Breviculum1
Exposicions
Jueves 7/4 de 2016   18.30

(Ciutat Vella)
Entrada libre

La Universitat de València inaugura aquest dijous, 7 d’abril, a les 18:30 hores, l’exposició ‘Ramon Llull i l’encontre entre cultures’, amb motiu de la commemoració dels 700 anys de la mort de Ramon Llull. La mostra ofereix un recorregut per la vida i l’obra del pensador mallorquí en què es destaca el diàleg que va mantindre amb el món musulmà en una època de conflicte, però també d’intensos intercanvis culturals i comercials a la Mediterrània.

Aquesta mostra està organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), per l’Any Llull 2012-2016, el Vicerectorat de Cultura i el Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València, amb la col·laboració de l’AVL (Acadèmia Valenciana de la Llengua). Amb motiu de l’exposició, a les 18 hores, la sala Gonzalo Montiel de La Nau acollirà la conferència ‘Ramon Llull en el món del segle XXI’ a càrrec de Josep E. Rubio, professor del Departament de Filologia Catalana a la Universitat de València, i a continuació se celebrarà la inauguració amb visita guiada a càrrec del comissari de la mostra, Albert Soler.

Aquesta exposició itinerant inclou il·lustracions, textos i audiovisuals interactius, on es poden contemplar peces bibliogràfiques representatives de la producció lul·liana conservada a Mallorca i a Catalunya. L’exposició, estructurada en 10 àmbits, es pot visitar fins el dia 20 de maig al Claustre de la Universitat.

La primera part explica el context mediterrani medieval amb l’expansió comercial i política de la Corona d’Aragó, en un moment en què el Regne de Mallorca ocupa un espai estratègic de primer ordre. Els àmbits següents se centren en el personatge de Ramon Llull i fan un recorregut pel seu projecte missional, intel·lectual i polític. Els àmbits cinc i sis es refereixen al contacte entre religions a l’Edat Mitjana per acabar els últims apartats amb les estratègies singulars que Llull va desenvolupar per a la conservació i la propagació de la seua obra, així com la increïble difusió que Ramon Llull ha tingut a Europa en 700 anys. Tot aquest context es pot visualitzar a través de les instal·lacions que recorren el Claustre de La Nau.

La mostra integra a més dos interactius amb pantalles tàctils que permeten passejar per les 12 miniatures del ‘Breviculum’, en català, castellà i francés, i que expliquen d’una forma gràfica i visual la vida i obra de Ramon Llull.

De Llull es conserva a tot el món quasi un miler de manuscrits copiats entre els segles XIII i XVIII, un llegat superior al de molts altres autors medievals, i les col·leccions més grans del qual es conserven a Palma de Mallorca, Roma, París, Munic i Milà.

No existeix en canvi cap manuscrit de les obres que Llull va escriure en àrab, tot i que hi ha constància d’algun exemplar al Magrib als segles XIV i XV. Segons el comissari de l’exposició, Albert Soler (Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona), si bé Llull s’apropa al món islàmic amb la intenció de demostrar la veritat de la fe cristiana, ho fa amb un esforç admirable per adaptar la seua obra a l’interlocutor musulmà i des de posicions dialogants. Llull va fer tres viatges missionals al Nord d’Àfrica, dos a Tunis i un altre a la ciutat algeriana de Bejaia el 1307. Aquesta tenacitat va portar l’estudiós del pensament i civilització àrab Dominique Urvoy a dir que Llull “té l’avantatge de resumir en una biografia allò essencial dels problemes de contacte entre religions i civilització”.

Ciutat Vella