Captura de pantalla 2019-06-18 a las 16.29.39
Exposicions
Del mie 19/6 al dom 8/9 de 2019
Museo Bellas Artes
Valencia (Altres)
Entrada libre

Conegut com el ‘dit miraculós’ per la seua habilitat en el retrat al pastel, Vicente Rodes Aries (Alacant, 1783 – Barcelona, 1858) va retratar la burgesia i l’aristocràcia valencianes i catalanes de començaments del segle XIX. Acadèmic supernumerari i de mèrit en l’Acadèmia de Belles Arts de San Carlos de València i primer director de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Vicente Rodes és un dels artistes de més qualitat i producció retratística de la primera mitat del segle XIX. A pesar de la seua prolífica producció no se li ha dedicat cap exposició en més de 90 anys i la seua obra es troba dispersa per diverses col·leccions tant públiques com privades, dins i fora de l’Estat espanyol. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta al Museu de Belles Arts de València l’exposició ‘Vicente Rodes Aries. L’estudi del natural. De l’Acadèmia al Romanticisme’, un projecte expositiu que recupera l’obra del pintor alacantí i la posa a disposició del gran públic, després d’una extensa investigació.
Aquesta exposició s’organitza per blocs cronològics de les diferents etapes de la vida i obra del pintor, acompanyada per documentació de l’època. La mostra comença amb una primera part relacionada amb els seus inicis a Alacant i València, de formació i joventut, la més desconeguda. Poc se sabia dels seus primers anys fins a la localització i contextualització, per part de Pilar Tébar, a l’IES Jorge Juan d’Alacant de més de 300 dibuixos antics del pintor, procedents de l’escola de dibuix que en 1795 estava vinculada al Reial Consolat Marítim. El primer dibuix de Rodes data de 1799, la qual cosa situa els seus inicis en una data anterior a 1803, com s’afirmava en estudis anteriors.
Un segon bloc està dedicat a l’obra del Rodes madur. És en aquella fase quan aconsegueix el reconeixement tant de l’àmbit acadèmic com social. En aquest àmbit s’exhibeixen un conjunt de dibuixos procedents del Museu Nacional d’Art de Catalunya així com diversos olis de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi. En aquest sentit, el director del Consorci de Museus ha destacat que “aquesta exposició és fruit de la col·laboració entre els tres museus de belles arts de Castelló, València i Alacant promoguda pel Consorci de Museus fa tres anys, un projecte que ens ha portat a treballar junt amb altres museus de l’Estat espanyol per a consolidar així la nostra col·laboració amb altres institucions culturals com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, el Museu de Valls, el Museu del Romanticisme o la Reial Acadèmia de la Història, com a exemple de la qualitat de les obres de Rodes”.

Museo Bellas Artes Altres

Calle San Pío V
Valencia