“Les tècniques són les mateixes tot i que la presentació dels espectacles està molt més cuidada”

agenda-urbana-san-fran-h

Xirivella en novembre es plena de perruques vaporoses, nassos rojos i sabates descomunals gràcies a la Mostra de Pallassos i Pallasses de la localitat. Junt al circ més tradicional es poden trobar propostes de clown més arriscades i trencadores que experimenten amb els gèneres i els formats procedents de tot l’estat espanyol i de l’àmbit internacional. Des dels inicis, fa 25 anys, s’encarrega de la funció Vicente González San Francisco, “San Fran”, tècnic de cultura de l’Ajuntament de Xirivella que ens parla en aquesta entrevista de l’evolució del circ en general i de la mostra en particular, de la programació que celebra el quart de segle i dels beneficis de la rialla.

Com ha canviat en aquests 25 anys la Mostra de Pallassos i Pallasses de Xirivella?
La Mostra ha evolucionat notablement, tant quantitativament com qualitativament. Des de sempre s’ha procurat oferir un ventall de propostes on l’humor, i en especial, el clown, foren el més important. Al llarg d’aquests anys s’han superat moments difícils per la crisi econòmica, però el més important ha estat la continuïtat. Molts festivals neixen però aguanten poques edicions. El públic i, sobretot, el recolzament de les institucions públiques, han fet que el projecte es consolidés i que puguem celebrar enguany el 25 aniversari.

I el circ en general, com ha evolucionat? Abans el pallassos eixien a emplenar el temps entre actuació i actuació, ara tenen una entitat pròpia i protagonitzen els seus propis espectacles de més d’una hora. Fins i tot al Cirque du soleil, on no són protagonistes, tenen un pes específic dins de la història.
Podem dir que els circs han anant poc a poc modernitzant-se, han millorat la posada en escena, la música, la il·luminació… però l’essència ha romàs sempre. Les tècniques són les mateixes tot i que la presentació dels espectacles està molt més cuidada. La forma ha canviat però no el fons. La carpa ja no és necessària per a veure un bon espectacle de circ, s’han obert noves alternatives i el artistes ja no formen part d’eixes famílies nòmades que anaven de poble en poble. Ara hi ha moltes formes de fer circ i el públic és molt més divers, el que provoca que actualment es programe circ, tant al carrer com als teatres.

Què podem trobar al programa d’activitats previ al festival amb el qualcelebreu estos 25 anys de trajectòria?
S’han programat un bon grapat d’activitats culturals al voltant de la celebració, com per exemple, cinema documental, presentació de llibres, exposició de fotografies, taller de risoteràpia, concurs de números de clown

Quin és el país convidat enguany? Quins espectacles porta?
Polònia, amb la pallassa Pina Polar i el seu espectacle Donna Quixota. És teatre, comèdia física, clown, circ i narració sobre la base del Don Quijote de Miguel de Cervantes.

Parla’ns dels espectacles més destacats d’aquesta 25 edició.
El dia 3 de novembre inaugura la Mostra Guillem Albà & La Marabunta amb un show de clown enèrgic i energètic anomenat El caos del pallasso, catapultat per la millor música en directe. Després arribarà Leo Bassi amb El último bufón, dedicat a les noves generacions que es rebel·len contra les injustícies i el cinisme del poder, amb l’esperança que la rebel·lia i la vitalitat dels bufons puguen ser inspiradores en estos temps confusos. La Companyia Ale Hop Circo porta l’espectacle Imagina circo on narradors, artistes i éssers d’un altre temps ens transporten a un món desconegut de personatges sumptuosos i increïbles; i la Compañía de Marionetas Herta Frankelpresenta Payasos de madera, un xicotet homenatge als grans pallassos del segle XX.

“Lunes antes de almorzar, una niña fue a jugar, pero no pudo jugar, porque tenia que lavar…” Açò tan esgarrifós cantaven els pallassos de la tele fa uns quants anys ala televisió pública. Teniu en compte la perspectiva de gènere a l’hora de programar? Quantes pallasses tindreu enguany?
La Mostra ha tingut una especial sensibilitat amb el tema de gènere. Fins i tot es va programar tota una edició dedicada a les pallasses. En l’edició d’enguany tindrem sis pallasses, en espectacles unipersonals o formant part d’algunes companyies.

Per últim, fes memòria i recorda’ns tres espectacles que hagen sigut fites importants durant aquest quart de segle.
El gran pallasso espanyol Pepe Viyuela, la companyia de pallassos russos Licedei i el pallasso americà Avner the eccéntric.

También te puede interesar…

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.