FIDO

El blat roig valencià renaix a l’Alt Palància

Aquest mes ens n’anem fins a l’Alt Palància per a conéixer la iniciativa del CRA Palancia-Mijares, una escola rural agrupada que ha decidit, a través de l’AMPA de Caudiel, i guiat per l’educadora ambiental Francesca Badal, de recuperar una varietat valenciana de blat antic anomenat blat roig i que Sílvia López, de farines Era, conservava en dos sacs fa un quant temps. El projecte, premiat per la Càtedra Soler i Godes de Renovació Pedagògica de la Universitat Jaume I, no sols recupera un tresor de la nostra agricultura i univers gastronòmic, sinó que connecta els alumnes caudielans amb l’alimentació responsable, l’agricultura tradicional de la comarca i els lligams entre la població per a recuperar la memòria viva de les activitats tradicionals de l’Alt Palància. Plantat el passat mes de novembre, el roig valencià ha brotat amb força i ja fa vora huit centímetres d’alçada. El curs escolar, que contindrà tallers trimestrals per a tots els cicles relacionats amb les matèries de cada nivell, acabarà amb la collita d’aquest forment, al juny, del qual es podrà recuperar una part que aprofitarà per a fer llavor que recuperà aquesta varietat de blat valencià que novament tornarà a ser entre nosaltres. XAVIER BENAVENT

También te puede interesar…

V Ruge Rosario

DEL DIVENDRES 31/5 AL DIUMENGE 2/6
El mestissatge cultural de Las Karamba, el jazz de Sara Dowling, el flamenc d’Eternas flamencas…

II OceanFest

DEL LUNES 13 AL DOMINGO 19/5
Juan Gómez-Jurado, Arturo González-Campos y Rodrigo Cortés comentarán la relación del ser humano con el océano sacándole jugo a la película Master and commander.

Mort a l’ametla valenciana

tastaldaci.com
L’octubre de 2023 la IGP Xixona i Torró d’Alacant modificà el plec de condicions per a poder utilitzar ametles de qualsevol part del món.

Ultreia Bio Peluquería

Joaquín Costa, 24
El més preuat que ofereix aquesta perruqueria amb filosofia pròpia són els fangs, una coloració orgànica ancestral que revitalitza el cabell.

III Ciclosferia

DEL VIERNES 17 AL DOMINGO 19/5
Una feria en la que se pueden probar gratis más de 130 modelos diferentes de bici.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.