Durant els mesos de novembre i desembre, amb motiu de la declaració en 2024 de València com a Capital Espanyola de l’Economia Social, La Filmoteca programa un cicle amb l’objectiu de donar a conéixer al públic la relació entre el món de les cooperatives i el cine. S’han tingut en compte dos línies complementàries a l’hora de seleccionar els films del cicle. La primera, integra una sèrie de pel·lícules produïdes sota la fórmula cooperativa o en la producció de la qual haja intervingut de manera significativa una cooperativa. És el cas de l’òpera prima de Fernando Méndez-Leite, El hombre de moda; de la La portentosa vida del Pare Vicente, que porta la firma del valencià Carles Mira; de l’aclamada Un lugar en el mundo, de l’argentí Adolfo Aristarain; d’El factor Pilgrim, que va suposar el debut en el llargmetratge del tàndem format per Alberto Rodríguez i Santi Amodeo; i de Las voces de la memoria, produïda per la cooperativa audiovisual valenciana Barret Coop.
La segona línia inclou altres cinc títols en els quals el cooperativisme i els seus valors socials com l’ajuda mútua, l’equitat, la solidaritat o la democràcia participativa són elements nuclears de la història o el tema constitutiu del discurs, com queda reflectit en els documentals Arizmendiarrieta, el hombre cooperativo i Numax presenta (produït, a més, per la pròpia cooperativa obrera que protagonitza la pel·lícula). Tots ells responen al lema de la capitalitat, “l’economia amb valors”, com es pot comprovar en eixes dos joies del cine clàssic de Hollywood que són Las usa de la ira i El pan nuestro de cada día, dels mestres John Ford i King Vidor, que ens parlen d’aspiracions de resistència i de transformació social a partir d’una acció econòmica fonamentada en la busca de solucions compartides a problemes col·lectius; i també en la recent pel·lícula argentina La odisea de los Giles, una comèdia dramàtica al voltant d’una vella cooperativa agrícola.
07.11.24 DIJOUS / 20.00 h
15.11.24 DIVENDRES / 18.00 h
Las uvas de la ira
The Grapes of Wrath
JOHN FORD. EUA. 1940. VOS CASTELLÀ. B/N. 127′. 35 mm.
Int. Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grappewin, Russell Simpson.
Durant la depressió econòmica dels anys 30, famílies senceres de llauradors es desplacen a terres millors on viure de la verema, però on també trobaran l’assetjament dels sicaris del poder.