El centre cultural de la Fundació ”la Caixa” acull la mostra Top Secret. Cinema i espionatge, en una nova col·laboració amb la Cinémathèque Française, que explora la història inèdita dels vincles entre l’ofici d’actors i d’espies. El joc de miralls entre cinema i espionatge és el punt de partida d’aquest viatge cronològic i temàtic a través de 175 peces de diversos formats i 90 clips de pel·lícules, que abraça un segle de relació: des de Mata Hari fins a Carrie Mathison, passant per James Bond i Edward Snowden.
El director de CaixaForum València, Álvaro Borrás, i els comissaris Alexandra Midal i Matthieu Orléan han presentat avui Top Secret. Cinema i espionatge a CaixaForum València. Coorganitzada per la Fundació ”la Caixa” i La Cinémathèque Française, l’exposició proposa un viatge entre les relacions del cinema i l’espionatge en un recorregut cronològic i temàtic que abraça tot un segle. Més de 200.000 persones han pogut gaudir d’aquesta mostra durant el seu pas per la xarxa de centres CaixaForum Madrid, Barcelona i Saragossa, i ara arriba a València, on acabarà el seu camí.
Dins de la seva programació cultural, la Fundació ”la Caixa” dedica una atenció preferent a les manifestacions artístiques més característiques dels segles XX i XXI. En aquesta línia s’emmarquen les exposicions dedicades al cinema. Així, l’entitat ha dedicat retrospectives a grans noms del món del cinema i a companyies pioneres com Pixar o Disney. Gràcies a la col·laboració amb La Cinémathèque Française, les obres de l’entitat cultural arribaran per primera vegada a CaixaForum València.
A través de les figures d’espies emblemàtics —des de Mata Hari fins a Carrie Mathison, passant per James Bond i Edward Snowden—, l’exposició s’infiltra en les relacions entre cinema i espionatge durant més de 100 anys. La mostra recupera el paper de la dona espia, més enllà de l’estereotip del sexpionatge àmpliament explotat en el món del cinema.
Seguint un recorregut cronològic —des de finals del segle XIX fins als nostres dies— i mitjançant àmbits diferenciats, l’exposició presenta un conjunt de 175 peces que estableixen un diàleg entre gadgets de cinema, artefactes històrics, documents d’arxiu, clips de 90 pel·lícules…