. Això després de què els Trumpetz obrin el festival amb música electrònica trompetera l’u d’agost en la Pujada al Castell.

Per últim, vos destaquem alguns muntatges de l’Off Romà, eixe apartat del festival que es desenvolupa gratuïtament en places, glorietes i espais no convencionals de la localitat. La companyia murciana Siroco utilitza bàscula coreana, ports acrobàtics i acrodansa en L’appel du vide [4], una expressió poètica amb la qual els francesos expliquen el vertigen que sentim davant les decisions que poden canviar completament la nostra vida; Anna Mateu dansa per a assenyalar-nos tots els factors que estan posant en perill l’Albufera de València en Arròs [9], Bucraa conta en El gran final [11] la història de dos pallassos que hagueren de separar-se fa molts anys per l’esclat de la guerra civil, L’Equipo Estupendo ens presenta al Capità Spriki [15] i els seu equip de superherois disposats a acabar amb els perills que amenacen el planeta amb acrobàcies, balls, cançons i molt d’humor, Ganso & Cia parodia grans clàssics de la literatura amb una comèdia gestual molt divertida anomenada Welcome & sorry [16], Llum de Fideu reflexiona en Sfumato [21] sobre les relacions que establim els humans amb les altres espècies i La Majara tanca el festival amb una Verbena [25] que convida a tothom a ballar. S.M.

También te puede interesar…

Chicago. El musical

DEL DIJOUS 4 AL DIUMENGE 14/7
Amb més de seixanta premis internacionals, Chicago és i serà un clàssic internacional.

Pels pèls

DEL DIMECRES 3/7 AL DIUMENGE 4/8
Cada funció del Teatre Talia pot tenir un final diferent segons la decisió del públic.

XXII Escènia

DEL DIMECRES 3 AL DISSABTE 13/7
La mostra de teatre emergent Escènia de Foios obrirà el teló amb l’obra Infinita de Begoña Tena.

Amor a oscuras

VIERNES 7 Y 14/6, 20H.
La obra combina amor y comedia siguiendo a dos protagonistas que pasan de enemigos a algo más.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.