Confèrencia-Debat
Martes 14/1 de 2020   18.30
La Nau
Valencia (Ciutat Vella)
Entrada libre

Raquel Pelta Resano

Investigadora i historiadora del disseny, és doctora per la Universitat de Barcelona. Des del final dels anys noranta, bona part de les seues investigacions s’han centrat en el disseny activista i el disseny per al canvi social. Actualment, el seu treball es desenvolupa en el camp del disseny social, com a àmbit d’investigació però també de pràctica en organitzacions sense ànim de lucre.

Ha sigut docent de les escoles Elisava, Istituto Europeo di Design i Massana, així com de la Universitat de Valladolid, Universitat Rey Juan Carlos de Madrid i Universitat de Vic, entre altres institucions educatives. Des del 2006 és professora del grau en Disseny de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

Al llarg de la seua trajectòria, ha impartit conferències, ha comissariat exposicions, ha escrit nombroses publicacions i ha dirigit les revistes Visual i Monográfica.org (Premi Ciutat de Barcelona el 2012), de la qual va ser, també, fundadora i editora. Directora del Congrés Internacional de Tipografia de València (2004-2016), el 2015 va rebre el Premi Laus de Honor, atorgat per ADG-FAD, en reconeixement a «una trajectòria dedicada a la història del disseny espanyol i a la capacitat per impulsar projectes entorn del disseny».

Sinopsi

La utopia és part inseparable del disseny perquè l’aspiració a aconseguir un futur millor per als éssers humans ha estat present en aquesta disciplina professional gairebé des dels seus orígens moderns —vinculats a la Revolució Industrial— fins als nostres dies. Al segle XIX no va ser aliè als conflictes socials provocats pel procés d’industrialització i els dissenyadors van aspirar a millorar la vida quotidiana de les classes treballadores. Després de la Primera Guerra Mundial, el disseny es va aliar amb els que somiaven que, després del cataclisme bèl·lic, s’aconseguiria una societat més igualitària i lliure. Més tard, als anys seixanta i setanta va esdevenir una eina de l’activisme pacifista, de l’ecologisme, del feminisme i de la defensa dels drets humans, entre altres causes. Ara, des de perspectives com el disseny social o el disseny sostenible, entre altres, els dissenyadors continuen creient que el disseny pot ser una eina de transformació social que farà del món un lloc més solidari i just.

La Nau Ciutat Vella

Universitat, 2
46002 Valencia