SETZE&GABAN_HOME-web
Exposicions
Del lun 31/7 al jue 14/9 de 2017

(Russafa ❤)
Entrada libre

“SETZE&GABAN es el títol de la nova proposta de Cazadoras Asociados, format per Joan Verdú, Lukas Ulmi, Rubén Tortosa, Sebastián Nicolau, Bia Santos, Pepe Romero, Manuel Rey Fueyo, Guillermo Peyró Roggen, José Morea, Antonio Girbés, JARR, Antoni Domènech, Enrique Carrazoni, Calo Carratalá, Véronique Bouissière, Julio Bosque, Ximo Amigó; artistes que han adoptat en la seva activitat cinegètica-artística, per aquesta ocasió, el gavany com a peça on exhibir les captures cobrades en les atzaroses jornades del caçador de l’art. Peça de roba pràctica i utilitària per l’eficàcia del seu disseny, i per la seva capacitat com a contenidor portàtil, el gavany evoca també el furtivisme, quasi la clandestinitat, d’aquesta cacera.
Resulta paradigmàtica la imatge d’aquell gavany de Harpo Marx capaç de contenir els objectes més insospitats i inversemblants. Paròdia del gavany de l’estraperlista que acollia tant els tèrbols comerços de traficants de mercaderies perseguides com la xicoteta especulació del revenedor d’entrades. Activitats sempre clandestines, al límit, quan no en els marges, de qualsevol legalitat.
La seva qualitat d’abric per a les solitàries i fredes intempèries, ha proporcionat protecció i anonimat a generacions de detectius, gangsters, policies i periodistes, i ha creat una imatge que la fotografia i el cinema, sobretot el “cinema negre” han explotat fins atorgar-li una dimensió icònica. Així mateix ha esdevingut en una icona de l’imaginari pornoscòpic. En la seva dimensió més perversa, és el gavany l’element que dissimula i exhibeix davant l’espectador desprevingut, el cos nu de l’exhibicionista. Els artistes de Cazadoras Asociados han afegit a aquestes lectures del gavany una dimensió no menys perversa i marginal que les esmentades: la funció de contenidor i espai expositiu d’obres d’art. El gavany es constitueix en la galeria d’art més xicoteta i que millor abriga de tot el circuit artístic.
Mai està de més reiterar la tautològica obvietat de que cada obra és de cada artista. Cadascuna d’aquestes obres, amb la seva pròpia i marcada autoria està dotada de vida pròpia per si mateixa i, al seu torn, actua com a peça d’un conjunt que configura una reflexió sobre l’objecte artístic contemporani. L’heterogeneïtat de suports, llenguatges, gèneres, tècniques… és característica de les exposicions de Cazadoras i és el reflex de la diferent aproximació de cadascun dels autors en la seva praxi de l’art. L’únic requisit comú, en aquesta ocasió, ha estat l’adaptació del format a l’espai d’intervenció, portable i itinerant, que determina aquesta peça de roba.
Com al gavany marxista (fracció Harpo), emergeix del gavany de Cazadoras la diversitat d’inquietuds d’índole teòric, sentimental, territorial i artístic que li aporten el seus creadors. Tot l’univers referencial, davant del qual es troba l’artista contemporani en la seva pràctica, freqüentment s’ha formulat des de la teoria i crítica de l’art amb el recurs a relacions dicotòmiques del tipus: abstracció/figuració; percepció/expressió; geomètric/gestual; suport/superfície; objecte/paraula; imatge/representació; racional/emocional, plàstica/conceptual, etc.; doncs bé, aquestes i altres reflexions podem observar-les entre les obres que pengen d’aquest gavany, fins i tot una dimensió performativa que ens aporta la intervenció de Tomàs Verdú, que, vestint aquesta peça amb l’etiqueta SETZE&GABAN, es desplaça i interactua entre el públic assistent durant la presentació de la mostra.
Una complexa estructura metafòrica i la seva traducció a un llenguatge emocional en termes de commoció, humor, angoixa, perplexitat, introspecció, evocació i sorpresa, que el col.lectiu Cazadoras Asociados com a experiència individual i única, desplega per a aquell espectador, que no tenint el temps i ocasió de visitar un museu o recórrer una fira d’art, es puga trobar davant l’oportunitat de contemplar una diminuta i extraordinària concentració d’art contemporani.” Jose Vicente Ballester

Russafa ❤