Cinema
Viernes 23/4 de 2021   18.00
La Filmoteca
Valencia (Ciutat Vella)
2.5€

DV 23 ABRIL / 18:00H
Taula redona: “Berlanga i allò berlanguià en les sèries actuals”, amb els i les creadores de comèdies televisives.

Se vende un tranvía
JUAN ESTELRICH, LUIS GARCÍA BERLANGA. Espanya. 1959. B/N. 30′. 35 mm.
Int. José Luis López Vázquez, Antonio García Quijada, Antonio Martínez, Goyo Lebrero, Mª Luisa Ponte, Pedro Beltrán.
En el pati de la presó, un dels presos explica com va intentar col·locar un tramvia a un ric i incult agricultor.> Capítol pilot d’una sèrie escrita per Luis García Berlanga i Rafael Azcona en 1959, titulada Los pícaros. L’episodi no va arribar a emetre’s per qüestions de censura i potser, per això, la resta de la sèrie mai va arribar a rodar-se. Se vende un tranvía encaixa a la perfecció, tant temàtica com formalment, amb la resta del cinema de Berlanga i suposa la primera col·laboració del cineasta valencià amb el guionista Rafael Azcona, que continuaria fins a Moros y cristianos (1987).

Baix el títol “El poder de les sèries” arriba la segona edició del LABdeseries. En 2020, la covid-19 i l’emergència sanitària van impedir la seua celebració, com en tants altres casos, i és ara, a l’abril de 2021, quan es reprén aquesta trobada per a pensar i gaudir les sèries de televisió. Les sèries han modificat les nostres converses, els nostres referents, els nostres consums i la disposició del nostre temps lliure. El LABdeseries pretén analitzar el paper que juguen en la nostra societat i reflexionar sobre el que compten de nosaltres i del nostre món a través d’un model basat en xarrades amb convidats de diferents disciplines. En l’últim any, la pandèmia i el confinament han atorgat a les sèries un paper més rellevant en el nostre dia a dia. L’obligatorietat de romandre a casa ha augmentat el seu consum a través de plataformes i també l’ha fet més divers. El LABdeseries reflexionarà sobre aquest assumpte a través de diverses xarrades en les quals es plantejarà el paper que han jugat les ficcions durant la pandèmia i com reflectiran aquestes en un futur l’arribada de la covid-19 i les seues conseqüències. La segona edició del festival se suma a més a la commemoració de l’Any Berlanga amb una taula redona formada per guionistes i directors que debatran sobre la influència del director valencià i d’allò berlanguià en les sèries actuals. La sessió inclou la projecció Se vende un tranvía(1959), episodi pilot no emés d’una sèrie que no va arribar a rodar-se, Los pícaros, escrita per Luis G. Berlanga i Rafael Azcona.
“El poder de les sèries”, lema d’aquesta edició, es debatrà en una xarrada entre creadors després de la qual es projectarà, en col·laboració amb Filmin, el primer capítol de la sèrie sueca We Got This, no emesa a Espanya. En col·laboració amb l’IVAJ, se celebraran a La Filmoteca dues taules redones matinals. El dijous 22, diversos creadors de ficcions dirigides a adolescents i joves conversaran sobre la possible influència o no de les sèries en el comportament juvenil. I el divendres 23, la taula se centrarà en la representació de la diversitat en aquestes sèries. La Filmoteca serà la seu principal de la segona edició de LABdeseries, que també celebrarà altres actes en Las Naves i en La Mutant.

 

La Filmoteca Ciutat Vella

Pl. Ajuntament, 17
46002 Valencia