Confèrencia-Debat
Miércoles 11/12 de 2019   19.00
La Nau
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

El professor d’Història de la Universitat Complutense de Madrid Fernando Hernández Holgado oferirà hui, dimecres 11 de desembre, a les 19 hores, la conferència ‘El relat militant de Las Trece Rosas: reflexions d’història cultural’. L’acte està organitzat per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València i estarà presentat per Vicenta Verdugo, professora en el Centre Florida Universitària i membre del Grup d’Estudis sobre les Transicions i la Democràcia.

L’episodi de l’afusellament de “Las Trece Rosas” o “menors” l’agost de 1939, quatre mesos després d’acabar la Guerra Civil, va esdevenir un episodi fonamental del relat militant i identitari de les preses polítiques de la presó de Vendes durant el franquisme.

Les edats de les víctimes fluctuaven entre els 18 i els 29 anys. “Las Trece Rosas” van ser Carmen Barrero Aguado, Martina Barroso García, Blanca Brisac Vázquez, Pilar Bueno Ibáñez, Julia Conesa Conesa, Adelina García Casillas, Elena Gil Olaya, Virtudes González García, Ana López Gallego, Joaquina López Laffite, Dionisia Manzanero Salas, Victoria Muñoz García y Luisa Rodríguez de la Fuente. En realitat, les dones afusellades van ser catorze, perquè a les anteriors ha de sumar-se Antonia Torre Yela, afusellada el 19 de febrer de 1940. Entre aquest primer grup d’executats, també van ser afusellats 50 homes, entre els quals es trobava un jove de catorze anys.

La Nau Ciutat Vella

Universitat, 2
46002 Valencia