Confèrencia-Debat
Miércoles 27/11 de 2019   19.00
Col·legi Major Rector Peset
València (Ciutat Vella)
Entrada libre

El periodista polonés Witold Szablowski protagonitzarà una nova sessió de Els Debats del Magnànim, que amb el títol Vida quotidiana després del comunisme tindrà lloc el dimecres, 27 de novembre, a les 19 hores, al Col·legi Major Rector Peset (plaça de Sant Nicolau, 4). El periodista d’À Punt, Vicent Montagud, serà l’encarregat de la presentació i de moderar el debat, que comptarà amb un servei de traducció simultània al valencià (Szablowski parlarà en anglés). Com és habitual, l’entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament del saló d’actes del Peset.

Óssos que ja no ballen

Szablowski és l’autor de Los osos que bailan. Historias reales de gente que añora vivir bajo la tiranía (Capitán Swing, 2019), llibre que a partir de la història de l’alliberament dels óssos que els gitanos búlgars ensinistraven i feien ballar per guanyar-se la vida, relata la llarga, complexa i a sovint contradictòria transició des del comunisme al capitalisme. El periodista polonés, en la línia del seu compatriota Kapuscinski, recull testimonis de persones de diversos països d’Europa Oriental (Bulgària, Kosovo, Georgia, Sèrbia…) i també de Cuba, per construir una al·legoria capaç d’entendre i explicar per què moltes persones, a l’igual que els óssos alliberats, enyoren una època en la qual vivien amb menys llibertat. Nostàlgia d’una època, l’anterior al pas del comunisme cap al capitalisme neoliberal, que es pot explicar, en gran part per la desigual evolució històrica dels països del bloc socialista i també pels resultats de la transició, que ha deixat a la intempèrie i fóra del circuit (el gitanos en són un bon exemple) a una part de la població abans integrada.

Witold Szablowski estudià periodisme i Ciències Polítiques en Varsòvia. Després de viure en Turquia, als 25 anys era el reporter més jove del suplement setmanal del periòdic Gazaeta Wyborca, per al qual va cobrir històries internacionals en països com Sudàfrica, Cuba i Islàndia. Va guanyar el Premi del Periodisme del Parlament Europeu pels seus treballs sobre els immigrants il·legals que arriben a Europa i el Premi Ryszard Kapuscinski sobre la massacre de polonesos en Ucraïna en 1943. El seu llibre sobre Turquia, The Assassin from Apricot City guanyà el premi Beata Pawlak i un premi Pen, a més de ser nominat per al premi Nike, el més prestigiós de Polònia. Szablowski viatja a València després de presentar el llibre en Barcelona i posteriorment ho farà en Madrid.

Col·legi Major Rector Peset Ciutat Vella

Forn de Sant Nicolau, 4
46950 València