L’Observatori Cultural de la Universitat de València ha organitzat el debat ‘Consentiment previ, crèdit i compensació’ per a analitzar les claus de l’ús responsable de la Intel·ligència Artificial (IA) generativa en la creació artística juntament amb tres artistes i experts en propietat intel·lectual. La trobada tindrà lloc a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història de la UV (Av. Blasco Ibáñez, 28), dimecres 12 de juny, a les 18 hores.
L’entrada a l’acte és lliure amb inscripció gratuïta prèvia en https://www.uv.es/observatoricultural
La irrupció de la Intel·ligència Artificial (IA) generativa de continguts digitals és una realitat indefugible que ha estés el seu braç fins al sector cultural, el qual denuncia l’ús irresponsable que se’n fa d’aquesta eina quan es nodreix d’obres originals sense espai per al reconeixement d’autors i autores. Aquesta és una qüestió, juntament amb altres impactes de la IA en la creació artística, que també li preocupa a l’Observatori Cultural de la Universitat de València i sobre la qual vol reflexionar, juntament amb els mateixos artistes i experts en propietat intel·lectual, mitjançant el debat obert.
Aquests són Ainara LeGardon, música, artista i especialista en propietat intel·lectual, que oferirà una conferència sobre el tema i, a continuació, participarà en una taula redona juntament amb Marelisa Blanco, advocada i dibuixanta, moderada per l’il·lustrador i dissenyador gràfic valencià Luis Demano. Preguntats tots tres per l’impacte de la IA en la creació artística i la seua difusió, els riscos per al treball de l’artista i per a la societat, la protecció jurídica del procés creatiu i l’obra resultant: la solució passa per adaptar-se o “morir”? Les seues respostes han estat: