FIDO

BURJASSOT PARA TAULA

agenda-urbana-burjassot-para-taula-h

Algú que haja seguit l’apartat Tasta’l d’ací d’ençà que es creà (aquest estiu farà 6 anys que escrivim aquesta píndola gastronòmica cada mes a l’Agenda Urbana de València) haurà comprovat que el nostre objectiu principal era –i és– salvar de l’oblit social i institucional la nostra gastronomia. Productes tradicionals, empreses compromeses, innovacions locals, menjars valencians a la vora de l’abisme de l’oblit han estat els protagonismes d’una seixantena d’articles que han tocat els gusts i les olors de la nostra taula.

Cuina d’ací, cuina d’arreu
Però, i què hi ha dels qui cuinen també ací les receptes que tenen orígens d’altres llocs? Està més que demostrat que totes les cuines del món influeixen les altres i aporten ingredients diferents i maneres de fer innovadores dins la història gastronòmica. Com podríem presumir de la nostra orxata, que ve de la paraula italiana ‘orzata’ (beguda d’ordi)? Com faríem la nostra titaina sense el seu ingredient bàsic, el mexicà ‘tomatl’ (tomata en nàhuatl)? En arribar la Quaresma, com faríem les nostres mandonguilles d’abadejo sense el peix que viu a les mars fredes del nord de l’Atlàntic? O encara més, amb quin garrofó faríem la nostra paella (un llegum originari dels Andes peruans)? És per això que Tasta’l d’ací ha volgut participar en aquest projecte d’Aviva Burjassot en què fiquem el cap dins la casa dels nostres veïns per a saber què cuinen i com ho cuinen. Un total de 10 episodis, d’una durada de vora 5 minuts, que eixiran cada mes i recorreran una cuina d’un indret del món que ja forma part de la cultura culinària de València.

agenda-urbana-burjassot-para-taula-h2

Els nostres protagonistes
Als episodis hi trobarem Ibrahim, un burjassoter procedent de la vila de Xauen, al peu de la serralada del Rif, al Marroc. Ell ens cuina un saborós tagín de corder. També, els propers mesos, hi trobarem Dani, nascut a Cadis, Andalusia, qui ens cuinarà un parell de receptes ben estiuenques; Petronia i Alina, originàries de Romania, qui ens cantaran i cuinaran alhora; Joan Miquel, un burjassoter que ens endinsarà en la desconeguda cuina gitana, o Sonia, que ens farà una recepta manxega d’aprofitament més que econòmica. Aquests veïns nostres i uns quants altres més ens ensenyaran el mapa gastronòmic actual que podem viure i tastar al Burjassot de hui dia i a les nostres ciutats valencianes de hui dia.

agenda-urbana-burjassot-para-taula-h3

Un projecte audiovisual en valencià i moltes altres llengües
El projecte «Burjassot para taula» és un projecte audiovisual que gestiona Aviva Burjassot amb el gran treball de càmera i muntatge de Will·Art produccions creatives. Aquests vídeos dinàmics i didàctics contenen, a més, un altre vessant molt interessant: el multilingüisme autocentrat. Els protagonistes dels vídeos ens ensenyen les receptes en valencià i, sovint també, en les seues llengües maternes. Amb això i, de retruc, ens mostren la realitat multilingüe que vivim al nostre país i ens demostren la capacitat que té el valencià d’acollir la gent vinguda d’arreu. I és que quan algú parla valencià, se li considera automàticament valencià, vinga d’on vinga eixa persona. Els episodis, a més, es subtitulen en diversos idiomes: la llengua materna del participant, l’anglés, el francés, el castellà i també el valencià. D’aquesta manera la gent interessada a aprendre aquestes llengües, alhora que aprén una recepta ben interessant, pot practicar amb els subtítols que pot trobar al canal de Youtube d’Aviva Burjassot o de Tasta’l d’ací. En la pàgina web dedicada al projecte (www.burjassot.org/aviva/Burjassot-para-taula) hi podreu trobar tots els vídeos, les receptes, les curiositats culinàries dels plats que ens preparen i, a més, un recull d’informació per a aprendre valencià i altres llengües a Burjassot i a la xarxa.

Com participar-hi?
Si teniu relació amb el municipi de Burjassot (hi viviu, hi treballeu, etc.) i teniu una recepta tradicional de la vostra família, envieu un correu a l’adreça electrònica aviva@ayto-burjassot.es o telefoneu al 666469273. L’equip d’Aviva Burjassot estarà encantat de rebre propostes perquè pugueu fer conéixer la vostra recepta.

Coneixeu tots els detalls del projecte «Burjassot para taula», dels seus personatges i de les seues receptes al nostre article web. M. MONLLAU / X. BENAVENT

También te puede interesar…

II OceanFest

DEL LUNES 13 AL DOMINGO 19/5
Juan Gómez-Jurado, Arturo González-Campos y Rodrigo Cortés comentarán la relación del ser humano con el océano sacándole jugo a la película Master and commander.

Mort a l’ametla valenciana

tastaldaci.com
L’octubre de 2023 la IGP Xixona i Torró d’Alacant modificà el plec de condicions per a poder utilitzar ametles de qualsevol part del món.

Ultreia Bio Peluquería

Joaquín Costa, 24
El més preuat que ofereix aquesta perruqueria amb filosofia pròpia són els fangs, una coloració orgànica ancestral que revitalitza el cabell.

III Ciclosferia

DEL VIERNES 17 AL DOMINGO 19/5
Una feria en la que se pueden probar gratis más de 130 modelos diferentes de bici.

Mordisco hedonista

SÁBADO 18/5, 21H.
Luna y 
panorama de los insectos se encargarán de llenar de música en directo, poesía escénica, humor y teatro el Restaurante Orson.

¿TODAVÍA NO TE HAS SUSCRITO A NUESTRA NEWSLETTER?

Suscríbete y recibirás propuestas culturales de las que disfrutar en Valencia.