Presentació de llibre/disc
Jueves 3/10 de 2019   19.00
Jardí Botànic
Valencia (Extramurs)
Entrada libre

El Jardí Botànic acull la presentació de Topónimos y apellidos españoles de origen ibérico o pre-latino. Una publicació de Gonzalo Mateo, investigador del mateix Botànic, per a reivindicar aqueix gran llegat onomàstic que amaga la nostra geografia i que es remunta als nostres avantpassats els ibers.
I és que aquests antics pobladors de la península van deixar petjada en les nostres cultures, les nostres llengües, en els noms que donem a les coses. Cridem als nostres rius, muntanyes i pobles amb termes moltes vegades derivats dels quals ells utilitzaven. Una cosa que el naturalista i botànic de camp, Gonzalo Mateo, ha pogut constatar en els seus més de quatre dècades recorrent i estudiant el territori ibèric.
Un camp de treball molt vinculat al terreny i en el qual aquests “científics de bota” han de plasmar contínuament les seues troballes a través de referències toponímiques vinculades a eixes serres, valls, rius, congostos, boscos o barrancs que tan minuciosament recorren. Els espècimens que recol·lectem els hem d’etiquetar i publicar referits a aqueixos llocs, que -al seu torn- estan atribuïts administrativament a municipis, províncies, regions o estats, comenta Mateo, que considera que eixos noms que generalment assumim com a arbitraris, amaguen en realitat molt més informació de la que pensem. Aquesta publicació, que compta amb uns 20.000 elements recopilats, és el resultat doncs d’un llarg procés d’anàlisi dels nostres noms geogràfics per a poder esclarir el seu significat i el que d’ells es dedueix.
En la presentació, a més de l’autor, participaran Jaime Güemes (botànic, director i conservador del Jardí Botànic de la Universitat de València), Jose María De Jaime (farmacèutic, biòleg i historiador) i Juan Botella (membre de la Sociedad para el estudio de la cultura y lengua ibérica).

Jardí Botànic Extramurs

Quart, 80
46008 Valencia