FIDO

María La Jabalina

CÓMIC

Cristina Durán y Miguel Á. Giner Bou · Astiberri · 2023

L’Hongaresa Teatre ja ens havia parlat d’aquesta miliciana anarquista del Port de Sagunt en una obra estrenada al 2013. María La Jabalina va ser una de les primeres dones republicanes ferides a la guerra civil espanyola i una de les últimes afusellades pel franquisme i la seua història ha estat ben documentada en relats, documents, declaracions i sentències arreplegades per Manuel Girona, peça clau en la creació de l’obra de teatre i del còmic de Cristina Durán i Miguel Á. Giner Bou. En el seu cas són línies gruixudes les que dibuixen l’expressivitat d’una història que fuig de la romantització i està carregada d’injustícia i de por, però també de dignitat. Ho testifica la postura corporal d’Isabel, la mare, esperant la mort de la seua filla per a anar a arreplegar-la al paredó de Paterna perquè no acabés en una fossa comú com tantíssims altres. Abans, un rogle d’acusadors dibuixats de forma amenaçadora, en picat, sobre La Jabalina, l’havien condemnat a mort en un juí sumaríssim sense trellat. S.M.

También te puede interesar…

Mi reno de peluche

Plataforma: Netflix
Una comedia negra para unos, para otros una incómoda experiencia que pone contra las cuerdas nuestra percepción de las relacionas humanas.

Roaming

Jillian y Mariko Tamaki
Mariko Tamaki vuelve a explorar de forma magistral las emociones y las relaciones humanas en el umbral de la edad adulta.

Harmonies

El joc de taula on crees paisatges idíl·lics perquè els animals visquen en harmonia amb la naturalesa.

Ripley

Plataforma: Netflix
Una serie sobre un personaje tan atractivo que volvemos a él una y otra vez: Tom Ripley, creado por Patricia Highsmith.

Contrition

Carlos Portela y Keko
Un cómic que se desarrolla en una comunidad de hombres condenados por delitos sexuales en Florida.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.