Altres | Menuts
Sábado 16/9 de 2017   18.30
Museu Valencià d'Etnologia
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

Viu el Museu
Vols visitar el museu d’una forma diferent? Vols conèixer com vivien els nostres iaio i iaies en la ciutat, en l’horta o en la muntanya?
A través de Pepa la Planxadora i un barquero que a més era carter, coneixereu les divertides ( i no tan divertides) històries de la València antiga i l’albufera, quan les seues aigües encara arribaven a la nostra ciutat. També podreeu conèixer com es fa el gel en les muntanyes, etc. En cada sessió es visitarà una secció de l’exposició permanent del museu (Ciutat, Horta-Marjal i Secà i Muntanya)

“La Ciutat Viscuda”
Recolzats en la informació i els objectes exposats, el nostre personatge, una dona anomenada Pepa la “planxadora”, amb una història pròpia i documentada, ens portarà a la València de les remeieres, els remeis casolans i les “plañideras”. Este serà el principi de la nostra narració on s’explicarà l’evolució de la vestimenta de la dona i el seu gran canvi en la societat (alliberament de la dona, dret al vot, inclusió en la vida política i cultural, etc). També veurem la convivència entre veïns que es reflectirà en algunes llegendes populars.

“Horta i Marjal”
Per a explicar la dura vida en les zones humides ens basarem en tot un referent de la nostra terra; l’Albufera i l’obra “Canyes i fang” de Vicente Blasco Ibañez.
El personatge del barquero-carter com a únic nexe d’unió dels habitants de l’Albufera amb la gran urbe, amb els seus encàrrecs, les seues històries i tafaneries que s’escolten en la gran ciutat de València, anirà explicant l’origen de la població de mans dels veïns de “la terra del ganxo”, Russafa. Llegendes i escenes d’una vida quotidiana, que en realitat no era tan idíl·lica com apareix en molts quadres i fotografies, s’embolicaran amb la immensa llum de la sala com si fóra la pròpia llum del nostre actual Parc Nacional.

“Secà i Muntanya”
La necessitat de l’autosuficiència i el valor dels objectes quotidians (reciclatge) seran les bases del nostre recorregut per aquesta sala.
 Antics oficis, molts d’ells curiosos i desconeguts, ens faran endinsar-nos en els xicotets pobles de muntanya on l’única cosa que tenien era l’obligada convivència i les relacions socials entre els seus habitants.

ORGANITZACIÓ
Activitat destinada a públic familiar. Edat mínima: xiquets/as de 4 anys (acompanyats d’un adult)
Dies: Dissabtes.
Setembre: 16, 23 i 30
Octubre: 14, 21 i 28
Novembre: 4,11,18 i 25
Desembre: 2, 9 i 16.

Horari: 18:30 h
Durada: 60’
Concertació: Les entrades es repartiran en el punt d’informació a partir de les 17:30 h.
La persona encarregada de l’activitat arreplegarà als participants en el punt d’informació a les 18:30 h.
Places limitades: 25-30.
Idioma: valencià i castellà

Museu Valencià d'Etnologia Ciutat Vella

Corona, 36
46003 Valencia