Música
Domingo 6/6 de 2021   19.00
Teatre Micalet
Valencia (Extramurs)
13/18€

LA ROSA ALS LLAVIS (Bureo Músiques, 2021) és el tercer treball d’estudi del músic i autor Tomàs de los Santos, aquesta vegada, en estreta col·laboració amb l’actriu i directora teatral Elsa Tronchoni. El disc és un recull de cançons i rapsòdies basades en El poema de la rosa als llavis (1923) de Joan Salvat Papasseit. Aquest llibre ha estat qualificat com un dels millors poemes eròtics de la literatura europea, sent l’autor el poeta que ha tractat el sexe i l’erotisme d’una manera més neta. El poema de la rosa als llavis és la historia amorosa entre una xica aprenenta i el poeta mestre d’amor.

Tomàs ha compost la música de deu dels poemes del llibre. És un assidu de la poesia i hi és al centre de la seua obra. En altres treballs i col·laboracions anteriors ha musicat poetes com Vicent Andrés Estellés, Omar Khayyam, Rosa Leveroni, Miquel Martí i Pol, Manel Alonso i Català, Joan Vinyoli o Maria-Mercè Marçal. Ha pres part de dos espectacles poeticomusicals: M’he estimat molt la vida, junt amb l’actriu Sílvia Bel, i Tant de bo!, amb el poeta i cantautor Ivan Brull i la poetessa Mari Carmen Sàez.

Fruit d’aquesta trajectòria i a proposta de l’actriu Elsa Tronchoni, va endinsar-se en la poesia de Joan Salvat Papasseit i en concret al llibre que dóna nom a l’espectacle: El poema de la rosa als llavis, des d’una concepció teatral. Elsa va dibuixar una història lineal amb presentació, nus i desenllaç sense eixir-se del text del poeta. Quan es van treballar i compondre les cançons es va fer des d’una estructura que conjugava tres llenguatges diferents: la música, les arts escèniques i l’audiovisual.

Aquest treball està preparat i concebut amb una certa perspectiva dramatúrgica. Està concebuda com una història representable (un musical) la qual cosa fa que la proposta siga especialment enriquidora, arriscada i plena d’originalitat: així, s’hi afegeix un valor de creació musical i lírica original i personal que pot endinsar el públic en un món alhora poètic, musical, teatral i visual.

Per posar dempeus aquest projecte, Tomàs i Elsa han comptat amb el productor, arranjador i guitarrista Pau Romero i Maestre. Els treballs de producció es van desenvolupar entre juliol i novembre del 2020 als estudis BeatGarden de Barcelona.

Teatre Micalet Extramurs

Mestre Palau, 3
46008 Valencia