Confèrencia-Debat
Martes 12/12 de 2017   19.00
La Nau
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

Existeix la llibertat d’elecció o lliure albir? Són les nostres decisions veritablement autònomes? Fins a quin punt i com condicionen la nostra vida? El Centre Cultural La Nau acollirà demà dimarts, dia 12 de desembre, a les 19 hores, una taula redona sobre l’existència o no del lliure albir. Aquest acte, a propòsit del llibre ‘El libre albedrío. Un estudio filosófico’ (Ediciones Cátedra), del catedràtic de Filosofia de  la Universitat de València Carlos J. Moya Espí, reunirà a l’Aula Magna a l’autor que xarrarà sobre una de les qüestions humanes més controvertides amb altres professors universitaris en un debat organitzat per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

El debat reunirà Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; Rafael Tabarés, catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València; Sergi Rosell, professor de Filosofia de la Universitat de València i Pablo Rychter, professor de Filosofia de la Universitat de València.

La voluntat lliure o lliure albir és una propietat que distingeix els éssers humans d’altres espècies animals. En aquest assaig es caracteritza el lliure albir com una capacitat per a decidir i actuar tenint un control apropiat sobre la decisió i l’acció.

D’acord amb l’autor, el lliure albir és important perquè és un pressupost de la responsabilitat moral i penal, de manera que no es pot considerar justificat culpar a algú que, per minoria d’edat o per alguna patologia mental greu, no posseeix aquesta capacitat. I afig que la seua importància també radica en què concedeix a qui la posseeix un valor i una dignitat especial. Aspectes tan importants com la gratitud o l’amistat, la creativitat, o el mèrit i demèrit en la vida, pressuposen el lliure albir.

No obstant això, hi ha persones convençudes que no som lliures, a causa de la quantitat de causes i factors als quals estem sotmesos. I la sospita sobre la realitat del lliure albir ha sigut també una constant en la història del pensament. En l’actualitat, molts científics, en camps com la psicologia i, especialment, les neurociències, afirmen haver provat la no existència del lliure albir. Aquestes objeccions no resulten convincents per a l’autor del llibre, qui exposa i discuteix els principals arguments contraris al lliure albir, i sosté que no proven realment la seua inexistència. En el llibre es defensa el lliure albir i es rebutja la determinació i inevitabilitat de les nostres decisions i accions.

La Nau Ciutat Vella

Universitat, 2
46002 Valencia