Confèrencia-Debat
Lunes 8/2 de 2021   18.00
Online
Online (Altres)
Entrada libre

L’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València organitza dilluns que ve, 8 de febrer, a les 18 hores, la conferencia en línia ‘La nova Llei de memòria democràtica’, a càrrec de Fernando Martínez, secretari d’estat de Memòria Democràtica. El debat estarà moderat i presentat per Javier Navarro, coordinador de l’Aula  d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València i professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània a la institució, i Ana Aguado, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València.

En aquesta conferència, els ponents debatran sobre aquesta nova llei democràtica que va fer el seu primer pas el passat 15 de setembre amb l’aprovació de l’avantprojecte per part del Consell de Ministres. Aquest text persegueix, al llarg de 66 articles, organitzats en 5 títols, la reparació integral de les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura, i l’impuls a les polítiques de debò, justícia, reparació i garanties de no repetició. El secretari d’estat de Memòria Democràtica conversarà amb els experts de la Universitat per resoldre qualsevol dubte que puga produir aquesta llei que declararà “nuls de ple dret” els judicis franquistes i preveu, entre altres mesures, fer del Valle de los Caidos un cementeri civil, il·legalitzar les associacions i fundacions que facen apologia del franquisme i encarregar l’estat la recuperació de restes humanes de les fosses comunes. La sessió se celebrarà a través de la plataforma Blackboard Collaborate i la inscripció prèvia és necessària i gratuïta a través d’aquest enllaç: https://go.uv.es/rddayj7.

Fernando Martínez és llicenciat i doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de Granada i catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat d’Almeria. Historiador, especialista en republicanisme espanyol, els moviments socials de l’època contemporània, especialment la història del socialisme espanyol, i també en la figura de Nicolás Salmerón y Alonso. Especialista en memòria històrica, ha sigut director general per a la Memòria Històrica entre el juliol de 2018 i el març de 2019. Ha coordinat el Mapa de Fosas d’Andalusia i ha sigut coordinador i investigador principal dels projectes d’investigació de les universitats andaluses Las actuaciones de los Tribunales de Responsabilidades Políticas en Andalucía (1936-1945), La represión franquista de la masonería andaluza i L’exilio republicano andaluz de 1939. Va rebre el Premi de Memòria Històrica de la Junta d’Andalusia. Ha sigut alcalde d’Almeria i senador per Almeria. Actualment és secretari executiu de Memòria Democràtica de la Comissió Executiva Federal del PSOE.

La xarrada es podrà recuperar posteriorment des del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Online Altres

Online
Online