Cinema
Jueves 12/3 de 2020   18.00
La Filmoteca
Valencia (Ciutat Vella)
1.5/2.5€

Women Make Film és el nou projecte de Mark Cousins, creador de la monumental The Story of Film: Una odisea, que torna a plantejar ací un recorregut per la història i l’estètica del cinema. En aquesta ocasió, però, ho fa a través de la mirada d’algunes de les millors directores del món. A partir de més de mil seqüències, filmades per dones dels cinc continents des dels orígens del cinema fins als nostres dies, Cousins analitza diferents aspectes de la creació cinematogràfica: com començar un pel·lícula?, com presentar un personatge?, com s’enquadra una imatge?, com funcionen gèneres com la comèdia, el melodrama o la ciència-ficció?
Estructurada en quaranta breus capítols, narrats per Jane Fonda i Titlla Swinton, entre altres dones del món del cinema, Women Make Film és una revelació, una celebració de l’art cinematogràfic i un j’accuse a la història del cinema, en la qual l’hegemonia masculina és aclaparadora. La gran majoria de les pel·lícules han sigut dirigides per homes i la pràctica totalitat dels “grans mestres del cinema” són homes. Però al llarg de més de 120 anys d’història, també les dones han dirigit grans pel·lícules. Moltes d’aqueixes dones han sigut oblidades a causa del biaix misogin i etnocèntric de la historiografia majoritària. Amb aquest treball, Cousins posa el seu granet d’arena per a reparar aqueixa absència.
Aquesta road movie no tracta sobre la vida de les cineastes. No és una història cronològica ni una llista de les millors pel·lícules de la història fetes per dones. Ni tan sols pretén ser exhaustiva (de fet, algunes de les directores més conegudes s’han omés per a donar pas a pel·lícules ignorades que són autèntiques revelacions). És una pel·lícula sobre l’art de fer una pel·lícula, una espècie d’escola de cinema on només hi ha professores.

La Filmoteca Ciutat Vella

Pl. Ajuntament, 17
46002 Valencia