15. Yasmina Khadra
Confèrencia-Debat
Viernes 15/4 de 2016   19.30

(Ciutat Vella)
Entrada libre

En l’edifici La Nau de la Universitat de València – Divendres 15 D’ABRIL DE 2016 a les 19h.
Durant aquestes sis edicions de tertúlies literàries sobre novel·les, unes més negres que unes altres, i Drets Humans, hi ha hagut dos autors als quals hem dedicat diverses vesprades: Un és Hening Mankel, un autor que representa el compromís total amb els Drets Humans i que ha dedicat la seua vida i el seu talent a aconseguir un món millor, l’altre Yasmina Khadra.
Yasmina Khadra és el pseudònim femení de l’escriptor algerià en llengua francesa Mohammed Moulessehoul. Per a començar, aquest fet ja té una simbologia especial però, a més, Khadra està considerat un literat amb majúscules, un dels grans de la literatura contemporània, diuen els crítics que és l’algerià hereu de Camus. Tots els anys Khadra acudeix a València a parlar de literatura, sens dubte és un enamorat de la nostra Comunitat, però és la primera vegada que hem pogut comptar amb la seua presència en les tertúlies dels Dimarts Negres.
L’última nit del Rais, és la novel·la que hem programat i que, aquesta vegada sí, anem a comentar amb l’autor. Què condueix a un home a acte ungir-se com l’elegit? Per què aquest fet es repeteix fins a l’extenuació, sotmetent una part de la humanitat al pitjor dels sofriments: la pèrduda de la llibertat, quan no, fins i tot la pròpia vida? Amb aquest llibre vivim l’ocàs d’un dictador grotesc, després de 40 anys de poder absolut, la decadència física i moral del tirà i les seues terribles conseqüències en una població civil estomacada.

LA 6ª EDICIÓ DELS DIMARTS NEGRES
Amnistia Internacional València ha dedicat la sisena edició dels Dimarts Negres a la “Protecció de la població civil en situacions de conflicte”. Analitzar els perills i vulneracions de drets als quals són sotmeses les persones en situacions de conflictes és un tema amplíssim, ja que, disortadament, els conflictes no escassegen i són de molt diversos tipus: guerres, guerres civils, crisis amb empreses, desallotjaments de terres, problemes de guerrilles, tràfics de drogues i armes, tracta de persones o terrorisme, entre uns altres. I tots aquests conflictes tenen com a víctimes a la població civil que els serveix d’ostatge. Especialment les dones i els xiquets i xiquetes que pateixen tot tipus d’abusos.
Estem vivint una de les majors crisis de refugiats i refugiades de la història, i moltes de les persones que tracten de fugir de l’horror del seu país es troben amb les fronteres tancades en els països veïns, amb grans dificultats per a accedir a ells. Per a analitzar la situació de les víctimes d’aquests conflictes, dediquem la sisena edició de les tertúlies dels Dimarts Negres a novel·les que ens acosten aquesta realitat.

Ciutat Vella